Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Balettsiker Pozsonyban

Szeged - A magyar kultúra és Szeged reprezentánsaként Kairó és Alexandria után Pozsonyban is vendégszerepelt a Szegedi Kortárs Balett.
A társulat Szlovákia fővárosába is Magyarország európai uniós soros elnöksége kapcsán kapott meghívást, és Beethoven IX. szimfóniáját adta elő. Az Európai Unió himnusza, az Örömóda különösen hangsúlyos szimbolikát képviselt a pozsonyi fellépés során; mint azt a darab koreográfusa, Juronics Tamás művészeti vezető az Új Szó című szlovákiai magyar napilapnak nyilatkozta: az összefogás, az együttgondolkodás, a közös megszólalás műve a IX. szimfónia, ezért is szerepel a darab címében az Unisono megjelölés.

Juronics Tamás társulata ma újra a Testek filozófiáját táncolja a kisszínházban. Fotó: Frank Yvette
Juronics Tamás társulata ma újra a Testek filozófiáját táncolja a kisszínházban.
Fotó: Frank Yvette

Az előadáson, amelyet felállva, óriási tapssal jutalmazott a pozsonyi közönség, a szlovák kulturális élet és a diplomáciai képviseletek is részt vettek. Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója elmondta: a fellépést követő fogadáson máris egy következő meghívás részletei körvonalazódtak, a szlová- kiai Bazant Pohoda elnevezésű nemzetközi művészeti fesztivál szervezői látnák szívesen a társulatot. A vendégjáték a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet közvetítésével, a Mol és a Slovnaft támogatásával valósult meg. A balett- együttes azóta már itthon próbál, és ma este 7 órától ismét a Testek filozófiája című Juronics-koreográfiát táncolja a kisszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilál a szegedi színház hajszobrásza

Sztárportrék borítják a Szegedi Nemzeti Színház fodrászatának falait és tükreit - Bodnár György 40 éve a teátrum elhivatott háttérmunkása. Tovább olvasom