Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Barátok közt a szegedi klinikán is

Szeged - Mivel lehet eltölteni az időt a kórházban, ha éppen nem operálják vagy vizsgálják az embert? A legtöbben olvasnak, mások gobelint készítenek, vagy egymással diskurálnak, sétálnak. Tévézni is lehet – de csak annak, aki szerencsés helyre kerül.
Nemcsak a beavatkozások és vizsgálatok, de az unalom is kínozza a kórházi fekvő betegeket a lábadozás alatt – hacsak nem tudják elfoglalni magukat az ágyban töltött holtidőben.

Mivel a szegedi sebészeti klinika épületében öt intézet is működik, szűkös a hely, a tévé elhelyezésére alkalmas társalgó nincs. Sebaj. Horváth Gyula és szobatársa, Németh Dezső beszélgetéssel üti el az időt. A sérvvel műtött férfiak között szerencsére szinte teljes az összhang, ami a politikát és a nőket illeti – fociról meg nem beszélnek. Az algyői Gyula bácsi azt mondja, tudatosan saját gyógyulására koncentrál, amibe nem fér bele, hogy felidegesíti magát a hírekkel. Ezért nem hozat magának újságot. Szobatársától viszont jó néven veszi, ha felolvassa neki a híreket. Főleg, ami csinos nőkről szól.

Keresztrejtvényfejtés közben zavartuk meg egy emelettel lejjebb a transzplantációs osztályon Tóth Istvánnét, aki negyedéves kontrollvizsgálatára feküdt be. A 67 éves nő hat éve kapott új vesét, azóta sokkal jobban érzi magát. Azt mondja, ilyenkor többnyire magazinokat olvas – vagy másik nagy szerelmének hódol. A nő táskájából előkerül egy virágmintás gobelin. Mosolyogva árulja el: a kézimunka, a hímzés sok erőt ad neki, ha ez nem lenne, talán már nem is élne. A szemközti ágyon Csehi János rádiót hallgat reggelente, sokat olvas, és sétál betegtársaival a Tisza-parton. Szociális igényeit a büfében éli ki, ahol mindig lehet szórakoztató társasággal találkozni.

Barátok közt a szegedi klinikán is. Fotó: DM/DV
Barátok közt a szegedi klinikán is. Fotó: DM/DV

– Óh, drágám, nincs nekünk időnk szórakozni! Itt mindig elfoglalnak bennünket ezek a lelkiismeretes orvosok: hol vizit van, hol meg gyakorlatokat csinálunk – beszél vidáman a traumatológiai klinikán fekvő Marton Lajosné. Azt mondja, a nővérek mindig hoznak nekik friss olvasnivalókat, s bizonyságként felmutatja két női magazin legújabb számát. A hatágyas kórterem bejárata fölött tévé működik – akárcsak a traumatológiai klinika legtöbb kórteremben. A távirányító éppen Surinás Istvánné éjjeliszekrényén volt, de a betegek azt állítják, változó, hogy éppen ki birtokolja. – A Bűvöletet és a Barátok köztöt mindig megnézzük, meg a híradót is – meséli a befáslizott kezű nő, aki szerint mindig megegyeznek, mit nézzenek.

LCD a traumán

– A Pro Traumatológia Alapítvány segítségével jövő héten két nagy LCD-tévét szerelünk fel, egyet a fekvőbeteg-részleg várójában, a másikat az SBO várójában. Részben oktatási célokat szolgál, de az idő nagy részében a betegek nézhetik majd rajta a tévéműsort – árulta el Simonka János Aurél, a klinika vezetője. A professzor azt mondja, bár a kórtermekben lévő tévék jelentős részét alapítványi pénzből vették, van egy-két olyan is, amit gyógyult pácienseik önzetlenül otthagytak náluk.

Olvasóink írták

  • 1. Micukó 2008. április 12. 16:12
    „A cikk írója ellátogathatott volna az urológiai klinikára is, a volt II.-es kórház épületében. Igaz felújították,de nem hogy társalgó vagy tv.de még nővér sem volt azon a szinten ahol egy hozzátartozóm feküdt vesköves görccsel.A fájdalomcsillapítóért is úgy kellett könyörögni.Az egyik beteg kb 1 órán keresztül csörgette a nővérhívót mire valaki felment és megkérdezte mit akar.Szégyen ami ott van és ez nem csak saját vélemény.Az éjszakás nővérkének hajnali fél ötkor az volt a legnagyobb problémája hogy a hozzátartozóm mosson hajat,mert kócos.Na persze ő biztosan ülve alszik és így tökéletes a frizurája.Sajnos ezekről a dolgokról nem igazán cikkeznek.Mellesleg jómagam is eü.dolgozó vagyok és saját magam is szégyellem, amikor ilyen körülményekkel és dolgozókkal találkozom.Az emberség nem pénzkérdés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkat duplán sújtja a klímaváltozás

Szeged - Nem igaz, hogy Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy tegyen valamit a klímaváltozás lassítására – állította Fodor Gábor pénteken Szegeden. VIDEÓVAL Tovább olvasom