Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bálint Sándor tájházat alakítanak ki Szegeden

Szeged - Hamarosan elkészül a legendás szegedi néprajzkutató, az egyik utolsó magyar polihisztor, Bálint Sándor emlékét őrző ház Szegeden.

Mint Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, mintegy 79 millió forintból alakítják ki a Bálint Sándor Emlékházat és Kutatóközpontot, a beruházás készültsége ötven százalékos. A beruházásból 12 milliós önrészt vállalt a város. A közbeszerzés során a kivitelezést júniusban a Mestermű Kft. nyerte el, amelynek november 22-re kell végeznie a munkálatokkal.

Az a törekvés, hogy a befejezés után olyan tájház jöjjön létre, mely kiállítótérként funkcionál és Bálint Sándor szellemi hagyatékát megfelelően ápolja - hangsúlyozta Igaz Ágnes.

Az emlékházat egy alsóvárosi házban alakítják ki, az épületet az önkormányzat vásárolta meg. A házban lesz tiszta szoba, amelyet eredeti bútorokkal rendeznek be. Lesz konyha is, szintén egykori eszközökkel felszerelve. A harmadik kiállítótér a pince lesz.

Az üzemeltetéshez szükséges helyiségeket is ki kell alakítani, emellett egy kisebb konyhát és mosdókat is építenek a vendégeknek. A telekhez nagy kert tartozik, ott füvesítenek majd, cserjéket telepítenek, lombos fákat ültetnek. A fejlesztés eredményeként a megújuló, akadálymentesített épület kulturális funkciót kap és turisztikai szolgáltatásokkal bővül.

A pályázat részeként 300 emlékérem, valamint 10 ezer, három nyelvű leporelló és mintegy ötszáz példányban Bálint Sándor életét és munkásságát bemutató képes kiadvány is készül - részletezte a szakember.

Bálint Sándor (1904-1980) néprajzkutató és művészettörténész, "a legszögedibb szögedi", a XX. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakja volt, munkássága Szeged és környéke, valamint a népi vallásosság kutatásában is kiemelkedő.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. október 26. 21:13
    „" A beruházásból 12 milliós önrészt vállalt a város."

    Nem - é egyszerűbb és ócsóbb lött vóna az eredetit mögtartani ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Markoló kapott oldalba egy buszt a Kálvárián - képgaléria

Egy munkagép kanala ütötte oldalba a 90F-es autóbuszt a Kálvária sugárúton kedden délelőtt. Tovább olvasom