Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Balogh Sándor modell nélkül alkot nőalakokat

Szeged - Csak részleteket bont ki szobrain Balogh Sándor szegedi szobrászművész, a többit a közönség fantáziájára bízza. Alak-más című kiállítása december 15-éig tekinthető meg a Móra-múzeumban.

– Az előző évben a Móra Ferenc Múzeum vett tőlem pár érmet a közgyűjteménybe, és akkor merült fel az ötlet, hogy már időszerű lehetne egy kiállítás – beszél a szegedi kultúrpalota emeleti kupolacsarnokában látható Alak-más című tárlatáról Balogh Sándor szobrászművész. Szinte kizárólag női testeket láthatnak az érdeklődők kő- és bronzszobrok, érmek, grafikák formájában.

– Annak idején a stúdiumok alatt rengeteget rajzoltunk élő modell után. Úgy vagyok vele, hogy ez a tömény valóság abban, amit ki akarok fejezni, már nem szükséges. Továbbépítettem az elképzelésemet azokból az élményekből táplálkozva, amelyek értek az idők folyamán. Ezekből összegyűlt egy olyan formai világ és arányrendszer, amely talán a sajátom – magyarázza a szobrászművész, aki a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában tanulta az alapokat Tóth Sándortól. Úgy véli, azt a tudást kapta meg, ami biztos kiindulópont, és amire később lehetett építkezni.

Balogh Sándor csak bizonyos részleteket bont ki, a többit a közönség hozzágondolhatja a művekhez. Fotó: Frank Yvette
Balogh Sándor csak bizonyos részleteket bont ki, a többit a közönség hozzágondolhatja a művekhez.
Fotó: Frank Yvette

Balogh Sándor alkotói pályáját egy több mint 20 éves kiesés után folytatta 2001-ben, azóta folyamatosan készít szobrokat. Jó ideig most torzókkal szeretne foglalkozni, már csak a kövei nagysága okán is. Csak bizonyos részleteket bont ki, a többit a közönség hozzágondolhatja a művekhez. Egyszerre 8-10 különböző dologba is belekezd, mindent nagyon intenzíven és rövid ideig csinál. A Móra-múzeumban december 15-éig látható a kiállítása. Szegeden korábban sok helyen bemutatta már művészetét, többek között a Bartók Béla Művelődési Központban, az Olasz Kulturális Központban, az ifjúsági házban, a Polgári Szalonban és a Belvárosi Kamara Galériában.

Várjuk a kommenteket a Facebook-oldalunkon lévő posztban!hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radics Gigi: New Yorkban teljesült egy álom

Radics Gigi nemrég tért haza New Yorkból, ahol egyik álma válhatott valóra. Tovább olvasom