Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Bánk bán – a film után a szegedi Dóm téren

A Bánk bán-film főszereplőjeként országos népszerűséget szerzett Kiss B. Atilla most a Dóm téren is elénekli a nagyúr szólamát. A tenorista számára a szegedi fellépések mindig sikert hoztak: Hoffmannt és Radamest is játszotta a szabadtérin, valamint Montserrat Caballé és Rost Andrea is őt választotta partneréül, amikor koncertet adott itt.
Kiss B. Atilla Bánk bán jelmezében Fotó: Segesvári Csaba
– Most azért imádkozunk, hogy ne mossa el az eső a maradék próbánkat. Vasárnap este ugyanis hiába öltöztünk be, hiába hangolt a zenekar, nem tudtunk próbálni. A szabadtérin az ember mindig kiszolgáltatott az időjárás viszontagságainak, ezért óriási rizikó minden produkció. Az előadásokat persze mindenképp megtartjuk, csak nem mindegy, hogy mennyire nyugodtan indulhatunk neki. Zeneileg, interpretációban máris áll a lábán az opera, csak az a kérdés, hogy azt a pluszt, amit egy ilyen díszlet és rendezés hozzá tud adni a produkcióhoz, sikerül-e hozzáadni – mondja Kiss B. Atilla.

– A Gertrudist alakító Marton Évával a Bánk bánt csak a filmen játszottuk együtt, ennek ellenére félszavakból értjük egymást. A Petur szerepében fellépő Sólyom-Nagy Sándorral színpadon is olyan sokszor énekeltük Erkel-operáját, így amikor először felmentünk a próbán a nagyszínpadra, akár előadásként is mehetett volna a jelenetünk. Fontosnak tartom az ilyen összeszokottságot. Ezért félek attól, hogy az operaházi társulat a külső mostoha körülmények miatt szétesik, és az a jó partneri
Rajongótábor Tokióban

Kiss B. Atilla az Operaház társulatával és egyedül is vendégszerepelt már Japánban. – Amikor Turiddut énekeltem a Parasztbecsületben, nagyon megkedvelt az ottani közönség. A japánok hűséges emberek, ha egyszer valaki mellett leteszik a voksot, akkor nem pártolnak el tőle. Valóságos rajongótáborom szerveződött Tokióban. Előadások után kígyózó sor vár, fényképezkedni és beszélgetni szeretnének, autogramot kérnek. Nem vagyok a rossz értelemben vett sztárkultusz híve, de nem vetem meg, ha valahol éreztetik a művésszel, hogy ő és a műfaja fontos számukra.  
kommunikáció, ami csak társulaton belül létezhet, megszűnhet.

Kiss B. Attila igyekszik belakni és saját hasznára fordítani az opera monumentális díszletét. – Bizonyos jeleneteket még impozánsabbá tud tenni ez a színpadkép. Van benne valami nagyon elementáris.

A színéből, konstrukciójából adódóan olyan nyers környezetet teremt, amiből még jobban ki tud tűnni a figurák színessége. Kedves számomra az első Dóm téri bemutatkozásom a Hoffmann meséiben. Azonnal megszerettem a nagyszínpad adottságait. Azóta csak szaporodtak a jó emlékeim. Úgy érzem, ez egy áldásos hely, ahol jó énekelni.

A kiváló tenorista nagy ajándéknak érzi a gondviseléstől, hogy ő énekelhette el Bánk bánk szerepét Káel Csaba filmjében. Szakmai elismerést, országos népszerűséget hozott számára az operafilm.

– A Bánk bánnal bekerültem a magyar köztudatba, ugyanaz történik velem is, mint Simándy Józseffel, akinek a nevét szinte összeforrasztották ezzel a szereppel. Hiába volt az egyik legnagyszerűbb Otello és Stolzingi Walter, a köztudatban mégis „a" Bánk bán maradt. Engem is sokszor így mutatnak be. Ez nem szégyen, büszke vagyok rá, de úgy gondolom, van még néhány főszerep, amit sikerült már jól elénekelnem. Igyekszem elfogadni, hogy Magyarországon nem Radames vagy Turiddu szerepével, hanem a Bánk bánnal válhat egy tenorista igazán népszerűvé.

Még a szegedi próbák előtt két hetet nyaralt a családjával az Adrián, s ezzel be is fejezte a pihenést, mert A nürnbergi mesterdalnokok előadásaira kell próbálnia az Operaházban. Közben a Simándy József-emlékkoncerten is énekel a dalszínházban. Két bemutató vár rá a következő évadban: az Andrea Chénier az Andrássy úton és A Nyugat lánya áprilisban Tokióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi helyén a Tas-dombormű

Befejezték a januárban ellopott, majd néhány nap múlva megkerült pusztaszeri Tas-dombormű… Tovább olvasom