Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Bálint, Valentin, Georgina, Kolos, Julianna, Lilla

Csongrád megye – Keresztnevek, amelyekből egyedül a Valentin emelkedik ki – valamiért. Ám ezt nem tartjuk igazságosnak, így felsoroltuk az összes hétvégit, ahogy a fontosabb programokat is.
Katonatánc Varranó vára előtt
Katonatánc Varranó vára előtt. Birckenstein Erzherzogliche Handgriffe című könyven nyomán, 1686 - az illusztrációnkkal a Millenniumi Kávéház programja előtt tisztelgünk

A házasság hete Szegeden
Szeged, Katolikus Ház (Dugonics tér 12.), péntek, 18.00
Gyermekvállalás=szegénység? A KSH által készített, A gyermekvállalás gazdasági-társadalmi hátterének területi különbségei című kutatás rövid felvezető előadása után kerekasztal-beszélgetés. Résztvevők: Balogh Barnabás baptista lelkipásztor, Keszeli Sándor pasztorális szakember, Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi Főosztályának főosztályvezetője, Tunyogi József, az SZTE mestertanára. A beszélgetést vezeti: Márok Tamás.
Valentin-nap

Koncert
Szeged, tápéi művelődési ház, péntek, 18.00

Angyali sugallat című vetítéssel, romantikus fényekkel fűszerezett Valentin-napi koncertet ad Kövi Szabolcs. Belépő: 2200 Ft, amely egy választható CD-t ér! Kövi Szabolcs fuvolákon, különleges és egyedi fúvós hangszereken, pánsípon, furulyákon játszik, de zeneszerzéssel is foglalkozik, magam készíti meditatív és relaxációs hangulatú lemezeit.

Wellness
Szeged, Napfényfürdő Aquapolis, péntek
21.00 és 1.00 óra között:
L’amour toujours – Valentin-napi éjszakai fürdőzés a csendes wellnessben. Welcome drink, csokiszökőkút az édenkert gyümölcseivel várja a vendégeket. Wellnessbár áll majd rendelkezésre a kiszáradás ellen, az est házigazdája: MC Cupido. Szaunaszeánszok: 21.30: Tűzforró hangulat – jeges szeánsz, 22.30: Latin Lovers mediterrán élmények – gyümölcsös szeánsz, 23.30: Sós-olívás-kávés megtisztulás a gőzben, 0.00: Csokis romantika a gőzben. Átmozgató páros masszázsok – 2100 Ft/20 perc (előzetes bejelentkezés szükséges: 62/566-499). Wellnesskvíz páros Napfényes relax és Joyful Moments Hand & Footcare ajándékcsomagokért. Szerelmi jósda, hogy a jövő tisztázva legyen, páros fotózás a közösségi oldalak rajongóinak. Belépő: 2500 Ft/fő. Felhívják a vendégek figyelmét, hogy a csendes wellness maximális befogadóképességének (100 fő) elérése után újabb vendég belépésére nincs lehetőség. A rendezvény 16 év felett látogatható.

Szeged, Honvéd téri református templom, 10.00
Ökumenikus záró-istentisztelet. Igét hirdet: Balogh Barnabás, a Szegedi Baptista Gyülekezet lelkipásztora. A szertartást vezeti: Kereskényi Sándor református lelkipásztor. Közreműködik: A házasság hete ökumenikus kórusa Baloghné Kovács Magdolna és Szántó Lajosné vezetésével. A liturgia alatt gyermek-istentiszteletek lesznek három korcsoportban.

A tápéi viselet
Szeged, a Heller Ödön Művelődési Ház pénteken 16.30
„A gyékényből szőtt falu újjáéled a fiatalok hétköznapjaiban" című sorozat második előadása, „A tápéi viselet" hallható, amelyet Bárkányi Ildikó muzeológus tart.

Bálint-napi mulatság
Szeged, a Millenniumi Kávéház Klubja, péntek, 17.00

Tisztelgés Balassi Bálint emléke előtt. A műsorban elhangzanak Balassi Bálint, Kulcsár Ferenc és Kiss Judit Ágnes versei; megzenésített Balassi-versek és más reneszánsz énekek; a műsort szilaj katonatánc zárja. Közreműködnek: Krisztin Róbert kobzos, Szabó Szilvia, Dári Gerda és Fodor Ákos, a Móra Ferenc Népszínház tagjai, valamint a Kerepetye Tánccsoport fiútáncosai. Az est zárásaként koccintás a 2014. évi Balassi-emlékkarddal kitüntetett költőre. Házigazda: Tari István Balassi-emlékkarddal kitüntetett délvidéki költő.

Kereszty Zsolt emlékére
Szeged, SZAB-székház, péntek, 18.00

Kereszty Zsolt-emlékkiállítás. A tárlatot Szuromi Pál művészeti író nyitja meg. A kiállítás március 16-áig látogatható.

Vámpírok az irodalomban
Szeged, Grand Café péntek, 19.00
Eltitkolt évek – filmvetítés és beszélgetés. Vendég: Takács Mária rendező.

Brains-koncert
Szeged, JATE Klub, péntek, 21.00

A koncert után pénTRACK.

Összefogás a tanyai termékekért
Szeged, A Mars téri piac nagycsarnoka, szombat 9.00-tól

Összefogás a tanyai termékekért – Tanyai termékek gasztronómiai napja. A cél, hogy a vásárlók megismerkedjenek a Csongrád megyei tanyákon előállított jó minőségű élelmiszer-alapanyagokkal, felfedezzék a helyi ízek sajátosságait, élőben lássák az adott évszakra jellemző alapanyagokból ételek elkészítését, kulturált piaci környezetben, a termelőkkel együtt. Az ünnepélyes megnyitót követően látványkonyhán, helyben készült ételek kóstolójával egybekötött bemutatóval várják az érdeklődőket.

Tájházi Kincskereső
Szeged, Napsugaras Tájház, szombat, 10.00–13.00

Kézműves-foglalkozás: a hímzés. A foglalkozáson a gyerekekkel elsajátítják a keresztszemes hímzés alapjait, majd apró képeket, terítőket hímeznek. A foglalkozás ára 400 Ft/fő. Minden érdeklődő gyermeket szeretettel várnak. További információ: 30/501-2822.

Színpadi kínálat

Szeged, Nagyszínház
Péntek, 19.00
William Shakespeare: Othello, a velencei mór.
Szombat, 15.00
William Shakespeare: Othello, a velencei mór.

Szeged, Kisszínház
Péntek–vasárnap, 19.00

Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem; Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem?

Szeged, Pinceszínház
Vasárnap, 19.30

Popper Péter: A karnevál vége – Életmese állatokról és emberekről – a Spirit Színház előadása.

Szeged, Kövér Béla bábszínház
Péntek, 14.15, vasárnap 11.00
Babszem Jankó

Waldorf-hetek
Szeged, Waldorf-iskola, szombat, 10.00

Játszóház elsősöknek. A foglalkozást vezeti Schmidt Éva leendő első osztályos osztálytanító. Szülőknek is lesz zenés program. Előadó: Ferentzi Márta, a Szegedi Waldorf Iskola zenetanára.

Változatlan értékek
Szeged, Novotel Szeged, szombat, 16.00
Nem változó
értékek egy gyorsan változó korban – a Gyémánt Út Buddhista Közösség szegedi központjának programja. Vendég: Ujj Zoltán buddhista tanító. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. Belépő: 500 Ft.

CSE’MESE
vasárnap, 9.30 és 11.00
CSE’MESE avagy találjuk ki, kik laknak a jicsinyi erdőben! – bábjáték. A bábszínház Magyarországon a Petőfi Csarnokban és a dunai A38 Mesehajón játssza honi előadásait. A cselekmény kitalált történet, az eMeRTon-díjas Katona László (Balatoni mesék; Robin, a hód) forgatókönyvéből. Felcsendülnek a legnépszerűbb cseh dallamok, művek, továbbá a mesehősök eredeti dalai magyar nyelven. Belépő: elővételben 1250, az előadás napján 1500 Ft.

Magyarnóta-délután
Szeged, IH Rendezvényközpont, vasárnap, 15.00
„Önök kérték": magyarnóta- és operettdélután. Fellépnek: Kónya Krisztina Dömötör-díjas operaénekes, Kurina Irén nótaénekes, Lévai József Bánfalvi-díjas énekes, Szegedi Szűcs Judit ezüstkoszorús nótaénekes, Gyuris Imre énekes, Széles Flóra dalénekes, Cára Aranka nótaénekes, Papp Lajos nótaénekes, Polgár Gábor nótaénekes, Fejes Sándor nótaénekes. Kísér: Báder Béla és cigányzenekara. Prímások: Kecskés Sándor és ifj. Rácz Lajos.

* * *

Csajok a Rongyban

Rongy kocsma
péntek, 21.30

Women in front – azaz Valentin-nap helyett ezúttal a csajoké a főszerep! Fellépnek: a nemzetközi zenei színtéren is elismert, budapesti csajfrontos modernmetal-csapat, a Dharma és a Délvidék energikus frontasszonyos melodic hardrock-zenekara, a SoulDiver.
Szombat, 21.00
Suncity Carnival – All in free jam project. A karneváli hangulatért az ALL IN-sorozat aktuális epizódja a felelős, amely ezúttal több beöltözős őrült performance-okat bemutató produkciónak is teret ad. Fellépők: Tha Shudras, Totalcommander, FMan és a Shunacok.


* * *

Állandó és időszakos, de még látogatható kiállítások

Szeged
A Móra Ferenc múzeumban március 16-áig: Gárdonyi – A láthatatlan ember arcai, április 27-éig: Paluch Tibor Egy régész Afganisztánban – 14 hónap Belső-Ázsiában című kiállítása. Állandó kiállítások: díszterem, Lucs-gyűjtemény, „Csak egy Földünk van..." – természettudományi kiállítás, Patikatörténeti kiállítás, Móra-emlékszoba, „Szöged hírös város" – néprajzi tárlat.
A Tiszavirág hotelben (Hajnóczy u. 1.) március 8-áig: Közel s távol – Kovács Anikó kiállítása.
A Fekete Házban március 31-éig: A XX. századi Szeged villanófényben című kiállítás.
A Petőfitelepi Művelődési Házban (Szántó K. J. u. 28.) február 14-éig látható Mehelka Béla amatőr festőművész emlékkiállítása.
A Bálint Sándor művelődési házban február 22-éig: a Hammido Alapfokú Művészeti Iskola félévzáró kiállítása.
A Grimm Könyvesbolt és Galéria Kávézóban (Kölcsey u. 4.) február 28-áig látható Napok címmel Kátai Dalma fotókiállítása.
A Mars téri piac nagycsarnokában február 16-áig látható A házasság hete című fotókiállítás.
A Nemzetiségek házában (Osztróvszky u. 6.) február 15-éig látható Faliszőnyegek címmel Tóth Rózsa grafikus kiállítása.
Az EDF Galériában (Klauzál tér 9.) február 28-áig látható Somoskövi Sándor építész-grafikus Tollal, ecsettel című kiállítása, munkanapokon 9–19 óráig.
Az Agóra gyermekkuckóban február 28-áig: Újabb kockás históriák – történelmi képregénysorozat, valamint Maszkabál – jelmezötletekről szóló könyvek és zenés CD-k.
A Somogyi-könyvtárban február 22-éig: Kis országban nagyot alkotni – kamaratárlat; Képek dala – kiállítás Cseh Tamás grafikáiból és személyes tárgyaiból, március 5-éig: Házasság és család a Nagy Háború árnyékában; Gondolatban mindig ott leszek – műtermi portrék az I. világháború idejéből; 200 éve hunyt el Mitterpacher Lajos, az első magyarországi agrártudományi tanszék, az „oeconomica ruralis" vezetője – kamarakiállítás; március 19-éig: Egy kis ismeretterjesztő akadémiává nőtte ki magát – 160 éve indult a Vasárnapi Újság.
A Csillag téri fiókkönyvtárban február 28-áig: Őrizem!... gyermekkorom virágzó rétjeit címmel Kiklis Katalin festményei.
A Dorozsmai fiókkönyvtárban február 28-áig: Schmidt Andrea: Könyv és olvasója.
A Francia utcai fiókkönyvtárban február 28-áig: Téli hangulatok címmel Némethné Nagy Mária fotókiállítása.
A Hangoskönyvtárban március 6-áig: a Nap-Fény Fotókör tagjainak Mártélyon voltunk című fotókiállítása.
Az Odesszai fiókkönyvtárban február 28-áig: A szavaknak igéző erejük van – kiállítás Márai Sándor halálának 25. évfordulója tiszteletére.
A Petőfitelepi fiókkönyvtárban február 28-áig: Illés Tibor Szeged szecessziós épületei című kiállítása.
A Rókusi fiókkönyvtárban február 28-áig: Szegedi Nagyárvíz című fotókiállítás.
A Szőregi fiókkönyvtárban február 28-áig: Pillanatok a Szegedi Vadaspark életéből.
A Tápai fiókkönyvtárban február 28-áig: Tápai emlékek: kendők és keszkenők – kiállítás a honismereti gyűjtemény anyagából.
A SZAB-Székházban február 28-áig: Vinkó Leó kiállítása.
A Polgári szalonban (Victor Hugo u. 5.)
Erdélyi impressziók – Balló Andrea és Simon Miklós kiállítása.
Az Agórában (Kálvária sgt. 23.) állandó kiállítás: a Fábián Tamás Érték Alapítvány ásványgyűjteménye.
Az Alsóvárosi Ferences látogatóközpontban (Mátyás tér 26.) Szögedön két abszolút van: az alsóvárosi templom és a Tisza – kiállítás, amely kizárólag tárlatvezetés keretében tekinthető meg, előzetes foglalás alapján (telefon: 20/502-1953, e-mail: info@latogatobarat.hu, weboldal: www.latogatobarat.hu).
A Bokor u. 14. szám alatt Farkas Gyula festőművész olajfestményeinek kiállítása, megtekinthető telefonon történő bejelentkezés után: 30/286-7061.
A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban (Felső Tisza-part 10.) péntektől szombatig 15–18 óráig várja látogatóit. Állandó kiállítások: A Pick szalámi története, A szegedi paprika története.

Hódmezővásárhely
A Tornyai János múzeumban (Dr. Rapcsák András út 16–18.) Kincsek a szántásból – a szikáncsi aranylelet című kiállítás, Képek – Emlékek címmel Németh József fotó- és grafikusművész kiállítása, megnyílt a 110 éve Vásárhelyen született Hamza D. Ákos filmrendező, forgatókönyvíró, producer, költő, festő- és szobrászművész hagyatékából összeállított kiállítás.
Az Emlékpont Galériában (Andrássy út 34.) március 16-áig látható B. Nagy Balázs fotográfus A holokauszt emlékére című fotókiállítása.
A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megnyílt a halasi csipke történetét bemutató, tíz tablóból álló és 28 csipkét tartalmazó kiállítás.
Az Alföldi Galériában (Kossuth tér 8.) állandó kiállítás: Az Alföld művészete a kezdetektől napjainkig.
A Zsinagógában időszaki kiállítás Emberségről példát... címmel, a holokauszt áldozataira emlékezve.

Makó
A József Attila múzeumban állandó kiállítás: Küzdelmes évszázadok – Makó története az újjátelepüléstől a rendszerváltásig.
Az Espersit-házban állandó kiállítások: József Attila-, Juhász Gyula-, Móra Ferenc-emlékkiállítás; Makó irodalmi emlékei.

Szentes
A Tokácsli galériában (Kossuth tér 5.) március 1-jéig: Marosi Kata festőművész kiállítása.
A Koszta József múzeumban (Kossuth tér 1.) április 5-éig: Madách Imre–Kass János: Az ember tragédiája című tárlat.
A Galéria Kávéház és Étteremben (Petőfi u. 7.) március 3-áig: Virág Mihály békéscsabai fotográfus Felületek és formák című fotókiállítása.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi és gyógyszertári ügyeletek Csongrád megyében, február 14-16.

Ne legyen rájuk szükség, de ha mégis, ide menjen! Tovább olvasom