Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Barátnők dolgoztak Angela Merkel háromszínű díszöltözetén

Szeged - Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja februárban díszdoktori címet vehetett át az SZTE küldöttségétől Budapesten. Egyedi talárját, amelyen a cím adományázására javaslatot tett három kar színe is helyet kapott, két barátnő készítette egy héten keresztül.
– Amikor felhívott minket az egyetem egyik munkatársa, el sem akartuk hinni, hogy mi lesz a feladatunk. Természetesen korábban is készítettünk már talárokat, ezért először nem lepődtünk meg a megbízáson, csak akkor, amikor elárulta, hogy kinek is készül a nem mindennapi viselet – meséli Kürti Andrea, aki barátnőjével, Baráth Ibolyával készítette el a három színnel díszített talárt közös varróműhelyükben.

Megírtuk: Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német–magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért" nyerte el az SZTE „Doctor Honoris Causa" kitüntető címét. Éppen ezért érezte a két varrónő is hatalmas megtiszteltetésnek, hogy egy ilyen nem mindennapi nőnek készíthetik el a díszöltözetet.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

A taláron három kar – a Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – színei, a kék, a zöld és a sárga láthatók. – A legnehezebb az volt, hogy nem kaptuk meg a kancellár asszony méreteit, így internetről keresett fényképek alapján kellett dolgoznunk. Csak megsaccolni tudtuk például a magasságát és a vállszélességét. Azt is sokáig találgattuk, hogyan helyezzük rá a három színt.
Végül a függőleges mellett döntöttünk – emlékszik vissza Ibolya. Amikor elkészítették az öltözéket, még jóváhagyásra vissza kellett küldeniük az egyetemnek. Túl hosszúnak találták, így vágniuk kellett belőle. – Nagyon vártuk, hogy láthassuk este a tévében, ahogy Angela Merkel átveszi a talárban az oklevelet. Sajnos nem értünk haza a híradóra, de felvétel készült róla. Azon is gondolkodtunk, hogy vajon, mikor hazaér, hová teszi majd. Beteszi a többi ruhája közé, vagy van egy hely, ahol a fontos emléktárgyakat őrzi? El sem tudjuk képzelni, de rettenetesen büszkék vagyunk, biztos, hogy ezt még az unokáinknak is mesélni fogjuk – mondja nevetve Andrea.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásokat gyűjt a Jobbik

„Szóljon bele! Írja alá!" címmel indított aláírásgyűjtési akciót a Jobbik, amelyben négy… Tovább olvasom