Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bánvölgyi László kettős jubileuma

Szeged - Bánvölgyi László Jedlik Ányost ábrázoló szobrát ma délelőtt 11 órakor avatják fel a Kossuth Lajos sugárúton. Az 50 éves szegedi szobrászművész munkásságát összegző kiállítás pénteken 17 órakor nyílik az EDF DÉMÁSZ Galériában.
Sokak kedvenc szegedi szobra Bánvölgyi László kerékpározó Einsteint ábrázoló alkotása, amely a SZAB-székház udvarán látható. A szobrászművész, restaurátor most egy másik tudós alakját is megmintázta: ma délelőtt 11 órakor a Kossuth Lajos sugárúton avatják fel a világhírű magyar feltaláló és bencés szerzetes tanár, Jedlik Ányos szobrát. A Tömörkény-gimnázium művésztanára a 60 éve alakult Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete és az EDF DÉMÁSZ Zrt. által kiírt meghívásos pályázatot megnyerve készíthette el az első elektromotor megalkotójának és a dinamóelv leírójának egész alakos portréját. A zrt. a Kossuth Lajos sugárút és a Damjanich utca kereszteződésében álló ingatlanában alakítja ki továbbképző központját, amely felveszi majd Jedlik Ányos nevét.

Bánvölgyi László szobrászművész Jedlik Ányost ábrázoló alkotásával a műtermében. Fotó: Schmidt Andrea
Bánvölgyi László szobrászművész Jedlik Ányost ábrázoló alkotásával a műtermében. Fotó: Schmidt Andrea


– Álló helyzetben, munka közben, bencés szerzetesi ruhában ábrázoltam; bal kezét az asztalon lévő híres találmányára, a dinamóra helyezi, jobb kezével pedig tollal jegyzetel. Az asztala lehet munkaasztal vagy akár katedra is. A képzőművészeti lektorátus szakvéleménye kiemeli: „a szobor telepítésének hangsúlyos értéke, hogy a belváros peremén, az ipari övezet határán mintegy kitágítja a centrum kulturális hatókörét" – mondja Bánvölgyi László, aki most kettős jubileumot ünnepel: 25 éve indult a pályán, és 50 éves lett. – A márványtól a grániton át a bronzig szinte minden anyag szerepel a jubileumi kiállításomon, amelyet Tóth Attila művészeti író nyit meg pénteken 17 órakor a Klauzál téri EDF DÉMÁSZ Galériában. Attila talán jobban ismer, mint én saját magamat; nagyszerűen szavakba tudja önteni, amit én a forma nyelvén próbálok kifejezni. Nemcsak a régebbi munkáimból, hanem a legújabbakból is válogattam, hogy a tárlat összegzése, eszenciája legyen az eddigi munkásságomnak. Ezért nemcsak kisplasztikákat, portrékat mutatok majd be, hanem nagy molinókon a köztéri munkáimat is szeretném megjeleníteni. Megfaragtam egytonnás márványtömbből Maja lányom szobrát, ami komoly feladat volt. Hat-nyolc új kisplasztikát is készítettem, ezeket szintén láthatja majd a közönség a tárlaton, ahol több mint negyven plasztikát szeretnék bemutatni. Ilyen nagyszabású önálló kiállításom még nem volt, az EDF DÉMÁSZ Zrt. remek megvilágítású, csodálatos aulája ideális, reprezentatív környezetet biztosít a munkáimnak.

Bánvölgyi László Hódmezővásárhelyen született, a Tömörkény szobrász szakán érettségizett. – Tizenévesen Fritz Mihálytól és Kalmár Mártontól rendkívül jó szakmai alapokat kaptam ahhoz, hogy később a Magyar Képzőművészeti Főiskolát sikeresen elvégezzem. Budapesten Kő Pál volt a mesterem, aki kiváló figurális, realista szobrász; hozzám is ez a kifejezési mód, stílus áll legközelebb. Kovács György volt a restaurátortanárom, akitől a másik szakmám fortélyait sajátíthattam el.

Mindnyájuknak sokat köszönhetek, nagy szerepük volt abban, hogy idáig eljutottam – hangsúlyozza a művész, aki úgy látja: a gazdasági válság hatására sokkal kevesebb megrendelést kapnak a szobrászok.

– A szobor nem létfontosságú dolog, enélkül élhetnek az emberek. Nagyon vékony réteg engedheti csak meg magának, hogy galériákban kisplasztikát vásároljon. A restaurálási feladatok többnyire egyházi megrendelésre adódnak, de ebből is egyre kevesebb akad, ebből is érződik, milyen nehéz időszakot él az ország és Európa. A Tömörkényben azt mondom a képzőművésznek készülő diákjaimnak: ha a kezdet nehéz is lesz, ne hátráljanak meg, mert az a legszebb dolog az életben, ha valaki úgy kel fel reggel, hogy azt csinálhatja, amit szeret. Hiszek abban, hogy aki igazán tehetséges, és megszállottan, nagy szorgalommal végzi a munkáját, arra felfigyelnek, az boldogul. A magyar szobrásznak itthon kell megtalálnia a helyét, az itt élő embereknek kell, hogy plasztikában megfogalmazva elmondja az érzéseit, gondolatait a világról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyüzsgő szegedi belváros, több kézben

A szervezés Szegeden nincs egy kézben, de a fesztiválok szerencsére „beszélnek" egymással. Tovább olvasom