Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Balla Demeter Kossuth-díjas fotográfus kiállítása Szegeden

Szeged - Balla Demeter Kossuth-díjas fotográfus alkotásaiból nyílt kiállítás a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában szerdán; a tárlat egy nyolc kiállításból álló sorozat utolsó állomása.
Mint azt a sorozat ötletgazdája, Kincses Károly fotómuzeológus felidézte, a tárlatokat Balla Demeter 80. születésnapja alkalmából állították össze.

A neves fotós alkotásai közül a munkásságáról átfogó keresztmetszetet adó háromszáz képet válogattak ki. Ezek egy-egy részét az év folyamán hét helyszínen mutatták be. Soha, sehol nem volt ugyanaz a tárlat, ezért az összes helyszínt érdemes volt meglátogatni - mondta a művész anyagát 25 éve kezelő szakember.

Kincses Károly szerint a kiállítások egyenként is jól bemutatták, hogyan viszonyul egy rendkívül érzelemgazdag, impulzív, érzékeny ember a világhoz. A látogatók megismerhették Balla Demeter képi világának azt a metaforikus mélységét, amellyel három körtéből a termékenységet, másik háromból a pusztulást tudja megjeleníteni - magyarázta a fotómuzeológus.

A szegedi záró kiállításra, amely egy hónapig látható az egyetemi könyvtár aulájában, mintegy húsz kép érkezett a Kossuth-díjas fotós anyagából.

Balla Demeter 1931-ben született a Szentes környéki tanyavilágban. Tanulmányait itt kezdte, majd Budapesten fejezte be mint elektroműszerész, és egy fővárosi gyárban helyezkedett el. 1951 óta készít fényképeket. Fotográfiai tudását - mind a gyakorlatit, mind az elméletit - öntevékenyen fejlesztette. 1954-ben határozta el, hogy a fényképezést választja hivatásául. Felvételeire hamar felfigyeltek, díjakat nyert, és ettől kezdve rendszeresen dolgozott képeslapoknak, könyvkiadóknak. 1988-as nyugdíjazása óta kizárólag alkotó munkájának él.

Fotográfiai tevékenysége széleskörű műfaji sokféleséget mutat az ábrázolás teljes skáláján: arcképek, riportfotók, tájképek, csendéletek, aktok. Írásai, versei az Új Tükörben, az Élet és Irodalomban, a Népszabadságban és a Kurírban jelentek és jelennek meg. Számos szakmai szervezet tagja.

1999-ben Demeter-díjat alapított azok számára, akik önzetlenül tesznek a hazai fotóművészetért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokorni: Elég nagy a baj ahhoz, hogy érdemes lenne őszintén beszélni egymással

A köznevelési törvénytervezetről beszélt pedagógusoknak Pokorni Zoltán szerdán Szegeden. Szerinte a tervezetben szereplő egész napos iskola valójában muszájnapközi. Tovább olvasom