Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Balról és jobbról is megszólták a püspököt

Szeged - Balról is, jobbról is támadják Kiss-Rigó László megyés püspököt, amióta a Fidesz vásárhelyi gyűlésén a jobboldali pártszövetség mellett tette le a voksát. Véleményét fönntartja, nem kér bocsánatot senkitől, viszont meghívta egyik bírálóját, Nyakó Istvánt, az MSZP szóvivőjét egy baráti beszélgetésre.

Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselőjelölt hívta meg február 12-i kampánygyűlésére Kiss-Rigó László megyés püspököt. A főpap ott azt mondta, ma Magyarországon a hívő keresztény választó világos és egyértelmű szempontok alapján dönthet a választásokon. Beszédéből egyértelműen kiderült, hogy ő a Fidesz vezette szövetséget támogatja.

Megnyilvánulása heves reakciókat váltott ki, és jó néhány újság, tévé megkereste, ezért pénteken a püspöki palotában tájékoztatót tartott, még egyszer elmagyarázva, mit miért mondott. Előrebocsátotta: a katolikus egyház püspökei, papjai nem viselhetnek párttisztséget, nem vehetnek részt a hatalomban, de a hívek számára ilyen tilalom nem létezik. Véleményt pedig bárki nyilváníthat, ezt a jogát ő is fönntartja, és amit Vásárhelyen mondott, ahhoz ragaszkodik. Kiss-Rigó László szerint ma Magyarországon nincs hitelképes képviselete a baloldali és a liberális értékeknek. – Ezért mondtam: nyilvánvaló, kit lehet támogatni – mondta most is a püspök, akit megleptek a reakciók. – Az interneten 89 éves, Ausztráliában élő édesanyámat is emlegették, nem egészen baráti szövegkörnyezetben, de előfordult az ellenkező véglet: szinte szentté, hőssé akarnak avatni. Ez semmivel sem kevésbé irritál, mint az előbbi.

Kiss-Rigó László a vásárhelyi Fekete Sasban. Szerinte nem mindenki értette meg azt, amit mondott. Fotó: Schmidt Andrea
Kiss-Rigó László a vásárhelyi Fekete Sasban. Szerinte nem mindenki értette meg azt,
amit mondott. Fotó: Schmidt Andrea

A legindulatosabb reakciókat a Jobbik híveitől kapta, akik számon kérték rajta, miért nem az ő pártjuk mellett szól. Azért, mert nem szimpatikus neki a jobbikosok stílusa, és az, hogy bár változást sürgetnek, épp azt akadályozzák. Kiss-Rigó László közölte, ő nem közösített ki senkit, így azokat a katolikus híveket sem, akik más pártokra szavaznak. Jó a kapcsolata minden polgármesterrel, köztük az MSZP-sekkel is. Nem kér bocsánatot senkitől, Nyakó Istvánt pedig – akivel egy asztalnál ült a szegedi zsidó hitközség jótékonysági vacsoraestjén, és jót beszélgetett vele – ezennel meghívja egy baráti találkozóra. Elmondta még, az egyház nem azt az erőt támogatja, amelyik a legtöbbet ígéri neki. – Azt szeretnénk, mint minden más, normális ember, hogy lehetőségünk legyen még többet dolgozni a közösségért – és az egyház nagyon sokat tud még tenni ezért a társadalomért.

Jézus és Viktor

A püspök vásárhelyi beszédéről Nyakó István, az MSZP szóvivője ezt mondta: „A leghatározottabban visszautasítjuk, és bocsánatkérést várunk el. Vannak ugyanis baloldali hívek, és lehet attól hinni Jézus Krisztusban, hogy ők nem hisznek Orbán Viktorban. ...Senki ne merje politikai hátsó szándékkal lelki zsarolásnak kitenni azokat, akik nem a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségre szavaznak."

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Lugas6 2010. március 08. 22:41
  „Esztergom kiállt és rendszeresen kiáll dr. Kiss Rigó László mellett, és a püspök véleményére is rendszeresen igényt tart. Nem magyarázzák félre a megnyilvánulásait. Mindez magától érthető, mert Ő Esztergom díszpolgára. Ellentétben Szegeddel ahol ha valamit hallunk felőle az újságból, az csak akkor számít érdekesnek, ha valami negatívumról szól. Egy díszpolgár véleményén érdemes alaposabban elgondolkodni. Akár Csirénnek is. Esztergom kiállt és rendszeresen kiáll dr. Kiss Rigó László mellett, és a püspök véleményére is rendszeresen igényt tart. Nem magyarázzák félre a megnyilvánulásait. Mindez magától érthető, mert Ő Esztergom díszpolgára. Ellentétben Szegeddel ahol ha valamit hallunk felőle az újságból, az csak akkor számít érdekesnek, ha valami negatívumról szól. Egy díszpolgár véleményén érdemes alaposabban elgondolkodni. Akár Csirénnek is.”
 • 35. Csirén 2010. március 03. 15:45
  „34. Esztergom vegye magához a püspököt, és ott szevezzen Fidesz nagygyűlést a templomban”
 • 34. Lugas6 2010. február 28. 23:02
  „Esztergom kiáll Kiss-Rigó László püspök mellett
  2010-02-24 17:39:00
  Az esztergomi képviselő-testület szerdai ülésének első napirendjén határozatot fogadtak el, amellyel a város kiáll díszpolgára, az elmúlt napokban a médiában többször támadott Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök mellett.

  ,,1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiáll Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök, Esztergom Díszpolgára mellett azokban a támadásokban, amit személye és rajta keresztül a magyar katolikus egyház ellen indítottak baloldali sajtótermékek, különösen a Népszava és a Népszabadság.

  2. Képviselő-testületünk kifejezi háláját Dr. Kiss-Rigó Lászlónak azért a több évtizedes tevékenységéért, amit Szeged-Csanádi püspöki kinevezését megelőzően, és azt követően is Esztergomban és Esztergomért végzett. A Képviselő-testület véleménye az, hogy Dr. Kiss-Rigó László püspök egyházmegyéje éppen úgy megbízhat püspökében, ahogy Esztergom város lakói is, akik nevében ezt a bizalmat Esztergom Város Önkormányzata 2004. március 15-én az Esztergom Város Díszpolgára kitüntető címmel is elismerte.

  3. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiáll a keresztény alapértékekért és az ezeket képviselő egyházakért és egyházi személyekért.

  4. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tiltakozik az egyházak vezetői, képviselői, és rajtuk keresztül a keresztény értékek és értékrend ellen indított nemtelen támadások ellen, mint amilyen Dr. Kiss-Rigó László püspököt érte.

  5. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete határozott véleménye szerint a XXI. századi Magyarországon sem az egyház, sem képviselői nem lehetnek jogfosztottak: álláspontja szerint ugyanúgy véleményt nyilváníthatnak közéleti kérdésekben, mint bárki más. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elveti azt a dogmát, ami szerint az egyházak nem adhatnak iránymutatást, sőt meg sem szólalhatnak a hazánkat és társadalmunkat érintő témákban.

  6. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy mivel a Népszava egyre többször közöl Esztergom és az esztergomiak jóhírét romboló, sértő állításokat, ezért Esztergom Városát megtestesítő Önkormányzat, mint jogi személy jó hírnevének megsértése címén személyiségi jogi per előkészítésével bízza meg Esztergom Város Jegyzőjét, és felkéri a polgármestert, hogy ezekben a perekben Esztergom Város képviseletében eljárjon.

  7. A Képviselő-testület úgy dönt, hogy Esztergom Város Polgármestere és Jegyzője útján felajánlja segítségét Dr. Kiss-Rigó László püspök úrnak, Esztergom Város Díszpolgárának, hogy az őt ért támadásokért jogi úton elégtételt vegyen" - szól az esztergomi képviselők határozata.

  Kiss-Rigó László több mint húsz évig szolgált különböző egyházi beosztásokban Esztergomban, előbb káplánként, majd plébánosként vezette a Szent Anna plébániát, ezen állomáshelyén is szolgálva látta el az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöki feladatait, főigazgatóként vezette az Esztergomi Hittudományi Főiskolát. Évekig vezette az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóságot.

  Múlhatatlan érdemeket szerzett Canterbury-i Becket Szent Tamás esztergomi kultuszának felújításában és megismertetésében, valamint Esztergom és Canterbury közötti testvérvárosi kapcsolatok építésében. Alapítója és kurátora a Rudnay Sándor Alapítványnak, amely egyebek között létrehozta a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolát, és Esztergom egyik új jelképét, a Szent István megkoronázása-szobrot a Várban, Melocco Miklós alkotását.

  Szeged-Csanádi megyéspüspöki kinevezését követően sem szakadtak meg kapcsolatai Esztergommal, aktív szereplője a város kulturális- és közéletének. Esztergomért végzett tevékenysége elismeréseként 2004. március 15-én vehette át az Esztergom Város Díszpolgára kitüntető címet.  -hídlap-”
 • 33. Lutetia 2010. február 24. 15:35
  „23. Dodó: Igen, akkor kibírta, hogy ne politizáljon. Az legalább korrekt viselkedés volt a részéről.”
 • 32. allegro 2010. február 22. 22:52
  „Szerintem meg fantasztikus ember! Fantasztikusan összefogottan beszél és csodás orgánummal, ami egy templomban, dómban valami elképesztően jól hangzik!
  Nekem nagyon szimpatikus ember, aki mást mond annak még sok gondja lehet saját magával!”
 • 31. Nahát! 2010. február 21. 09:51
  „Rozsdás, azért egy kis tájékozottság nem ártana.

  Az egyházaknak a hívek adományából (is) volt vagyona,
  aminek nagy részét a kommunista állam elkobozta.
  Kárpótlásként ad azóta (kis összegű) támogatást.”
 • 30. Rosmary53 2010. február 20. 19:42
  „Nagyon gáz ez az ember..a katolikusok már régen letették a voksot a Fidesz mellett, a rendszerváltáskor..sztem egy pap a híveivel foglalkozzon, ne a politikával..legalábbis a Biblia ezt tanítja.”
 • 29. joy 2010. február 20. 08:19
  „Ígéretekkel teli a padlás.
  Eddig csak egy párt akadt, amelyik teljesített is valamicskét belőlük és 2* rángatta ki országunlat a sz.rból, ahová a nemzetközi válság karöltve a hazai ellenségprolitikával, belesodorta.

  Ájtatosok ne avatkozzanak a prolitikába, elég szenvedést okoztak 2 000 éven át az emberiségnek. Most jobban tennék, ha 2 000 évig nem a hatalomhoz dörgölőznének, hanem a krisztusi küldetést teljesítenék!”
 • 28. nagypappa 2010. február 20. 03:41
  „Pinochet 2010.02.19. 22:32

  Sajnos nem értettem a hozzászólásod...
  Morvai és Vona megfenyegetett
  Tán azt ígérte, hogy megszüntetik a munkanélküliséget?
  Mert ezzel sok embert meg lehetne fenyegetni.
  Ha életveszélyesen megfenyeget valaki fordulj a rendőrséghez bizalommal.”
 • 27. abdul66 2010. február 19. 23:07
  „A Szent Korona tanát Szent Korona birtoktan egészíti ki,amely szerint minden földtulajdonjog gyökere Magyarországon a Szent Koronától ered(radix omnium possessionum).
  1. A Szent Korona személy, élő valóság.
  2.A Szent Korona maga a független és szuverén magyar nemzet."Ahol a Korona, ott van Magyarország."(Révay Péter koronaőr)
  3.A Szent Korona teste az ország teste.
  4.A Szent Korona tagjai a korona országainak polgárai.
  5.A Szent Korona minden hatalom és jog forrása, a legfőbb felség.
  6.A Szent Korona a mindenkori uralkodó fölött áll az uralkodó a Korona nevében kormányoz.”
 • 26. Pinochet 2010. február 19. 22:32
  „moderálva”
 • 25. cartagonova 2010. február 19. 22:00
  „24 Titanilla, a mici sapkát a liberális, a mai álénemzeti áljobboldali, álkonzervatív Likud Viktor és párt társai mondták, de nem a pápai hanem a szent koronára!”
 • 24. Titanilla 2010. február 19. 21:51
  „Ki is mondta annak idején a pápalátogatásra "cápa látogats" apápai koronára, hogy"mici sapka"? Csak nem ugyanaz aki a "csuhásokat" akarta "térdre kényszeriteni?”
 • 23. dodó 2010. február 19. 21:19
  „Mintha pár napja az MSZP adományozta volna Kiss-Rigó úrnak (hiszen már vagy két éve él-hal és prédikál Szegedért) a "Szeged Díszpolgára" címet.
  Úgy emlékszem, nem kritizálta az emeszpét, csak boldog vigyorral pislogott a vakukba.”
 • 22. valakiiii 2010. február 19. 21:14
  „Kedves MSZP szavazók!!! Vége van! Tisztelt miniszterelnök jelöltjük bíróság előtt hazudott!!! Vége, ennyi volt!!!

  Felvétel cáfolja Mesterházy Zushlag-vallomását

  Cáfolja egy 2005-ben készült felvétel Mesterházy Attilának a Zuschlag-perben tett vallomását. Öt évvel ezelőtt Komlón az MSZP miniszterelnök-jelöltje politikai államtitkárként még arról beszélt, hogy a polgármester lobbizása és az ő közbenjárása nélkül nem kapta volna meg a 40 millió forintos állami támogatást a város a műfüves focipályához. A Bács-Kiskun megyei bíróságon viszont tavaly novemberben tanúként azt vallotta, hogy nem tudott közbenjárni pályázati pénzekért.

  Felvétel cáfolja Mesterházy Zushlag-vallomását

  Mesterházy Attila a focipálya átadóján szó szerint az alábbiakat mondta: ,,Polgármester Úr minden hétfőn a Parlamentben odajött hozzám és mondta, hogy: ´tudod Attila itt Komlón nagyon szeretnek az emberek sportolni, megérdemelné ez a közösség, kéne ez a műfüves pálya ide´. Mondtam, hogy tudom Zoli, utána fogunk nézni, természetesen. Jött a következő hét, akkor megint jött, hogy ´Attila tudod Komlón´, elmondta ugyanezt körülbelül egy 20 percben. A végén már mindannyian menekültünk előle, mert ´tudtuk Komló´, már messziről mondtuk, intézzük a dolgokat. Tehát igazából, a viccet félretéve, azt gondolom, hogy az ő kitartó lobbizása. Azt gondolom, hogy enélkül nem jöhetett volna létre ez a mostani pályaavató."”
 • 21. Rozsdás 2010. február 19. 19:41
  „Minden pártot és minden egyházat az adófizetők pénzéből finansziroznak!!
  Mindegyik élősködik és ő akarja megmondani merre van az előre az ész megáll ennyi csalárdság láttán bár mibe is van csomagolva!!!!”
 • 20. flexsnake 2010. február 19. 19:30
  „A tízparancsolat azt mondja:
  1. NE KAMPÁNYOLJ!
  2. NE KÍVÁND MEG FELEBARÁTOD AJÁNLÓSZELVÉNYEIT!
  3. NE VEGYÉL FEL VÉGKIELÉGÍTÉST!
  4. NE HAZUDJ!
  5. NE MONDJ NEM LÉTEZŐ DAKOTA-KÖZMONDÁSOKAT!
  ....”
 • 19. Nahát! 2010. február 19. 19:27
  „Ebben a hatalmas vitában jeletkezzen az,
  aki a püspök beszédét (nem az arról készült ferdítéseket) ismeri!

  Csak úgy, mint Kövér László beszédeinél, ahol hatalmas tájékozottsággal
  szokták becsmérelni az el nem hangzott, vagy teljesen más értelemben elhangzott
  szövegrészeket!”
 • 18. KG1947 2010. február 19. 19:10
  „moderálva”
 • 17. .suhym. 2010. február 19. 19:07
  „12. hozzászólás csonakos 2010.02.19. 17:28
  "...tudomásul kell venni aki korpa közé keveredik ....."

  Te már csak tudod, hiszen elég régóta keveredsz hívő(?) létedre egy ateista párttal.
  ............................................................................................
  8. hozzászólás Léni 2010.02.19. 16:53

  "2008. tavaszán, a Pünkösdi nagymisét szerettem volna megnézni, amit a
  TV Debrecenből közvetített! Látnod és hallanod kellett volna Neked is......"

  Melyik templomból volt a közvetítés? A Szent Anna utcai katolikus templomból?
  A Nagytemplomból nem közvetítenek misét!!!”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlési vita: költségvetés helyett személyeskedés

A szegedi közgyűlés döntött az újszegedi városmag tervéről, amelynek központjában egy 64 méter… Tovább olvasom