Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Barátok közt terjed a boldogság

Karácsony előtt mintha minden a boldogságról szólna, ám fogas kérdés, mitől érjük el valójában ezt az állapotot. Elégedettségünk nagyban függ barátaink boldogságától, derült ki egy amerikai kutatásból. Egy közeli barát, aki jól érzi magát, átlagban 9 százalékkal növeli a boldogságunk esélyét, a túlzásba vitt barátkozás viszont visszaüt.
Közeleg a szeretet ünnepe, amikor minden a boldogság körül forog – cikkek tucatjai elemzik, mitől, hogyan lehetünk boldogabbak. Nem újdonság, hogy hat ránk a társaságunk, a környezetünk, jó és rossz irányba egyaránt. Amerikai tudósok azonban most számszerűsítették barátaink hatását: 20 éven át követték nyomon 4739 ember érzelmi állapotát, elemezve az egyének kapcsolati hálóját is, és kiderült, hogy az egyén boldogsága nagyban függ attól, mennyi boldog ember van a családtagjai, barátai között. A boldogság ráadásul gyorsabban terjed, mint a boldogtalanság – egy boldog barát átlagosan 9 százalékkal növeli saját boldogságunk esélyét, míg egy boldogtalan „mindössze" 7 százalékkal csökkenti. Ám ez is bőven elég lehet, tapasztalta a 31 éves Hegyi Erika: az Anitával töltött órák után úgy érezte magát, mint akit kifacsartak.

– Ezoterikus körökben energiavámpírnak mondják a hasonló embereket – emlékezett vissza a barátnőre, aki saját elégedetlenségéért mások rosszkedvével „kárpótolta" magát. Ha Erika jól érezte magát a bőrében, mindig kapott egy találó megjegyzést: Nahát, legutóbb még nem feszült rajtad ennyire ez a felső! – Akkor telt be a pohár, amikor megpróbált kikezdeni az addig kritizált barátainkkal – mesélte a szegedi lány: „kiiktatták" a hölgyet a kapcsolati hálóból.

Szerelem. Egy boldog barát átlagosan 9 százalékkal növeli saját boldogságunk esélyét Illusztráció: Segesvári Csaba
Szerelem. Egy boldog barát átlagosan 9 százalékkal növeli saját boldogságunk esélyét
Illusztráció: Segesvári Csaba

A tudósok nem javasolják, hogy minden rosszkedvű barátot töröljünk az ismerőseink közül – jobban tesszük, ha ismerkedünk, hiszen így nő az esélye, hogy boldog emberekkel találkozunk. A barátkozást sem szabad azonban túlzásba vinni, derült ki dr. Richard Tunney kutatásából, aki a Nottinghami Egyetemen tanít pszichológiát – és osztja a véleményét a 28 éves Sándor is, aki egy hosszú kapcsolat után maradt magára. A szegedi fiatalember főiskolás évei alatt egy buliból sem hiányzott, afféle mindenki haverja szerepet töltött be a társaságokban.

– Amikor beleszerettem a volt páromba, nem hiányoztak ezek az emberek, mert eddig sem osztottam meg velük a bizalmas dolgaimat – mondta az egykori cimborákról: de amikor több év után tönkrement a kapcsolata, jó lett volna, ha áll mellette néhány igazi barát, akiknek kiöntheti a szívét.

Az angol pszichológus szerint a barátok optimális száma 10 körül van: ekkor 50 százalék az esély, hogy boldog vagy, ám aki ennél sokkal több emberrel tart fenn baráti kapcsolatot, az senkinek sem igazi barátja. Azt persze aligha mondhatjuk, hogy tíz jó baráttal megtaláltuk a boldogság receptjét, de annyi biztos: a jó barátok mellett, akik olykor felvidítanak, mi is jobban érezzük magunkat.

Hírességek „boldogságreceptjei"

Szűcs Judit számára az egészség jelenti a boldogságot, olvasható a NLCafé internetes weboldal összeállításában: ekkor tud énekelni, ekkor vidám és boldog. Zoób Kati, a neves divattervező a munkán, a családon, tartalmas életen túl a nyugodt, békés apróságokban látja a boldogságot: egy jól induló reggel, süteményillat, jó zene, csend, valamit tenni azokért, akiket szeret. Geszti Pétert az is nagyon boldoggá tudja tenni, ha a szomszéd abbahagyja a fűnyírást, amikor szundítana a kertben. Bálint Antónia televíziós műsorvezetőt szépségkirálynővé is koronázták, ám az anyaságnál nem ismer nagyobb boldogságot.

Hátul kullogunk a listákon

Egy 2006-os nemzetközi szociológiai kutatás eredménye azt mutatja, a magyarok a 105. helyen állnak a különböző népek boldogságlistáján. Az Európai Unió megbízásából készült friss felmérésből kiderül: az európai listán Magyarország 27 európai országból a 22. helyet szerezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őssejt megy, javít, és távozik a szervezetből

A mór megtette kötelességét, a mór mehet – foglalta össze a Schillertől vett szállóigével… Tovább olvasom