Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Balog mondja meg, ki legyen iskolaigazgató Szegeden

Szeged - Balog Zoltán miniszter tíz szegedi iskola élére nevez ki igazgatót a nyáron. A városi közgyűlés az új törvény szerint csak véleményt mondhat, de nem dönthet a direktorok személyéről. Pajkó Mihály Zsolt három intézménynek is szívesen lenne az igazgatója.
A Béke Utcai, a Bonifert Domonkos (volt Makkosházi), a Fekete István, a Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű, a Petőfi Sándor, a Rókusi és a Rókusi II. számú, a Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskola, valamint a Király-König Péter Zeneiskola, illetve a Szegedi Városi Kollégium élére az új jogszabályok szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevezi majd ki nyáron az igazgatót.

A 10 állami fenntartású, de önkormányzati működtetésű szegedi intézmény közül 8-ban idén július 31-ével jár le az igazgató ötéves mandátuma, két esetben pedig a kormány tavalyi, közszférát érintő „nyugdíj vagy fizetés" döntése nyomán nem töltheti ki a direktor a megbízása idejét. Így a Fekete István iskola öregségi nyugdíjkorhatárt elért igazgatója, Szil Elemerné, akinek 2016. júliusig szólt volna a mandátuma, valamint a Madách-iskola szintén nyugdíjkorhatárt elért vezetője, Ezumahné Németh Györgyi, akit 2014 nyaráig nevezett ki anno a városi közgyűlés.

Nagy Péter mellett a tanári kar

A Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatói posztjára a veresegyházi angol–orosz–magyar szakos Juhász Erika és az 1998 óta az intézményben oktató matematika–technika szakos Nagy Péter pályázott. A 49 éves Juhász Erika 1992 és 1994 között már tanított a Madáchban. Három évet, 2009-ig Veresegyházán tanított a Montessori-iskolában. Azt nem tüntette fel a pályázatában, hogy mit csinált 2009-től. Információink szerint azt mondta a tantestületi meghallgatásán, hogy pihent. Ez az egyedüli iskola, ahol tudjuk a szavazási eredményt, a tanári kar 93 százalékban Nagy Pétert támogatta.

– Az elmúlt tíz évben az igazgatói pályázatoknál mindig figyelembe vette a városi közgyűlés a tantestületek, közalkalmazotti tanácsok, diákönkormányzatok véleményét, és azt a jelöltet nevezte ki, akit a többség támogatott – mondta Solymos László alpolgármester. A nemzeti köznevelési törvény továbbra is biztosítja a fenti szervezetek véleményezési jogát. Botka László polgármester azt a jelöltet javasolja majd, akit az iskolai közösség is igazgatónak szeretne. A döntést Balog Zoltán miniszter hozza meg. Az új kinevezések augusztus 16-ától szólnak majd.

Mózes Ervin címzetes főjegyző lapunk érdeklődésére elmondta, még nem kapták meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületétől az alkalmazotti közösség véleményét és szavazási eredményét a jelöltekről.

Lapunk is kérte pénteken a szavazási eredményeket a KLIK-től, de eddig nem kaptuk meg az adatokat Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgatótól. Ezek az információk a törvény szerint közérdekből nyilvános adatok.

A tíz intézményből ötben az eddigi igazgató is jelentkezett. Mészáros Zsolt, a Béke Utcai, Szöginé Veczkó Ibolya, a Petőfi Sándor iskola, valamint Kókai Gyula, a Rókusi-iskola direktora egyedüli pályázó. A Bonifert Domonkos iskola igazgatói posztjára az eddigi direktor, Husztáné Gyursánszki Erzsébet és Pajkó Mihály Zsolt, a Szegedi Városi Kollégium vezetésére az eddigi igazgató, Szebenyi Péter mellett Pajkó Mihály Zsolt is pályázott. A testnevelés–technika szakos tanár és művelődésszervező Pajkó Mihály Zsolt a Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskola direktori székét is megcélozta, itt Szabóné Dancsik Tünde tánctanár, az intézmény matematika–testnevelés szakos tanára az ellenfele. A Rókus II. számú iskola igazgatói posztjáért hárman jelentkeztek, az iskolában tanító Kiss László testnevelő, futballedző és Vezsenyi Zoltán testnevelő, valamint egy külsős, Tóthné Facskó Zsuzsanna. Ketten pályáznak a Király-König Péter zeneiskola igazgatói posztjára, Katona Judit, a magánének és szolfézs tanszak vezetője, valamint Greksa László, a fuvola tanszak vezetője. A legkapósabb a Fekete István iskola igazgatói széke, amelyre négyen pályáznak, Badar Istvánné, Kávássyné Molnár Emese, Kispéterné Kotogány Erzsébet és Szabó Zsuzsanna. Érdekesség, hogy a jelenlegi tanári karból senki sem pályázott. A városi közgyűlés a június 28-i ülésén tárgyal a jelöltekről.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. rastasizsolt 2013. július 23. 20:32
  „Ehhez a cikkhez, valamint a kapcsolódó, az igazgatóválasztásokkal foglalkozó cikkekhez szeretnék hozzászólni:

  Nem értem az aggodalom okát, valamint azt, hogy a cikkek miért sugallják azt, hogy szakmailag nem felkészült Juhász Erika. 20 év szakmai tapasztalat, 3 diploma, mely közül egy nyelvszakos (ami egy két tanítási nyelvű iskola esetén nem hátrány), waldorf és montessori pedagógiai tapasztalat, számtalan hospitálás Gyermekek Háza, Kóperatív Imaginációs Program... kiegészítő képzések, mint a szenzomotoros fejlesztő terapeuta, kineziológiai tanulás segítő tanfolyam (BRAIN-GYM)...

  Politikai döntésről lenne szó?

  Azért írom mindezt, mert én is hiszek benne, hogy szakmai döntésnek kell történnie.
  Hazúgságot súgall az, aki inkompetensnek és politika által odaállított "bábnak" állítja be Juhász Erika tanárnőt.

  Illetve, ami azt illeti, a fent leírtakat sehol nem találtam a delmagyar.hu cikkei között. Mégis, mi alapján beszél bárki szakmai kompetenciáról, a tények tudta nélkül?

  Köszönöm a figyelmet.”
 • 58. ittésmost 2013. június 26. 07:10
  „"Az elmúlt 10 évben az igazgatói pályázatoknál mindig figyelembe vette a városi közgyűlés a tantestületek, közalkalmazotti tanácsok, diákönkormányzatok véleményét, és azt a jelöltet nevezte ki, akit a többség támogatott- mondta Solymos László alpolgármester." Biztos ez? A mindig biztos, hogy nem.”
 • 57. tatam 2013. június 24. 12:44
  „Csak azok a jelöltek jöhetnek szóba mint alkalmas jelöltek, akik tudják a "Nemzeti Barackfa Dalt"!:-)”
 • 56. tinta77 2013. június 23. 15:04
  „Teljesen mindegy, ki lesz az intézmény vezetője. Szerintem felesleges a szavazás a pályázatokra, max a véleményeket lehetne begyűjteni. Ceruza 2012 igazad van, a szakmai meg a dokumentációs részt bárki viheti, úgyis kötelessége lesz.”
 • 55. ceruza2012 2013. június 23. 14:36
  „Intézményvezetői állásra pályáznak, mivel a tankerület vezetője az igazgató. Az intézményvezető nem független, mert a tankerületi igazgatónak van teljesen alárendelve. Innentől kezdve mindenben tájékoztatnia kell az igazgatót, nem dönthet pénzügyi vagy munkáltatói szempontból. Ezért csak az intézmény vezetése (szakmai, dokumentációs) marad a feladata. Nem lesz könnyű annak, akit megszavaznak, mert ha nem lesz lojális 100%-ban a tankerületi igazgató felé, akkor bármikor megüresíthetik a psoztját.”
 • 54. állatbarát3 2013. június 23. 11:22
  „49. grafika88
  Mérget vehetünk rá, igazad van.”
 • 53. ötös 2013. június 23. 10:58
  „A feudalizmus (vagy hűbéri rendszer, hűbériség) olyan társadalmi, jogi, gazdasági és politikai berendezkedés (függési rendszer), amely a hűbérurak, vazallusok és szolgák közötti kölcsönös magánjogi kapcsolatok rendszerére épül.”
 • 52. X_Y 2013. június 23. 10:53
  „48. la-za 2013.06.23. 10:06
  "Nem tudom, mi alapján károgtok. Még meg sem történtek az igazgatói kinevezések."

  Ja, a sok értetlen károgott a trafiktörvény előtt is - aztán el is dőlt a dolog, ki..ták mint macskát xarni azokat akik 20 éve ebből éltek és helyükre "felsőbb pártutasításra" fideszes jólevtársak kerültek...

  Itt is ez várható: "felsőbb pártutasításra" kinevezik az igazgatót. Ha meg az önkormányzat nem hagyná jóvá: akkor majd csak "ideiglenesen" lesz kinevezve. Amíg egy huszáros jogszabály-módosítással visszamenőleg el nem veszik a kinevezési jogkört az önkormányzattól.”
 • 51. X_Y 2013. június 23. 10:47
  „47. la-za 2013.06.23. 10:01

  "Miért kellene az iskolák élére "pártkatona", ha az iskolaigazgatóktól gyakorlatilag minden jogkört elvettek...? Szerinted...?"

  Éppen ezért okoska...

  De hogy te is értsd: ahol "nem pártkatona"´ az igazgató, attól minden jogkört elvettek a "pártkatonák".
  Ahol "pártkatona" az igazgató az egybeesik azokkal akik a többitől a jogköröket elvették. És az ilyen "pártkatona" igazgató nem fog balhézni a KLIKk-en belüliekkel, sőt jó pártkomisszár módjára rendet vág a tanári karban is...”
 • 50. kontrapista 2013. június 23. 10:39
  „41.buhamama
  A polgármester jóváhagyása nélkül a kinevezések nem megvalósíthatók, ezt mindenki tudja !”
 • 49. grafika88 2013. június 23. 10:25
  „48 la-za
  Gyanítom már régen meg van a névsor !”
 • 48. la-za 2013. június 23. 10:06
  „Nem tudom, mi alapján károgtok. Még meg sem történtek az igazgatói kinevezések. Egyelőre a véleményezéseken vannak túl a legtöbb helyen. Honnan tudjátok, hogy augusztus 16-tal mely pályázók lesznek kinevezve...???!!!

  Kicsit olyan érzésem van, mint a régi klasszikus nyuszikás viccben, amikor elmegy kölcsönkérni a fűnyírót:
  .....Tudod, mit? B@szd meg, róka, a fűnyíródat!”
 • 47. la-za 2013. június 23. 10:01
  „Kedves X_Y!

  Kezd egy kicsit súlyossá válni az üldözési mániád. Nem csak szegedi iskolákba fogja kinevezni Balog az igazgatókat, hanem mindenhol, ahol lejárt a mandátuma vagy éppen nyugdíjba vonult. Ez azt jelenti, hogy fideszes vezetésű településeken is....
  Miért kellene az iskolák élére "pártkatona", ha az iskolaigazgatóktól gyakorlatilag minden jogkört elvettek...? Szerinted...?”
 • 46. Pandora 2013. június 23. 09:58
  „21. CsakPozitívan 2013.06.22. 16:23

  Ezzel maximálisan egyet értek. A Rókus II is pont ilyen!”
 • 45. X_Y 2013. június 23. 09:44
  „44. ötös 2013.06.23. 09:15

  "Nem szakértelem, hanem pártvonalon kell kinevezni a vezetőket. "

  Ha már van egy estin szerzett büfé-ruhatár szakos "diplomája" akkor "Pistának jó lesz..." :I

  A szakértelem különösen veszedelmes "hanyatló nyugati huncutság" - akkor még a végén nem hajtané végre gondolkodás nélkül a felülről jövő ukázokat...

  "Két láb rossz
  Négy láb jó". Beee-eee

  Még megeshet hogy mint régen május 1-én kötelező volt elmenni, most majd kivezényli a pártkomisszár-igazgató a diákokat békemenetelni. És aki igazolatlanul hiányzik az igazgatói intőt kap..”
 • 44. ötös 2013. június 23. 09:15
  „Így kell csinálni! Építeni kell a posztkommunista államot. Így volt ez az ötvenes években is. Nem szakértelem, hanem pártvonalon kell kinevezni a vezetőket. Ha ezt a baloldal csinálná a fidesz ököllel verné a falakat. Meg robbantgatással. A fidesz burzsoázia kiépítése folyik tudatosan! Ehhez van egy stabil szavazórétegük, akik csak akkor veszik észre hogy rossz oldalon állnak mikor a talpuk alatt ég a tűz. Sajnos. Földesurak, trafikbiznisz, majd a bankok, a szolgáltatók stb. lenyúlása fog következni. Mindent megtehetnek a birkamódra viselkedő szavazóikkal. Így állunk. Ez a nagy magyar valóság.”
 • 43. s.h 2013. június 23. 08:53
  „Hát én hiába gugliztam semmit nem találtam róla. Szakmai megítélés biztos olyan lesz, mint a cég nélküli trafik pályázás és megnyerése ... egy picit reménykedem, hogy BZ normálisan dönt ...”
 • 42. vvalekosz 2013. június 23. 08:22
  „ez a Pajkó Mihály Zsolt nagyon fötör, hogy leessen neki valami konc. Jobbikos (látens gárdista) talán, vagy régi polgári körös ivadék? Hihetetlen ez a politikai alapú nyomulás. Hogy ugrana fejest önként a Tajgetoszba az összes ilyen alak - technika-testnevelő-művelődésszervező tudományával együtt...”
 • 41. buhamama 2013. június 23. 08:20
  „MÁR MEGINT A FIDESZ DÖNT ,SZÉGYEN. POLGÁR MESTER ÚR NE HAGYJA.”
 • 40. X_Y 2013. június 23. 07:51
  „33. csergemerge 2013.06.22. 21:27
  "Aki fizet az dönt."

  Értem, tehát te egy adócsaló vagy aki egyetlen forint adót nem fizetsz. Rendben, te ne dönts semmiben. Szavazni sem kellene engedni téged, a helyed igazából Pálhalmán a börtönben lenne, oda kerülnek a hozzád hasonló adócsalók, sikkasztók...

  A többi tisztességes ember, aki fizet adót, az dönthet. Balog elvtársat is a "zemberek" adójából tartják (de minek...)”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetik a bicikliseket a Vár utcában

"Hétfőn lezárták a Vár utcai bicikliutat a Stefánia és a Deák Ferenc utca között. Én mégis áthajtottam, le is kapcsoltak a rendőrök, és 5000-re megbüntettek." Tovább olvasom