Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Balogh Elemért javasolja a Fidesz alkotmánybírónak

Balogh Elemért, a Szegedi Tudományegyetem jogi karának professzorát javasolta alkotmánybírónak a Fidesz az Országgyűlés alkotmánybírákat jelölő bizottsága tegnapi budapesti ülésén.
Óriási szakmai megtiszteltetésnek érzem nemcsak a magam, hanem az egyetem és Szeged nevében is a felkérést – fogalmazott Balogh Elemér, a Szegedi Tudományegyetem jogi karának professzora arra a hírre reagálva, hogy a Fidesz az Országgyűlés alkotmánybírákat jelölő bizottsága tegnapi ülésén őt jelölte alkotmánybírónak. Hozzátette: csupán egy hete kapta meg a felkérést, és néhány napi gondolkodás után fogadta el a jelölést, ami bevallása szerint kicsit váratlanul érte, bár az Alkotmánybíróságnak volt már jogtörténész tagja. Az elkövetkező pár napban szokásos munkarendjét követi, szerdán például megtartja boszorkányperekről szóló előadását, majd bőszen nekilát az Alkotmánybíróság munkájának tanulmányozásához.

– Balogh Elemér demokrácia iránti elkötelezettsége és szakmai reputációja is megvan ahhoz, hogy kiválóan ellássa az alkotmánybírói feladatot – mondta Dobó László fideszes országgyűlési képviselő, a szegedi közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja. Kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem jogi karán végzett munka nemzetközi szinten is közmegbecsülésnek örvend éppúgy, mint Balogh Elemér munkássága. A képviselő hangsúlyozta, minden személyes kapcsolatát megmozgatja az MSZP soraiban, hogy a szavazás sikeres legyen.

– Nagyon örülök Balogh Elemér alkotmánybírói jelölésének, és Újhelyi István képviselőtársammal együtt azon dolgozom, hogy a kétharmados többségű döntéshez az MSZP-n belül is elérjük a teljes támogatottságot – fogalmazott Botka László polgármester. Elmondta még: nagyon fontosnak tartja, hogy Szegedhez kötődő, elismert és kiváló szakember részt vegyen az Alkotmánybíróság munkájában. Meglátása szerint a szegedi professzor nagyon jó eséllyel indul az alkotmánybírói kinevezésért. Botka László emlékeztetett, hogy a 2002-es polgármester-választások után felkérte Balogh Elemért, hogy működjön közre az önkormányzat munkájában, amit ő örömmel elfogadott: a mai napig a közgyűlés jogi, ügyrendi bizottságában tevékenykedik.

Jövő hét hétfőn a pártok konszenzusos megállapodása után hallgatja meg Balogh Elemért az alkotmány és igazságügyi bizottság, majd ezt követően szavaz a parlament az alkotmánybíró személyéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat nyílik a bankokban

Az utóbbi években hazánkban is terjed az üdvözlendő gyakorlat, hogy a bankok ügyféltereiben,… Tovább olvasom