Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Bánk bán ősbemutató: kiállítás a Somogyi-könyvtárban

175 éve, 1833-ban volt a Bánk bán ősbemutatója Kassán. A kiállításon a szerző életének bemutatása mellett a látogatók megismerkedhetnek a mű keletkezésével, a dráma kiadásának történetével.
175 éve, 1833-ban volt a Bánk bán ősbemutatója Kassán. A darab sikere ettől kezdve töretlen volt a magyar színpadokon. "Bánk nagysága meghomályosítja a királyi házét" - szólt a korabeli cenzori ítélet. Ez volt az oka annak, hogy Katona József életében nem engedélyezték a dráma bemutatóját. A nemzeti drámairodalom legnagyobb alkotása minden nemzedék nemzeti és egyéni sorskérdéseire adott mindig időszerű választ. A kiállításon a szerző életének bemutatása mellett a látogatók megismerkedhetnek a mű keletkezésével, a dráma kiadásának történetével.

Képgaléria a kiállítás anyagának egy részéből

A Bánk bán kassai ősbemutatót a budai Nemzeti Játékszín, majd a pesti Nemzeti Színház 19. századi bemutatói követték, amit a kiállítás korabeli kiadványai reprezentálnak. A szegedi 1859-es ősbemutatóról, az első olasz nyelvű előadásról, a Katona centenáriumhoz kapcsolódó ünnepi előadásokról mutatunk be korabeli színészfotókat, színlapokat, újsághíreket.

A kiállítás megtekinthető február 14-től március 12-ig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Düledező kalyibák a Maros partján

Szeged - Hét elhagyott, kifosztott, lepusztult, félig összedőlt kalyiba árválkodik pár száz méterre a várostól a Maros-parton. Tovább olvasom