Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Bank és kávézó a szegedi Reökben

Szeged - A Reök-palota sarkán a szecesszió hangulatát árasztó kávéházat és éttermet nyitnak a közeljövőben. Hamarosan az a bankfiók is fogadja az ügyfeleket, amely egy korábbról megörökölt helyzet folytán idegen testként ékelődik be a művészeti központba.
Noha csak augusztusban adták át a Reök-palotát a szegedi művészetek házaként, pár hónap alatt a kulturális élet egyik központjává vált, magának az épületnek pedig a csodájára járnak a turisták. A Reökben, a Regionális Összművészeti Központban azonban oda nem illő bankfiók is nyílik a földszinten.

Kávézó és étterem

Már decemberben szerette volna megnyitni a Reök kávézót és éttermet a bérlő Mediterrán Invest Zrt., ám csúszik a kivitelezés. Szinte naponta egyeztetnek a műemlékvédelemmel – közölte lapunkkal Elekes Zoltán projektfelelős –, még a berendezéssel, bútorokkal kapcsolatban is szigorú előírásoknak kell megfelelniük. A sarkon a szecesszió hangulatát árasztó, az épület funkcióihoz jól illő vendéglátó helyet alakítanak ki. Európában ma már szinte mindenütt található kávéház a múzeumokban, képtárakban.

A leendő pénzintézet kakukktojás az állami és önkormányzati pénzen kulturális célokra felújított szegedi művészetek palotájában. Solymos László várospolitikai alpolgármester elmondta, a helyzetet megörökölte a város. Amikor a kulturális minisztériumhoz beadták a pályázatot a Reök-palota rekonstrukciójának címzett támogatására – ezen 300 millió forintot nyert a város –, tudomásul kellett venniük, hogy a főbejárattól jobbra eső négyzetméterek bérleti joga már magántulajdonba került. A tervekben tehát azt a részt nem szerepeltették, így annak felújítására nem is kaphatott pénzt az önkormányzat – szögezte le az alpolgármester.

A földszinti helyiség bérleti jogának tulajdonosa egy olyan cég, amelyik az ugyanitt hamarosan fiókot nyitó Raiffeisen Bank érdekeltségéhez tartozik. Kérdéseinkre válaszolva Nagy Edina, a bank marketingkommunikációs főosztályának munkatársa azt közölte, hogy amint az érvényes építési engedélyt megkapják, nyitnak. Jelenleg a polgármesteri hivatallal egyeztetnek. Nagy Edina szerint a művészeteket pártoló pénzintézet nem idegen test, bérleti díjukkal hozzájárulnak a palota színvonalas működéséhez.

A kávézó már költözik a palotába. Fotó: Miskolczi Róbert

Rantal János, a Reök-palota tervezője korábban elmondta lapunknak, a pénzintézet helyére az örökségvédelmi hatástanulmány szerint a ruhatár kívánkozott volna egy emléktárgyüzlettel, így viszont ezeket le kellett költöztetni a pincébe. Ideális helye lehetett volna a szabadtéri igazgatóságának is, amely a bank miatt a második emeletre volt kénytelen költözni.

Olvasóink írták

 • 5. Boytronic 2009. április 01. 15:23
  „Az azóta eltelt két esztendőben sem költözött a kávéház,meg kellett várni amig a térrendezés is elindul,igy legális lehet a Herczeg,Elekes,Bátyai projekt....mindez persze a válság kellős közepén...!!!”
 • 4. S.Grandpierre Cecília 2007. november 05. 15:43
  „A Reök-palotában nagyon csodálatos dolog lenne egy olyan kéváhéz, amelyről Márai Sándor könyveiben is olvashattunk. Én irodalmi kávéházra gondolok, ahol kiskönyvtár lehetne, újságok sorakoznának polcokon. A szegedi írók, költök, müvészek is /!/ találnának egy olyan helyet, ahova bármikor betérve találkozhatnának egymással, elbeszélgethetnének egy-egy tea ...mellett. Az irodalmi élet Szegeden igen sekélyes, nem vicc, olykor az is akadályozza a pezsgés kialakulását, hogy nincs hely, a régi szép irodalmi szokáshoz, a kávéházban ücsörgés melletti beszélgetésre, írásra. Az egykori kávéházak asztalai mellett ülve csodálatos alkotások, írások születtek írók tollaiból.
  Hiszem, hogy gondolnak erre is az esetleges üzemeltetők, amelyhez sok sikert és kitartást kívánok előre is!!
  Tudnám azt, ha ide belépek találkozhatom talán olyanokkal, akik éppen egy Stefániai. Tisza-parti séta után megpihenve, társaságra vágyva ülnek ide be. Avagy egy ichlettel a fejében, fejemben jómagam is leülhetnék oda akár írogatni is.
  Sokan vagyunk, akik szeretnének Szegeden egy Irodalmi Kávéházat, ahol megvalósulna a régi álom. A volt Bécsi Kávéház is kellemes volt, mely megszünt.
  Kérem, amennyiben lehet, hozzászólásomat továbbítsák az illetékeshez.
  S, ha lehetséges nagyon megköszönném valamiféle reményteljes pozitiv választ is kaphatnék az Irodalmi Kávéház ügyében tett lépésekkel kapcsolatban, melyet, mint szeged, a Tisza-part szerelmese annyira szeretnék, szeretnénk!


  Hiszem, hogy a Magyar Irodalom szolgálói méltó helyet kaphatnának Szeged városában, a Reök-palotában.

  Szeged, 2oo7. november o4.

  Tisztelettel várom esetleges válaszukat.

  S.Grandpierre Cecília a
  Szegedi Írótársaság tagja,
  a Dorozsmai Napló munkatársa,
  az Amatör Alkotok Déli Tükör dijasa,
  egy merész írógató, egy szegedi.
  /Szeged, Széna u.4. 6791/
  T: 62/4624o6”
 • 3. Kádár Béláné 2007. november 04. 09:21
  „Tisztelt Polgártársak!
  van egy nagyon egyszerű módja a palotában működő banktól való megszabadulásnak: nem kell látogatni.
  Gazdaságtalanul működő egységet egyik bank sem fog fenntartani.
  Csak rajtunk múlik...
  Kádár Béláné

  csak rajtunk múlik...”
 • 2. Lewius 2007. november 03. 21:36
  „...csak így tovább a rentábilis működésért!
  A másik ugyanilyen bankfiókért csupán 300 métert kellene gyalogolni a Kárász utca másik sarkára...”
 • 1. TMA 2007. november 03. 17:34
  „Kínai üzlet mikor lesz?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a hosszú hétvége: séta az avaron vagy bevásárlás?

Szeged - Megérte a bosszankodást a múlt hét szombati munkanap, hiszen így négy teljes napot otthon… Tovább olvasom