Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Balogh Mária napi 400 forintból él 7 éves kislányával

Balogh Mária napi 400 forintból él 7 éves kislányával

Szeged - Balogh Mária napi 400 forintból él 7 éves kislányával. A nő már alig várja, hogy újra közmunkásként foglalkoztassák, mert akkor 22 ezer forint helyett 36 ezer forintot kap kézhez.

Dombai Tünde - Délmagyarország napilap - 2013.02.28. 05:54
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Nem indult még be idén a közfoglalkoztatás, pedig óriási igény lenne rá. A Szeged határában tanyán élő Balogh Mária régóta állástalan; 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást (fht) kap havonta, 7 éves, sajátos nevelési igényű kislánya után pedig 13 ezer 700 forint családi pótlékot.
Havi 5100 forint tűzifa-támogatás még a tanyán élő nő bevétele. Emellett csak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra számíthat, ami 5800 forint, ezt háromszor kapja egy évben. A 36 ezer 500 forintból 14 ezer forintba kerül a kettejük szegedi és algyői buszbérlete, 10 ezer a 7 éves kislány gyógyszere, a maradék 12 ezer 500 forintból kell kiszorítani a villanyszámlára és élelemre valót.


Balogh Mária otthon is elfoglalt: rendet tesz, vizet és tüzelőt hord. Legszívesebben dolgozni menne. Fotó: Schmidt Andrea
Balogh Mária otthon is elfoglalt: rendet tesz, vizet és tüzelőt hord. Legszívesebben dolgozni menne.
Fotó: Schmidt Andrea

Alaptalan vádak

Sikeresnek ítéli a kormány a tavalyi közfoglalkoztatást, ezért a program idén a tavalyihoz hasonló konstrukcióval folytatódik. Ez többségében 8 órás foglalkoztatást jelent, 6 órás csak akkor lesz, ha a munka nem indokolja a napi 8 órás munkaidőt. Fontos változás, hogy a heti kifizetés megszűnik, és havibért kapnak a közfoglalkoztatottak – tájékoztatott a Belügyminisztérium sajtófőosztálya. A híresztelésre, miszerint maximum 5 hónapra és napi 6 órára lehet majd közmunkást felvenni, a szaktárca úgy reagált: az MSZP által segített Közmunkás Szakszervezet vádjai alaptalanok, és hozzá nem értésről tanúskodnak. A kistérségi start-munka mintaprogramokat túlnyomó részt napi 8 órával hirdetik meg, de a nonprofit munkáltatók, mint az autópálya-kezelő és a közútkezelők, nemzeti parkok, vízügyi szervezetek számára elérhető országos programok és települési programok nagy része is napi 8 órás munkavégzést jelent majd.

– Ennél picivel több kellene. Járok én munka után, de 8 általánossal nincs esélyem, főleg úgy, hogy a gyerek miatt csak reggel fél 7 és délután fél 4 között tudok menni dolgozni. Nagyon örülnék a közmunkának, bár abból is egyre kevesebb van – mondja Marika, majd utánaszámol: – Tavaly augusztustól három hónapra vettek fel 6 órában, akkor 36 ezret kaptam kézhez. 14 ezerrel több csak a segélynél, de nekünk ez is számított. Előtte 2 hónapra küldtek ki, de korábban volt, hogy 9 hónapot dolgozhattam. Négy éve mindig a környezetgazdálkodáshoz kérem magam. Jó a csapat, szeretem a munkát, itthon, a ház körül is ezt csinálom. Avart takarítok, söprögetek, kapálok, segítetek növényt ültetni. Kapok hozzá munkaruhát, cipőt, kesztyűt, rendes szerszámokat. Az is jobb lesz, ha heti- helyett havibért adnak, mert jobban be tudom osztani, spórolni amúgy sem lehet belőle.

– A munkáltatónak is jobb lesz a havi kifizetés. Gyorsabb és olcsóbb, mert kevesebb a papír, az adminisztráció és a pénzszállítás – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. A városi cég volt tavaly a legnagyobb „közmunkáltató": 210-en dolgoztak 6 órában 3 havi szerződéssel, amit a munkaügyi központ 85 százalékban támogatott, a munkaruhára nem mindig járt dotáció. Az álláskeresők 50 százaléka nem felelt meg az üzemorvosi vizsgálaton, nyilván emiatt fordult elő, hogy kevesebb embert kaptak, mint amennyit kértek. Lemorzsolódás is volt táppénz miatt, vagy mert felmondtak a közmunkásnak, ha nem ment dolgozni, illetve ivott.

A rászorulók negyede jut közmunkához. A szegedi polgármesteri hivatal szociális irodájának és a munkaügyi központ adatai alapján 2011-ben átlagosan havonta 1272 aktív korú kapott foglalkoztatást helyettesítő támogatást, ebből a közmunkában 49 százalék vett részt, havonta 397-en. Tavaly jóval többen, átlagosan havonta 2291-en kaptak fht-t, és csak a létszám 24 százaléka (312 fő) jutott közmunkához. Az önkormányzat segélyre 2011-ben közel 414 milliót fizetett ki, tavaly pedig több mint 622 milliót. Az ellátáshoz a város 20 százalékos önereje kell. Januárra is átnyúlt a tavalyi közfoglalkoztatás: 9 cég 99 közmunkást foglalkoztatott.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 96 hozzászólás
Moderálásra küldöm 96. info 2013.03.06. 20:05

37 milliót szavazott meg a szegedi focinak a Fidesz

Moderálásra küldöm 95. ossian33 2013.03.03. 19:19

94. agi50 2013.03.03. 14:02
Látszik, h fogalmad sincs a gazdálkodásról.És ugyan mit termelnél? Meg hogyan? Szerszámok, gépek, szállítóeszközök, nélkül? Vállakozói engedély, ilyen-olyan papirok, könyvelő, jogosítvány,értékesítési csatornák kiépítése, stb... több milliót be kéne fektetni ahhoz, h elindulj. A tapasztalatról, szakértelemről nem is beszélve. Ezek nem kifogások, hanem tények. Akinek bejáratott gazdasága van, annak is épp elég életben maradnia.
Azért örülök, h neked legalább sikerült, és próbáűlsz másokat is felhúzni.

Moderálásra küldöm 94. agi50 2013.03.03. 14:02

93.macs- én nagyon sajnálom azokat akik kilátástalan helyzetben vannak. Aki tud az segitsen rajta. Sajna nincs munkahely lehetőség, meg a közmunka se indult még be.. Nagyot sajnálkozok azt kész. Különben nem kifejezetten erre az esetre reagáltam, hanem általánosságba. Csak arra szerettem volna kicsit utalni, hogy mindenki más. Lehet, hogy akik még kötödnek a megszokásaikhoz azoknak van igazuk, senkinek az életébe én bele nem szólok..Tehát azt nem akarom semmi esetre se mondanom mit tehetne a cikkben szereplő Mária, nincs is jogom, meg ugyis mindenki másképp gondolkozik és lát mindent. Én csak azt tudom mondani, hogy ha tanyán élnék én már beállitottam volna a tanyámat gazdálkodásra és valószinű napszámosokkal dolgoztatnék.. De tiszteletben tartom, hogy vannak elesett emberek meg stb.stb..bármit ajánlanék csak falba ütköznék..mindenre van kifogás.

Moderálásra küldöm 93. macs 2013.03.03. 12:41

88. agi50,
nos Neked mázlid volt! Fél évig kaptad a munkanélküli ellátást, ami ma 3 hónap. Most próbáld megcsinálni! Arról nem beszélve, hogy ma annak se nagyon van munkalehetőség, akinek úgymond kapós szakmája van.
És szerinted Mária a jelen körülmények között, hogy képezze át magát?

Moderálásra küldöm 92. ossian33 2013.03.02. 21:22

86. agi50 2013.03.02. 10:35
85. howatowabb 2013.03.02. 09:43
Ha a 40 éves öreg, mit szóljon az 50es? :(
Hova, minek képezze magát? Hova kell majd 1-2 év múlva? Hol van az a jól fizető állás ami addig megvárja?
A 2diplomás mérnök gyerekem segédmunkásként, minimálbérért dolgozik.
Ja, igénytelen, vagy lusta jobb állást keresni...

Moderálásra küldöm 91. havranek 2013.03.02. 20:41

71.nauset
Kellene feszegetni kik mikor mekkora adósságot csináltak .De az írásából úgy érzem alapvető dolgokat Ön sem vesz észre. Mert mivel dicsekszik most az immár ex pénzügyér "stabil a Magyar gazdaság mint a cukrot úgy veszik a kibocsájtott USD alapú államkötvényt "! Ön nem látja ,hogy ez bizony devizában való eladósodás ráadásul extra magas kamat mellett (ezért veszik) igaza van mindig szólni kellene MOST IS!

Moderálásra küldöm 90. howatowabb 2013.03.02. 19:25

Lehet, hogy neked volt valaki, aki közel 50-hez finanszírozta, hogy az "internetten" tanuld a nyelvet, de keményen! Csak tudod, mikorra én lettem munkanélküli, akkorra nem volt ingyenes képzés. És még, ha a "tanulásomnak" (érzem, hogy túlképezted magad, magyarból főként!) nem lett volna anyagi költsége, akkor is ott volt két kicsi gyerekem, és nem tanulni, hanem dolgozni szerettem volna, hogy a suliba ki tudjam fizetni az ebédet, a kirándulást, színházat, ahová immár nem tudtunk családként elmenni.Ja! És nem kértem önkormányzattól segélyt sem. Mondtam, ne olvass a fejére senkinek, csak azért, mert te megtehetted, hogy valaki állt mögötted, hogy ingyé tanulj! Biztos nagyon kapkodtak érted az Okj.- s tanfolyamaiddal, nyelvi tudásoddal! Hagyj már! Ez sem igaz! Átképeztek volna, pl. betanított munkásnak. Az ügyintézőm körberöhögött.
Ja! Közalkalmazott voltam. Nem AKARTAM ott hagyni! Imádtam! Sokan lettünk, az összevonások miatt!
Melyik hiányszakmára gondoltál, amit ma… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 89. hangvilla 2013.03.02. 19:04

Ezt a sok butaságot nem lehetett egyszerű leírni...
Nyelvtanulás, ingyen tanfolyam, átképzés... Egy tanyán élő asszonyról beszélünk, aki nyomorog. Nincs számítógépe, internet sincs, a bérletet alig bírja kinyögni. Neki NINCS LEHETŐSÉGE váltani. Dolgozna, de csak a közmunka van, az is csak alkalmanként. Nincs egész évben.
Talán a közmunkáért normális bért kellene fizetni, hogy aki rendesen dolgozik, de pusztuljon éhen és ne végezze a híd alatt.
Más. Akinek jól megy és van felesleges gyerekholmija, megunt játék, pár konzerv, vagy valami, amit nem sajnál elajándékozni, nyugodt szívvel megteheti. Nem kerülne rossz helyre :)

Moderálásra küldöm 88. agi50 2013.03.02. 16:37

87.macs. gyakorlatból. Nekem volt normális munkám, de alacsony fizetésért és ott hagytam. Elkezdtem tanulni angolul és választottam egy jó szakmát. Most nekem a tanulás nem okozott anyagi terhet, mivel internetten vannak az ingyenes nyelvi anyagok, okj-s tanfolyamra meg legalábbis én ingyen tudtam járni.. akkoriban fél évig járt a munkanélküli járadék abból éltem, de szinte fél év elég volt a váltásra. De mivel a tanulásomnak nem volt semmi anyagi kiadása, ezért ugyanannyiból éltem, mintha keseregtem volna és vártam volna az elszegényedésemet. De tudom nem mindenki képes váltani, de azért nekem megérte.

Moderálásra küldöm 87. macs 2013.03.02. 16:01

86. agi50,
bocs, hogy beleszólok, de addig az 1-2 évig miből éljen meg valaki, amíg átképzi magát és nyelvet tanul? OK! van egy párja, vannak szülei, van akárki, aki átsegíti ezeken az éveken. Rendben.
Te gyakorlatból beszélsz vagy elvi síkról? :-)


96 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...