Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Balogh Mária napi 400 forintból él 7 éves kislányával

Szeged - Balogh Mária napi 400 forintból él 7 éves kislányával. A nő már alig várja, hogy újra közmunkásként foglalkoztassák, mert akkor 22 ezer forint helyett 36 ezer forintot kap kézhez.
Nem indult még be idén a közfoglalkoztatás, pedig óriási igény lenne rá. A Szeged határában tanyán élő Balogh Mária régóta állástalan; 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást (fht) kap havonta, 7 éves, sajátos nevelési igényű kislánya után pedig 13 ezer 700 forint családi pótlékot.
Havi 5100 forint tűzifa-támogatás még a tanyán élő nő bevétele. Emellett csak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra számíthat, ami 5800 forint, ezt háromszor kapja egy évben. A 36 ezer 500 forintból 14 ezer forintba kerül a kettejük szegedi és algyői buszbérlete, 10 ezer a 7 éves kislány gyógyszere, a maradék 12 ezer 500 forintból kell kiszorítani a villanyszámlára és élelemre valót.


Balogh Mária otthon is elfoglalt: rendet tesz, vizet és tüzelőt hord. Legszívesebben dolgozni menne. Fotó: Schmidt Andrea
Balogh Mária otthon is elfoglalt: rendet tesz, vizet és tüzelőt hord. Legszívesebben dolgozni menne.
Fotó: Schmidt Andrea

Alaptalan vádak

Sikeresnek ítéli a kormány a tavalyi közfoglalkoztatást, ezért a program idén a tavalyihoz hasonló konstrukcióval folytatódik. Ez többségében 8 órás foglalkoztatást jelent, 6 órás csak akkor lesz, ha a munka nem indokolja a napi 8 órás munkaidőt. Fontos változás, hogy a heti kifizetés megszűnik, és havibért kapnak a közfoglalkoztatottak – tájékoztatott a Belügyminisztérium sajtófőosztálya. A híresztelésre, miszerint maximum 5 hónapra és napi 6 órára lehet majd közmunkást felvenni, a szaktárca úgy reagált: az MSZP által segített Közmunkás Szakszervezet vádjai alaptalanok, és hozzá nem értésről tanúskodnak. A kistérségi start-munka mintaprogramokat túlnyomó részt napi 8 órával hirdetik meg, de a nonprofit munkáltatók, mint az autópálya-kezelő és a közútkezelők, nemzeti parkok, vízügyi szervezetek számára elérhető országos programok és települési programok nagy része is napi 8 órás munkavégzést jelent majd.

– Ennél picivel több kellene. Járok én munka után, de 8 általánossal nincs esélyem, főleg úgy, hogy a gyerek miatt csak reggel fél 7 és délután fél 4 között tudok menni dolgozni. Nagyon örülnék a közmunkának, bár abból is egyre kevesebb van – mondja Marika, majd utánaszámol: – Tavaly augusztustól három hónapra vettek fel 6 órában, akkor 36 ezret kaptam kézhez. 14 ezerrel több csak a segélynél, de nekünk ez is számított. Előtte 2 hónapra küldtek ki, de korábban volt, hogy 9 hónapot dolgozhattam. Négy éve mindig a környezetgazdálkodáshoz kérem magam. Jó a csapat, szeretem a munkát, itthon, a ház körül is ezt csinálom. Avart takarítok, söprögetek, kapálok, segítetek növényt ültetni. Kapok hozzá munkaruhát, cipőt, kesztyűt, rendes szerszámokat. Az is jobb lesz, ha heti- helyett havibért adnak, mert jobban be tudom osztani, spórolni amúgy sem lehet belőle.

– A munkáltatónak is jobb lesz a havi kifizetés. Gyorsabb és olcsóbb, mert kevesebb a papír, az adminisztráció és a pénzszállítás – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. A városi cég volt tavaly a legnagyobb „közmunkáltató": 210-en dolgoztak 6 órában 3 havi szerződéssel, amit a munkaügyi központ 85 százalékban támogatott, a munkaruhára nem mindig járt dotáció. Az álláskeresők 50 százaléka nem felelt meg az üzemorvosi vizsgálaton, nyilván emiatt fordult elő, hogy kevesebb embert kaptak, mint amennyit kértek. Lemorzsolódás is volt táppénz miatt, vagy mert felmondtak a közmunkásnak, ha nem ment dolgozni, illetve ivott.

A rászorulók negyede jut közmunkához. A szegedi polgármesteri hivatal szociális irodájának és a munkaügyi központ adatai alapján 2011-ben átlagosan havonta 1272 aktív korú kapott foglalkoztatást helyettesítő támogatást, ebből a közmunkában 49 százalék vett részt, havonta 397-en. Tavaly jóval többen, átlagosan havonta 2291-en kaptak fht-t, és csak a létszám 24 százaléka (312 fő) jutott közmunkához. Az önkormányzat segélyre 2011-ben közel 414 milliót fizetett ki, tavaly pedig több mint 622 milliót. Az ellátáshoz a város 20 százalékos önereje kell. Januárra is átnyúlt a tavalyi közfoglalkoztatás: 9 cég 99 közmunkást foglalkoztatott.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. info 2013. március 06. 20:05
  „37 milliót szavazott meg a szegedi focinak a Fidesz”
 • 95. ossian33 2013. március 03. 19:19
  „94. agi50 2013.03.03. 14:02
  Látszik, h fogalmad sincs a gazdálkodásról.És ugyan mit termelnél? Meg hogyan? Szerszámok, gépek, szállítóeszközök, nélkül? Vállakozói engedély, ilyen-olyan papirok, könyvelő, jogosítvány,értékesítési csatornák kiépítése, stb... több milliót be kéne fektetni ahhoz, h elindulj. A tapasztalatról, szakértelemről nem is beszélve. Ezek nem kifogások, hanem tények. Akinek bejáratott gazdasága van, annak is épp elég életben maradnia.
  Azért örülök, h neked legalább sikerült, és próbáűlsz másokat is felhúzni.”
 • 94. agi50 2013. március 03. 14:02
  „93.macs- én nagyon sajnálom azokat akik kilátástalan helyzetben vannak. Aki tud az segitsen rajta. Sajna nincs munkahely lehetőség, meg a közmunka se indult még be.. Nagyot sajnálkozok azt kész. Különben nem kifejezetten erre az esetre reagáltam, hanem általánosságba. Csak arra szerettem volna kicsit utalni, hogy mindenki más. Lehet, hogy akik még kötödnek a megszokásaikhoz azoknak van igazuk, senkinek az életébe én bele nem szólok..Tehát azt nem akarom semmi esetre se mondanom mit tehetne a cikkben szereplő Mária, nincs is jogom, meg ugyis mindenki másképp gondolkozik és lát mindent. Én csak azt tudom mondani, hogy ha tanyán élnék én már beállitottam volna a tanyámat gazdálkodásra és valószinű napszámosokkal dolgoztatnék.. De tiszteletben tartom, hogy vannak elesett emberek meg stb.stb..bármit ajánlanék csak falba ütköznék..mindenre van kifogás.”
 • 93. macs 2013. március 03. 12:41
  „88. agi50,
  nos Neked mázlid volt! Fél évig kaptad a munkanélküli ellátást, ami ma 3 hónap. Most próbáld megcsinálni! Arról nem beszélve, hogy ma annak se nagyon van munkalehetőség, akinek úgymond kapós szakmája van.
  És szerinted Mária a jelen körülmények között, hogy képezze át magát?”
 • 92. ossian33 2013. március 02. 21:22
  „86. agi50 2013.03.02. 10:35
  85. howatowabb 2013.03.02. 09:43
  Ha a 40 éves öreg, mit szóljon az 50es? :(
  Hova, minek képezze magát? Hova kell majd 1-2 év múlva? Hol van az a jól fizető állás ami addig megvárja?
  A 2diplomás mérnök gyerekem segédmunkásként, minimálbérért dolgozik.
  Ja, igénytelen, vagy lusta jobb állást keresni...”
 • 91. havranek 2013. március 02. 20:41
  „71.nauset
  Kellene feszegetni kik mikor mekkora adósságot csináltak .De az írásából úgy érzem alapvető dolgokat Ön sem vesz észre. Mert mivel dicsekszik most az immár ex pénzügyér "stabil a Magyar gazdaság mint a cukrot úgy veszik a kibocsájtott USD alapú államkötvényt "! Ön nem látja ,hogy ez bizony devizában való eladósodás ráadásul extra magas kamat mellett (ezért veszik) igaza van mindig szólni kellene MOST IS!”
 • 90. howatowabb 2013. március 02. 19:25
  „Lehet, hogy neked volt valaki, aki közel 50-hez finanszírozta, hogy az "internetten" tanuld a nyelvet, de keményen! Csak tudod, mikorra én lettem munkanélküli, akkorra nem volt ingyenes képzés. És még, ha a "tanulásomnak" (érzem, hogy túlképezted magad, magyarból főként!) nem lett volna anyagi költsége, akkor is ott volt két kicsi gyerekem, és nem tanulni, hanem dolgozni szerettem volna, hogy a suliba ki tudjam fizetni az ebédet, a kirándulást, színházat, ahová immár nem tudtunk családként elmenni.Ja! És nem kértem önkormányzattól segélyt sem. Mondtam, ne olvass a fejére senkinek, csak azért, mert te megtehetted, hogy valaki állt mögötted, hogy ingyé tanulj! Biztos nagyon kapkodtak érted az Okj.- s tanfolyamaiddal, nyelvi tudásoddal! Hagyj már! Ez sem igaz! Átképeztek volna, pl. betanított munkásnak. Az ügyintézőm körberöhögött.
  Ja! Közalkalmazott voltam. Nem AKARTAM ott hagyni! Imádtam! Sokan lettünk, az összevonások miatt!
  Melyik hiányszakmára gondoltál, amit ma nem három műszakban kell végezni?
  Azzal, hogy az ember nem ért egyet bizonyos dolgokkal, és a véleményét elmondja róla, nem kell ám egy kalap alá venni, mert minden sors egyedi, és a problémáink, anyagi helyzetünkből kifolyólag pedig nyitottá válunk a másik esendőségére. Ki milyen szinten áll. Minél " lejjebb", annál empatikusabban. Te anyagi biztonságban élsz. Semmi gond!”
 • 89. hangvilla 2013. március 02. 19:04
  „Ezt a sok butaságot nem lehetett egyszerű leírni...
  Nyelvtanulás, ingyen tanfolyam, átképzés... Egy tanyán élő asszonyról beszélünk, aki nyomorog. Nincs számítógépe, internet sincs, a bérletet alig bírja kinyögni. Neki NINCS LEHETŐSÉGE váltani. Dolgozna, de csak a közmunka van, az is csak alkalmanként. Nincs egész évben.
  Talán a közmunkáért normális bért kellene fizetni, hogy aki rendesen dolgozik, de pusztuljon éhen és ne végezze a híd alatt.
  Más. Akinek jól megy és van felesleges gyerekholmija, megunt játék, pár konzerv, vagy valami, amit nem sajnál elajándékozni, nyugodt szívvel megteheti. Nem kerülne rossz helyre :)”
 • 88. agi50 2013. március 02. 16:37
  „87.macs. gyakorlatból. Nekem volt normális munkám, de alacsony fizetésért és ott hagytam. Elkezdtem tanulni angolul és választottam egy jó szakmát. Most nekem a tanulás nem okozott anyagi terhet, mivel internetten vannak az ingyenes nyelvi anyagok, okj-s tanfolyamra meg legalábbis én ingyen tudtam járni.. akkoriban fél évig járt a munkanélküli járadék abból éltem, de szinte fél év elég volt a váltásra. De mivel a tanulásomnak nem volt semmi anyagi kiadása, ezért ugyanannyiból éltem, mintha keseregtem volna és vártam volna az elszegényedésemet. De tudom nem mindenki képes váltani, de azért nekem megérte.”
 • 87. macs 2013. március 02. 16:01
  „86. agi50,
  bocs, hogy beleszólok, de addig az 1-2 évig miből éljen meg valaki, amíg átképzi magát és nyelvet tanul? OK! van egy párja, vannak szülei, van akárki, aki átsegíti ezeken az éveken. Rendben.
  Te gyakorlatból beszélsz vagy elvi síkról? :-)”
 • 86. agi50 2013. március 02. 10:35
  „Howatowabb- körül kell nézni milyen szakembert keresnek és hol, és 1-2 év alatt át lehet képeznie magát az embernek és már van is jól fizető munkahelye. Közben meg még 1-2 nyelvet is megtanulhat, akár közel az 50-hez is.. de ha csak valaki nézi hogy szegényedik el és nem tesz ellene semmit. Neked kell eldönteni, hogy mit tettél a helyzeted megoldásáért, az nem elég hogy keresgéled a nemlétező munkahelyeket, keményen lépni is kell.., az évek alatt még üresedett a hütőd milyen hiányszakmát végeztél, tudsz-e jól angolul, németül, ha ezek mind megvannak akkor indulhatnál neki az álláskeresésnek. Ez meg az én tapasztalatom. Nekem hála ez a hozzáállás bejött.”
 • 85. howatowabb 2013. március 02. 09:43
  „Kedves agi50!
  A saját példámat írtam lentebb. Mit gondolsz, utánanyomoztam, hogy megy mindez? Neeem! Saját bőrömön tapasztalt keserű hónapok. Képzeld nincs lehetőségem felajánlani álláslehetőséget! És nem eszmét futtatok, drága, hanem a véleményem mondom el.
  Kerestem én is. Közel húsz év egy helyen végzett munkaviszony után. Én nem találtam fel magam! Állást kerestem, és NEM TALÁLTAM! Volt, ahol ,még nem vagyok 40!, azt mondták, öreg vagyok. Szemembe!
  " Különben meg, hogy vizsgálják az anyagi helyzetet és tényleg csak a rászorultaknak jut ez a lehetőség az meg teljesen rendben van." Miért? A " palotában"- én panelban élőként- már mosolyra kapom a kenyeret? Nem arról beszéltem, akinek lóg az ezüstkanál a szájából, hanem azokról, az állás nélküliekről, akiknek a fizetésből a rezsi, kötelező kiadások rendezve voltak, de félre nem tudtak tenni. No, annak mondd, hogy te nem vagy rászorult! Mert nem a penész eszi a sarkot? Az én hűtőmben is pangott az üresség! Persze nem sírtam, de tudod te, mennyi át nem aludt éjjel van mögöttem, holnap mi lesz ijedtséggel?!
  Ne oszd az észt itt nekem, ha nem inged, ne vedd magadra. Nem a szociális háló bővítéséről szóltam, nem segélyt akartam, munkát! A közmunkaprogramra nem tartottam igényt. És én igenis felháborodom, hogy az embert így meg lehet alázni! Ne általánosíts! Adj akkor te munkát! Találd fel magad!”
 • 84. agi50 2013. március 02. 07:55
  „83. howatowabb- vannak emberek akik feltalálják magukat a munkanélküliségben is, és még igy is találnak munkahelyet, de vannak és voltak olyan emberek akik meg nem.. Ők megelégszenek az állam által nyujtott lehetőséggel, még ha alig vagy nem is lehet belőle megélni. Valószinű nincs termelő üzem stb. amiben el tudnának helyezkedni az emberek és valószinű azért nem kezdenek el müködtetni munkahelyeket mert gazdasági válság van és nincs igény semmi termelésre.. Akkor meg átmeneti megoldásnak csak jobb a semminél a közmunka.. Te se tudnál a nagy elvi eszmefuttatásodon kivül semmi munkahelyet felajánlani a rászorultaknak, akkor meg miről irsz..
  Különben meg, hogy vizsgálják az anyagi helyzetet és tényleg csak a rászorultaknak jut ez a lehetőség az meg teljesen rendben van. Most egy palotában lakó, több autóval rendelkező embernek miért lenne szüksége egy ilyen megoldásra.. Sok eu-s országban ha van valakinek magántulajdona semmilyen segélyre nem jogosult.. Meg jó lenne már ha az ilyen segélyezdősdi dolgok átalakulnának öngondoskodásra és családon belüli gondoskodásra és akkor vita se lenne, hogy miért csak ennyit ad az állam, miért nem többet mint aki dolgozik, hiszen csak abból tudnának az emberek megélni. Számomra egy segély csak kis segitséget jelent, enyhitést, az én gondolkodásomba soha nem az jött le, hogy most akkor a teljes megélhetést kellene fedeznie.”
 • 83. howatowabb 2013. március 01. 21:36
  „Munkahelyeket ígértek, nem közmunkát! Ugyan ne legyetek már álszentek! Biztos, az aki itt annyira elalélt a közmunkának még az emlegetésétől is, az nagyon biztos munkahelyen tengeti munkás napjait! Emberek! Miről beszéltek! Lépj ki, ne vedd fel a végkielégítést, és
  1. alázkodj el a Mk-i kp-ba
  2. keress, de ne találj semmi munkát
  3. adj be erődön felül ezer irományt( pénzért másolt!) , motivációs levelet, önéletrajzot, ezerfélét, mert milyet kérnek...
  4. ne is válaszoljanak rá, mert ugye, ami, ha feldobjuk és az asztalon marad, tán behívják meghallgatni...
  5. VÉGE! Nincs tovább, csak a közmunka. Írj alá, vedd fel papírjaidat
  6. Battyogj a hivatalba, és add elő, miért vagy ott. Aztán valld be, hány nm2 a lakásod, van-e kocsid, milyen egyéb bevétel van családodban, ugyan mindaddig, míg nem rúgták ki alólad a lábad, mennyit szedegettél össze, hány szőrszál van a hátadon...
  ÉÉÉÉS! Még nem is biztos, hogy jogosult vagy a lombseprűre, mert gazdag vagy!
  Ennyi! GUSZTUSTALAN! Megalázó, szörnyű, és hiábavaló. Nem, nem és nem! Tiltakozom ellene, mert ember vagyok, és fenn kell a gyerekeimet tartani.A munkához, élethez egyaránt jogom van! Ne ez legyen az egyetlen út! Önbecsülés is van a világon, abba ez nem fér bele! És a 28 ezer forint pedig épp csak a megélhetésre nem elég! Vagy neked igen? Belváros, DoboI, balihohó. Szégyelljétek magatokat!”
 • 82. rudi 2013. március 01. 19:48
  „Nem igen tud az ember erre mit mondani. Ez az ország szégyene, 28500 ft sok volt, ebből kellett még elvenni 22ezerre. Ők meg milliárdokkal játszanak. Undorító”
 • 81. hangvilla 2013. március 01. 15:43
  „80. USB, csak ők? Hát Simicska, Széles, Csányi, Orbán, Kövér, Lázár, Szijjártó, és még Zsiga Marcellt is idesorolnám, aki most vett 40 milkóért házat és az a véleménye, hogy 47 ezerből meg lehet élni? Néhány név, a teljesség igénye nélkül :)
  De ez a felsorolás nem segít a ténylegesen nyomorgó tömegeken. Főleg nem Balogh Mária kislányán, akinek ugyanúgy, mint más kisgyereknek, kijárna a tej, gyümölcs, hús és rendes megélhetés.”
 • 80. USB 2013. március 01. 15:18
  „Nahát, ez a sok pár fillérből élő:
  http://www.youtube.com/watch?v=3u_Ujht6U4I”
 • 79. hangvilla 2013. március 01. 14:13
  „78. Belváros, el kéne olvasni a cikket...
  Nem büdös a közmunka, hanem kevés, nincs egész évben és nagyon keveset fizet. 20-40 ezer forintból senki nem tud megélni, pláne gyerekkel.”
 • 78. Belváros 2013. március 01. 13:31
  „6. DobóI 2013.02.28. 07:36 4. balihoho 2013.02.28. 07:26

  Miért büdös a közmunka? Csak emlékeztetlek, jelenleg a szocik által felvett IMF hitelt nyögjük, közben még az az EU is zsarol bennünket, akik szoci vazallusainak elnéztek a 6-9%-os hiányt. Szóval pénz nélkül elég nehéz csodát teremteni, addig marad a közmunka, Szegedre rá is fér amilyen koszos, lepusztult kinézetű ez a város.

  ÓRIÁSI HAZUGSÁG!!!!!!!

  A szocik által felvett IMF hitel a nemzeti Bankban van parkoltatva, a 36 milliárd euró között!!!

  --------------------------------------------------------------------------------”
 • 77. Belváros 2013. március 01. 13:29
  „Tíz évre ígérték az egymillió új munkahelyet, nem közmunkát emlegettek akkor, a választások idején! Ebből mára már léteznie kellene legalább kétszáz ötvenezernek. Vagyis most ennyivel kevesebb állástalannak kellene tolongania a munkaügyi hivatalokban. De mit tapasztalunk?

  ROSSZUL ÉRTITEK!

  Igértek egymillió munkahelyet - de MINUSZBAN!!!!”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okostelefonra került Szeged

A városházán mutatták be szerdán a 2013-as turisztikai kiadványokat, amelyek segítik a Szegedre érkező turistákat. Tovább olvasom