Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Bangladesben operált a szegedi sebész

Szeged - Három hónapot töltött Bangladesben, Chittagongban egy szegedi gyermeksebész. Juhász László azt mondta: megtanult másképp gondolkodni.
- Banglades a végletek országa! Az ott töltött 3 hónap nemcsak szakmailag bizonyult gyümölcsözőnek, de fantasztikus kaland is lett egyben! – fogalmazott a szegedi Juhász László, aki három hónapos ott-tartózkodása alatt több mint százszor operált. A gyermeksebész eredetileg segíteni ment Chittagongba, vállalkozásából tanulmányút lett.

A szegedi orvos egy 900 gyermeksebészeknek szóló körlevélben tudatta: szívesen dolgozna egy darabig külföldön bárhol, ahol szükség van a munkájára. Indiából és Bangladesből kapott választ. Fizetést sehol nem kínáltak, de Bangladesben legalább a szállást biztosították. Az utazás költségeit a Szegedi Tudományegyetem állta. 8 hónapig tartott elintézni a vízumot, így Lászlónak maradt ideje tájékozódni, és elkezdhette lebontani magában a dél-ázsiai országgal kapcsolatos negatív sztereotípiákat.

Juhász László az egyik kis betegével. Fotó: DM/DV
Juhász László az egyik kis betegével.
Fotó: DM/DV

– Banglades valóban szegény, de az orvosok technikailag nagyon képzettek, mert sok a betegük. Orvosi és hétköznapi értelemben is elérhető bármi, ami Európában, de bizonytalanul mennek a dolgok. Naponta háromszor-négyszer szünetel az áramszolgáltatás, van kábeltévé mozicsatornákkal, de időnként nincs adás. 160 millió ember él az országban, és közülük 150 millió igazán szegény. A gazdagok nem különülnek el, a nyomornegyed közepén palota áll, a luxusszállók lépcsőjén koldusok.

László tavaly szeptembertől egy 500 ágyas, a 20–30 évvel ezelőtti magyar kórházak színvonalának megfelelő alapítványi intézményben dolgozott. A műtő azonban a szegedi gyermekklinika műtőjével egyenrangú – francia orvosok járnak oda operálni, szakmai tapasztalatot szerezni a kórházba, francia pénzből fizették a felújítást. A városban működik állami kórház is, ahol lényegesen rosszabbak a körülmények.

A városban a riksahad miatt állandó a dugó, de annak elsőbbsége van, akinek erősebb az autója.
A városban a riksahad miatt állandó a dugó, de annak elsőbbsége van, akinek erősebb az autója.

– Ugyanazok a betegségek fordulnak elő, mint nálunk, csak más gyakorisággal. Szellemi vérfrissítésként hatott rám a munka. Az egyetemen megtanulja az ember, hogy milyen okai lehetnek egy betegségnek, de később az eljárásnak a napi rutin lesz az alapja. Chittagongban megtanultam, hogy több megoldás lehetséges. Hosszú kivizsgálásra nincs idő, rögtön reagálni kellett, mert előfordulhat, hogy ha elfogy a család türelme, hazaviszik a gyereket.

A sebész számára kihívás olyan elhanyagolt esetekkel is találkozni, amilyen itthon elképzelhetetlen. Sok szülő ugyanis előbb „varázslóhoz" viszi a gyereket, vagy Allahra bízza a gyógyítást. László egyébként éppen ramadánkor érkezett az országba. Az ünnep miatt kevesen fordultak orvoshoz, eleinte alig látott beteget. A böjt miatt a kórház konyháját is zárva tartották, neki azonban külön főztek. A vendégszeretet mindenkinek kijár, az orvosokat pedig a végsőkig tisztelik. A magyar sebész hiába is próbálta a nővéreket vizitkor maga elé engedni, elképzelhetetlen, hogy az orvos előtt lépjenek a kórterembe.

Fehér ember feltűnést kelt

– Az utcán 160 millió ember bámult rám. Aki először hozzám szólt, az rangot szerzett a többiek előtt. Általában azt kérdezték: hogy hívnak, honnan jöttem, és van-e feleségem – jellemezte a bangladesieket a szegedi orvos. – A nyomornegyedben is ugyanúgy bámultak, mint a banknegyedben. De sosem alakult ki veszélyhelyzet, sosem volt olyan érzésem, hogy valaki rossz szándékkel közeledik hozzám.

Csak egy közlekedési szabály van

– A közlekedés bal oldali. Ennél több szabály nincs – magyarázta Juhász László. – Akinek erősebb az autója, annak van elsőbbsége. Rengeteg a riksa, mindenki nyomja a dudát és furakszik előre. A városban nagy a dugó, így nem tudnak száguldozni, de az országutak életveszélyesek.

Olvasóink írták

  • 1. odysseus 2010. június 21. 18:15
    „minden tiszteletem a doktor úrnak, szép, hogy elment a világ másik részébe tanulmányútra, ám három hónap épp egy szusszanásra elegendő, megtanulni másképp gondolkodni - ehhez bizony több tapasztalat köll... További szép sikereket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtelt a dóm Miklósa Erikáék jótékonysági koncertjére

Szeged - Teljesen megtelt tegnap este a szegedi dóm, ahol Zarándokok címmel jótékonysági koncertet… Tovább olvasom