Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bangó Margit énekel a dédunokáknak

Mindig nagy családot szeretett volna Bangó Margit, a cigánydalok királynője: ők is nyolcan voltak testvérek. Családja szeretete a gyógyulásban is segített neki évekkel ezelőtt. Nemrég született meg második dédunokája, Szelina, akiről süteményt is elnevezett. Sokat énekel a dédunokáknak, a nagyobbik rengeteg népdalt ismer: a családban öröklődik a zene szeretete.
– Néhány hónapja már kétszeres dédnagymama: gratulálunk a család gyarapodásához! Mennyi idős pontosan a kis Szelina?

– Most öt hónapos, gyönyörű kékszemű, fehér bőrű baba, már hét és fél kiló! Hatalmas kislány, nagy boldogságot, édes pillanatokat hozott az életembe. Sokan mondják: a nagymamák, dédnagymamák mennyire boldogok, szinte jobban szeretik az unokát, mint a saját gyermeküket. Soha nem hittem el, de az unokáim, dédunokáim mellett megtapasztaltam, hogy tényleg igaz.

– Mennyi időt tölt a kicsivel?

– Amennyit csak tudok! Elemér unokám az apukája, emeletes házban laknak, ahol nincs lift, és a gerincem nem bírja a lépcsőzést, így ők hozzák el hozzám a babát. Elemér a legjobb anya apaként: olyan, mint öt anyatigris! Le sem veszi a szemét a kislányról, öltözteti, fürdeti, eteti. A napokban zserbót, hókiflit és fonott kalácsot sütöttem egy fotózáshoz. A kicsi az ölemben volt, megnyalattam vele a zserbót – mindig mindent megkóstoltatok vele, de persze meg nem etetem vele a süteményt, még nem szabad –, a kis szájával leharapott egy morzsányit, és Elemér unokám rögtön ott termett, kivette a szájából a morzsát. Utána egy nagy fonott kalácsot adtam a kezébe, amit nem tud lenyelni, nem megy bele a szájába: azt a harapdálást!

Amikor meglátom Szelina kis kövér combját, dúdolom neki: cimbem-combom...
Amikor meglátom Szelina kis kövér combját, dúdolom neki: cimbem-combom...

– Nagyon különleges nevet kapott a kislány.

– Eleinte sokszor nem jutott eszembe a neve, először haragudtam is Elemérékre: ilyen furcsa nevet adni a gyereknek! Én csak angyalkának hívom, és figyel is rá. Marika írt róla Kócos angyalkák címmel egy dalt az új CD-mre, ami a süteményes könyvem mellett jelenik meg, karácsonyi ajándékként. A karácsonyi ének a saját szerzeményem az albumon.

Bango Margit - Halk zene szól az éjszakában


– Jól tudjuk, hogy nemrég megjelent első süteményes könyvébe egy Szelina Csodás Mézes Sütije nevű édesség is bekerült, amelyet a pici születésekor sütött meg?

– Ez a mézes sütemény tulajdonképpen a mézes zserbóhoz hasonlít, de mégsem az. Ahogy más ételeknél, a süteményeknél is találok ki érdekes kreációkat – ilyen például a Cigánykerék torta –, amiket aztán a gyerekeken tesztelek le, ízlik-e nekik. A könyvbe nagyrészt az édesanyám, nagyanyám receptjei kerülnek, régi magyar sütemények, mert ragaszkodom a hagyományokhoz. Nálunk a lánygyermekeknek kötelező megtanulniuk sütni-főzni, már gyerekkorukban megszerettetjük velük a főzőcskézést. Tina unokámmal ez olyan jól sikerült, hogy cukrász lett belőle.

– Szokott énekelni a dédunokáinak?

A halál torkából tért vissza

Amerikából utazott haza az idén hatvanéves, Kossuth-díjas énekesnő 2003-ban, amikor a repülőgépen tüdőembóliát kapott. A kórházban egy vizsgálat során derült ki, hogy mellrákja van. Kemoterápián és sugárkezelésen esett át. Egy női magazin megírta: derűjére és erejére jellemző, hogy bár az ő állapota volt a legsúlyosabb, tartotta a lelket betegtársaiban. Akkor is, azóta is hangsúlyozza: a szeretetnek hatalmas ereje van.

– Folyton énekelek nekik, általában népdalokat. Amikor meglátom Szelina kis kövér combját, dúdolom neki: cimbem-combom..., ő pedig nevet a fogatlan kis szájával. A nagyobbik dédunokám, a kis Tina már nyolcéves, velem lakik, sokszor együtt is alszunk. Olyan népdalt nem tudok mondani – márpedig hatalmas a repertoárom –, aminek nem tudja a szövegét. Brilliáns tisztasággal, tökéletes tempóban énekel. Ő is nagy reménységem.

– A család többi tagja is ennyire muzikális?

– Az őseim anyai, nagyapai ágon 300 évre visszamenőleg muzsikusok voltak. Nálunk természetes, hogy mindenkinek kötelező zenét tanulni, és remek a gyerekek hallása. Ha valaki félrefog vagy félreüt egy hangot zenélés közben, nagy a riadalom, rögtön szólnak: hamis voltál! Mónika unokám fuvolázik és énekkarba is járt, Elemér gyönyörűen játszik zongorán és cimbalmon, Tina zongorázik, Ricsike, a legfiatalabb unoka pedig klasszikus gitáron és basszusgitáron játszik. Tizennégy éves és konzervatóriumban tanul, már fellép velünk a Bangó Family Showban. A szólótáncos a műsorunkban a két gyönyörű unoka: Tina olyan, mint egy spanyol istennő, Mónika tavaly szerepelt az Elite magazin címlapján. A fiúk szeme kiesik és poros lesz, amikor táncolni kezdenek a színpadon. Elemérem is kész Adonisz, gyönyörű családom van.

– Önök nyolcan voltak testvérek. Mindig nagy családra vágyott?

– Mindig! A nyolc testvér mellett velünk élt a nagyapám is, úgyhogy tizenegyen laktunk egy háztartásban. Volt élet, sütés-főzés: gondoljon bele, ennyi embernek hány levél tészta, mekkora lábas étel kellett, hogy mindenkinek jusson. A Jóisten azért is tart meg közöttük, mert szerető családom van. A szeretetük, őszinteségük segített abban is, hogy kigyógyuljak a nagy betegségemből. Mondják: a legfontosabb az életben az egészség és a család. Vagy inkább e kettő együtt.

Olvasóink írták

 • 14. farkasjucus 2010. november 04. 09:50
  „Szilléri: :-)”
 • 13. farkasjucus 2010. november 04. 09:50
  „Kedves Dodó!
  Nem látom úgy, hogy bármilyen kisebbség érdemein felül szerepelne a lapban. Ami Bangó Margitot illeti: ugye, nem gondolja, hogy azért írunk róla, mert cigány? Sokan szeretik a hangját és a műfajt, amelyben előad. Egyébként egy darab lánya van - mostantól mindenkit elítélünk, aki korán szül, vagy csak a barnább árnyalatúakat, esetleg a szemüvegeseket?”
 • 12. gróf 2010. november 03. 09:19
  „Ugyanakkora művész mint bármelyik bárzongorista!
  Származástól függetlenül a magyar nóta és az operett nem művészet csak szórakoztató ipar.”
 • 11. szilléri 2010. november 03. 08:34
  „A hétvégén az anyósom is meglátogatta a dédunokáját, de hál istennek nem énekelt.”
 • 10. 620829 2010. november 03. 07:25
  „Pedig kezd unalmas lenni-hogy az a rassz-aki csak feéléli a gdp-nket....már mindenben csak róluk szól a hír........

  apátfalvi---Remélem jól ébredt....a lentieknek igaza van.......néha még ide kell jönnöm....és minden tv-ben <moderálva> szerepelnek......komolyan momndom kezd nagyon undorító lenni--azért mert valaki kimondja az igazságot -hogy célzottan csak számukra százmilliárdok mennek el......tények-------a gdp-nk 21%-t rájuk költik----EMBER-- tanuljon és olvasson-tájékozodjon-és tudás nélkül ne ki aklarjon mást oktatni !”
 • 9. apátfalvi 2010. november 02. 22:34
  „"De ugye azt nem tagadja, hogy a lakosság 10 %-át kitevő, zömében a társadalomnak semmit nem adó csak tőle elvevő csoport érdemein felül szerepel az Önök lapjában?"

  Te ...., most Bangó Margit mit követett el, hogy nem szabad róla írni? Ugye csak a származása miatt...?

  "Ez ellen a szerintem káros és a társadalmat mérgező folyamat ellen próbálok a magam szerény eszközeivel fellépni hsz-aimmmal."

  A cigánybűnözés tagadhatatlan jelenléte mellett a magadfajták tevékenysége is káros és a társadalmat mérgező. Reméljük már nem sokáig...”
 • 8. dodó 2010. november 02. 22:20
  „Kedves Judit asszony!

  Olvastam a cikkét, örültem, hogy egy érdemes magyarral (is) készít(het)ett interjút, ami ráadásul még jónak is mondható. De ugye azt nem tagadja, hogy a lakosság 10 %-át kitevő, zömében a társadalomnak semmit nem adó csak tőle elvevő csoport érdemein felül szerepel az Önök lapjában? Merem remélni, hogy Ön csak utasításokat hajt végre. Őszintén remélem Ön nem ért egyet a mi (és talán az Ön érdekeit is) súlyosan sértő, a tájékoztatásban, juttatásokban, jogszolgáltatásban, ergo: az élet minden területén immár húsz éve jelen lévő és fokozódó pozitív diszkriminációval, a származás elhallgatásával, ha "csínytevésről" van szó, kihangsúlyozásáról, ha egy átlag magyar számára természetes dolgot művelő ún. hátrányos helyzetű alanyról esik szó.
  Ez ellen a szerintem káros és a társadalmat mérgező folyamat ellen próbálok a magam szerény eszközeivel fellépni hsz-aimmmal.

  Tisztelője: dodó”
 • 7. matróz 2010. november 02. 21:03
  „dodó!
  Úgy gondolom, addig nem kéne minősíteni embereket, amíg nem vagyunk külömb emberek nála!!
  De, végül is hozzászólásaidból tükröződik, hogy mint erkölcsileg, mint anyagilag, mint (művészileg)
  és főként az "inteligenciád " magasan szárnyal minden embertársad felett!!”
 • 6. farkasjucus 2010. november 02. 18:38
  „Szilléri: igazán nincs mit, haladok
  Dodónak: http://www.delmagyar.hu/bulvar/vilagbeke_zenevel/2172536/
  ha annyira érdekelne Sebestyén Márta, ezt tán elolvastad volna...”
 • 5. szilléri 2010. november 02. 12:04
  „Farkas Judit köszönjük ! Tovább a ,,???????????" újságírói úton !”
 • 4. tüsök 2010. november 02. 11:37
  „"Végre, egy igen fontos hír". Ki nem .....ja le.”
 • 3. dodó 2010. november 02. 11:22
  „2.) "...egy művész életműve..."

  Mit tudunk mi egy Sass Szilvia, egy Sebestyén Márta vagy egy Tokody Ilona magánéletéről? Ja, persze, az nem művészet... És talán nem is igazi magyarok...
  Ezért is kell tudósítani heti rendszerességgel bennünket a kellőképpen meg nem ismert és nem eléggé tisztelt "művészek" mindennapjairól, beleértve a dédunoka büfizését és a vasárnapi varjúleves receptjét is.”
 • 2. farkasjucus 2010. november 02. 10:49
  „Dodó, igazán lenyűgöző, hogy ismét sikerült rámutatnod egy művész életművének legfontosabb pontjára”
 • 1. dodó 2010. november 02. 10:44
  „Bangó Margit (Vásárosnamény, 1950. április 4.)

  Hatvan évesen többszörös dédnagymama. Hiába, a származás kötelez...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simoncsics János nyugdíjba vonul, de a néptáncfesztivált továbbra is szervezi

Simoncsics János elérte azt az életkort, amikor szögre akaszthatná csizmáját: 62 évesen a tápéi művelődési házból nyugdíjba vonul. Tovább olvasom