Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Balikó Béláról nevezték el a Tisza Szálló tükörtermét

A szegedi vendéglátás legendás egyénisége volt Balikó Béla, a HungarHotels Önálló Egység egykori igazgatója. Péntek óta az ő nevét viseli a Tisza Szálló tükörterme.
Ünnepelni gyűltek össze mintegy félszázan péntek délután a szegedi Tisza Szállóban, hogy emléket állítsanak Balikó Bélának, a HungarHotels Önálló Egység volt szegedi igazgatójának. 1963 és 1986 között ő irányította a régi Hungáriát, a kis Hungáriát, a Papp és a Virág cukrászdákat, majd az ő vezetése alatt nyílt meg a Royal és a Tisza Szálló, az Alabárdos, az Égő Arany. Péntek óta a 2011-ben, 86 éves korában elhunyt Balikó Béla nevét viseli a tükörterem.

A Tisza Szálló első emeleti folyosóján március 8-án, a volt igazgató születésnapján lánya, dr. Balikó Katalin leplezte le az emléktáblát, Lapis András szobrászművész alkotását, amelynek árát az egykori kollégák adták össze. Az igazgató régi helyettese, Viski Árpád így fogalmazott: Balikót a jelenléte tette a magyar vendéglátás kiemelkedő alakjává, mert ő mindig, mindenütt ott volt, ahol és amikor kellett, a hajnali áruszállításnál, a reggeli fagylaltkészítésnél, a déli ebédeknél, az esti rendezvényeken.

– Balikó Bélát jól ismertem – mondta Lapis András –, 30 évvel ezelőtt arra kért, hogy készítsek emlékérmeket a szegedi szállodákról. Majd kulcsnehezékre adott megbízást, amelyeket bőrtokokba helyeztünk: ezek azonban olyan jól sikerültek, hogy nagyon gyorsan elfogytak.

Balikó Béla lánya, Katalin és a szállodaigazgató régi helyettese, Viski Árpád a Tisza Szállóban rendezett emlékünnepségen. Fotó: Frank Yvette
Balikó Béla lánya, Katalin és a szállodaigazgató régi helyettese, Viski Árpád az emlékünnepségen.
Fotó: Frank Yvette

Bánfi László, az Égő Arany, a Debreceni, a Kárász Csárda volt üzletvezetője vetette fel pontosan egy évvel ezelőtt, március 8-án – Balikó már nem lehetett velük a szokásos születésnapi ünnepségen –, hogy az utókornak meg kell őriznie a „mester" emlékét. Ő indította el a szervezést, a Tisza Szálló tulajdonosa, a Balogh család pedig hozzájárult a névváltozáshoz.

– 1969-től dolgoztam vele egészen az 1986-os nyugdíjazásáig – emlékezett Maklári Lászlóné, a Hunguest Hotel Forrás igazgatója. – Nagyon jó diplomata és nagyon szigorú ember volt, de emberséges: ezért jöttünk még most is össze ennyien. Olykor megríkatott bennünket, de aztán jött hozzánk, hogy lélekben erősítsen bennünket. Mindezt a vendég érdekében tette, számára a vendég volt az első. Azt hajtogatta: a vendégnek mindig igaza van, és ezt a szemléletet adta tovább a mi generációnknak. Az irodája először a régi Hungáriában volt, a rettegett 6-os szobában. Amikor átadták a Royalt, oda költözött át, de állandóan úton volt. A Tiszába például bejött a főbejáraton, majd kiment az étterem felől, de visszajött a csapóajtón: több kilométert gyalogolt egy nap.

– Egy szabadtéri időszakot úgy éltem meg gyerekként – folytatta Katalin, a lánya –, mintha az apám külföldön lett volna: csak inget váltani jött haza. Egymás után jöttek a buszok, csoportok, minden szálloda tele volt – számára ez jelentette az életet.

Hozzájárultak az emléktáblához
A volt kollégák járultak hozzá ahhoz, hogy elkészülhessen az emléktábla: Angyal György, Bánfi László, Bodor Gábor, Bodor Gáborné, Czank József, Csehó József, Csépe Mihály, Domonkos Istvánné, Fekete Péter, Ferenczi Gyula, Horváth István, Juhász István, Karsai Györgyné, Katona József, Keresztesi Zoltán, Király József, Király Lajos, Király Lajosné, Kis István, Kiss Román Péter, Kocsis György, Nagy István, Maklári Lászlóné, Márkus Imréné, Puszta Zoltán, Puszta Zoltánné, Rapcsányi Ferenc, Sárdy Péter, Sipos György, Szabó László, Szalai Attila, Szalainé Temessy Klára, Szegfű Imréné, Tóth Sándorné, Túri Imre, Viski Árpád, Zádori Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnótisok nyerték a földrajzversenyt

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kétfős csapata első helyezést ért el a II. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen. Tovább olvasom