Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Barátok is a szomszédok

Szeged - Zsákutca a város peremén: kiskertek és új családi házak váltakoznak, nincs közvilágítás és járda – mégsem költözne el az Eszter utcából az a négy család, mely nemcsak szomszédokra, hanem jó barátokra is lelt Szeged szélére költözve. A Földesi, a Miklós, a Suták és a Tóth család felnőtt- és gyermektagjai szabadidejük jó részét egymás társaságában töltik.
– Először csak köszöntünk egymásnak: mi számítottunk újnak, mi költöztünk ide legkésőbb. Néhány hónappal később meghívtak minket a szomszédok egy kerti partira, ezen ott volt az ötszáz méteres Eszter utca apraja-nagyja. Ez az utcabuli hozta meg a fordulatot: jól érezték magukat a gyerekek, de mi is új barátokra leltünk.

Jót beszélgettünk, fociztunk, viccelődtünk – meséli ifjabb Tóth László. Egy svéd cég itthoni ügyvezetője és neje a Földesi házaspárral együtt érkezett a közeli konditeremből: vasárnap reggel a férfiak gyúrtak, a nők tornáztak. A két házaspár két-két gyerekére közben egy harmadik baráti pár ügyelt. – Csak annyi a titok – összegez Tóth úr –, hogy szeretünk élni.

Az Eszter utca a barátok utcája lett Fotó: Karnok Csaba

Miklósék 1991, Földesiék 1998, Tóthék 2004 óta Eszter utcaiak. E kiskertes szélső zsákutcában összesen negyven telket mértek ki. Ezek zömén – a belterületbe vonásnak is köszönhetően – már ház magasodik. A város peremén élők egymásra utaltsága is magyarázata lehet annak, hogy több családban is természetes: a másik gyerekeire is ügyelnek, kisegítik egymást, ha fát kell vágni vagy füvet kell nyírni, de az is magától értetődő, hogy a nyaranta gyakori kerti partikra a tágabb, részben idősebb szomszédság is hivatalos.

– Egy környéken, az újszegedi Haladás tér körül gyerekeskedtünk, egy játszótérre jártunk – de ez csak utólag, itt, az Eszter utcai beszélgetésekből derült ki – mondja nevetve Földesiné Gizi. – Nagyjából egyidősek vagyunk, ez is összeköt minket, de a közös érdeklődés is.

– A társaság magja már 1993 óta együtt jár sátorozni – Kiskunmajsától kezdve Montenegróig, de moziba is megyünk, és a kártyaparti is jólesik – példálózik Gizi. – Bármikor számíthatunk egymásra. A titok szerintem az, hogy jó emberek vagyunk: örülünk a másik sikereinek, de ha kell, segítünk a gondok megoldásában is, például a gyerekek iskolába, délutáni edzésre szállításában.

Az autóra nagy szükség van e környéken, mert a városszéli utcában jó néhány dolog hiányzik a teljességhez. Az Eszter utcában például nincs járda és közvilágítás, a némely helyen harmincévesnél is öregebb kerítés nem ad védelmet a kutyatámadástól, a busz végállomásáig is 15 percet, a Hargitai utcai ABC-ig kell gyalogolni. Ellenben az úttest már aszfaltos.

A felnőttek legutóbb egy hosszú hétvégét töltöttek el Bükfürdőn. Az ismétlésre decemberben Miklós József születésnapja adja az apropót. Mi sem természetesebb: a szilveszter is közös ünnep lesz az Eszter utcában.

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2007. november 26. 21:17
    „Jó olvasni ilyen egymással összefogó,jó barátságban lévő szomszédokról. Példát vehetne róluk mindenki! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapi vendégek a Reökben

Szeged - Száz évét ünnepelte a Reök-palota, első száz napját a benne működő művészeti centrum… Tovább olvasom