Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Bálint Sándor boldoggá avatási ügye: várják a csodát

A legszögedibb szögedi, Bálint Sándor néprajztudós boldoggá avatási eljárásában újabb fontos lépés történt. Rupert József posztulátor, az ügy vatikáni gondnoka a szerdai szegedi sajtótájékoztatón összefoglalta az elmúlt húsz év eseményeit.
Az 1980-ban elhunyt Bálint Sándor boldoggá avatása kapcsán a kilencvenes években kezdődött el Szegeden a dokumentumok gyűjtése. Gyulay Endre megyés püspök 2005. május 27-én indította el a hivatalos folyamatot, majd Szőke János akkori posztulátor 24 tanút hallgatott meg. Az összeállított 900 oldalas aktát 2007-ben juttatták el a Vatikánba, ahol jogász-, történész- és teológusbizottság vizsgálta, így készült el belőle az az összegzés (szaknyelven pozíció), amelynek egy példányát Rupert József szerdán átadta Kiss-Rigó László megyés püspöknek. Az összegzést újabb teológusi és bíborosi bizottság tanulmányozza, és ha Ferenc pápa is áldását adja rá, akkor kaphatja meg a jelölt a „tiszteletre méltó" címet. Mivel II. János Pál pápa nagy kedvet csinált a boldoggá avatáshoz, ezért jelenleg a Bálint Sándoréhoz hasonló stádiumban lévő ügyből több mint négyszáz áll sorban a vatikáni hivatalban.

Erről a parkolópályáról akkor léphet tovább az akta, ha bizonyítják, hogy csodás gyógyulás történt az ő közbenjárására. Ezt újabb hosszadalmas bizonyítási eljárás követné. A posztulátor hozzátette: fontos, hogy a közvélemény tudja, Bálint Sándor a boldoggá avatás felé halad, és terjessze a hírét, mert ezzel tudja a legtöbbet segíteni. Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök megjegyezte, a szegedi néprajztudós élete az egész magyar társadalom számára példaértékű. Kiss-Rigó László kiemelte, nagyobb karriert futott volna be a néprajzkutató, ha nem vállalta volna nyíltan katolikus hitét. A tudós magánéletéről megjegyezte, bár elhagyta a felesége, de később, amikor az asszony súlyos beteg lett, ő visszafogadta, és áldozatosan ápolta.

Barna Gábor, az egyetem néprajzi és kulturális antropológiai tanszékének vezetője felhívta a figyelmet új kötetére, amelyet Bálint Sándor gondolataiból állított össze, és Lele József Az Úr készen találta őt című korábbi művére. Kiadtak 28-féle szentképet is, hogy széles körben megismertessék a néprajztudós nevét.

Olvasóink írták

 • 9. JoGabor 2013. április 11. 17:01
  „A tiszteletreméltó Bálint Sándorról nagyon szépen és hitelesen beszélt Péter fia, akivel Dlusztus Imre készített egy nagyon jó nagyinterjút, még a hajdanvolt Szegedi Egyetemnek. Aztán amikor novemberben Péter is eltávozott, a Tiszatáj is lehozta ezt, az ő, és persze az apja emléke előtt is tisztelegve. Nagyon helyesen.
  Ajánlom az érdeklődőknek, itt:
  http://tiszatajonline.hu/?p=21260”
 • 8. GondaIstván 2013. április 11. 11:00
  „Személyesen is ismertem egy kicsit Bálint Sándort. Kb. olyan szelídség áradt belőle, mint Kalkuttai Teréz Anyából.”
 • 7. JoGabor 2013. április 11. 09:44
  „Tisztelet Bálint Sándornak.
  Igazán nem akarok ünneprontó lenni, de ma van Attila születésnapja. Tudják, Kedves Szerkesztők, ez a Költészet Napja.
  Legalább én emlékeztetnék rá, ezzel az egyszerűségében gyönyörű verssel.
  Hallgassák meg.
  http://www.youtube.com/watch?v=a7O8wj7E7nQ”
 • 6. Tivadar 2013. április 10. 23:16
  „4. történész 2013.04.10. 21:57

  Szerintem nem serto! En is boldog vagyok!”
 • 5. cumania 2013. április 10. 23:04
  „Én boldog lennék, ha Dajcs Tomikát is boldoggá avatnák!”
 • 4. történész 2013. április 10. 21:57
  „Ha boldog..hát legyen boldog....ugye ez nem volt sértő ?”
 • 3. pachakuti 2013. április 10. 21:06
  „Szívesen belelapoznék, persze csak kíváncsiságból, a Szőke János akkori posztulátor 24 tanú hiteles vallomását tartalmazó 900 oldalas jegyzőkönybe.”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 10. 19:29
  „marhaság, hogy a vallásra fogta, nem is biztos, hogy boldoggá avatást szeretne...mármint a püspök fogta a vallásra:kamu.”
 • 1. vasi 2013. április 10. 18:49
  „Ha boldoggá avatja Őt a pápa, ha nem, nekünk, szegedieknek már most is szent. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végső állomás a belváros mellett

Hajléktalanok, elhagyott ingatlanok, szemétrakások, roncsautók. Az Állomás utca környékén még egy apró drogtanyára is bukkantunk. Tovább olvasom