Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Bárdos András kerekes székben, Görög Zita siketként kampányol

Másként nézne az ismerősére, barátjára, családtagjára, vagy egy ismert emberre, ha kiderülne róla, hogy siket, vak, vagy mozgáskorlátozott?
Mit szólna, ha megtudná egy sikeres és szép lányról, hogy valójában siket? Vagy kedvenc zenészéről kiderülne, hogy vak? Esetleg, ha egy ismert televíziós személyiségről megtudná, hogy kerekes székben ül műsorvezetés közben?

Ismét szokatlan és igen figyelemfelkeltő kampányt indított a Médiaunió Alapítvány: Bárdos András kerekes székben köszön el a nézőktől, Görög Zita siketként áll modellt, Kiss Tibi pedig vakként sétál le egy konert után a színpadról a reklámfilmekben. Változna a véleményünk róluk, ha megtudnánk, hogy fogyatékosok? A Kerülj közelebb! kampány célja, hogy megszólítsa a nem fogyatékosokat; láthatóvá szeretnék tenni azt a láthatatlan (bár elég nagyszámú) kisebbséget, akikkel az utcán ritkán találkozunk. Változást szeretnének elérni a fejekben, és szeretnék, hogy a fogyatékos emberek ne ütközzenek akadályokba munkavállaláskor, iskolaválasztáskor, bevásárláskor.

– Megdöbbentő élmény volt beleülni a kerekes székbe, szembesültem azokkal a nehézségekkel, amelyekkel a mozgáskorlátozottak nap mint nap találkoznak – magyarázta Bárdos András. A szegedi származású televíziós műsorvezető és szerkesztő egy órán keresztül próbált közlekedni kerekes székkel a budapesti Blaha Lujza téren. – Nem tudtam felmenni a járdára a padka miatt, nem tudtam 50 métert menni úgy, hogy el na akadjak; olykor megalázó szituációkba kényszerítik ezek a nehézségek a mozgássérülteket – mondta az egykori híradós.

Bárdos András kipróbálta a kerekesszéket. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


Bárdos András szerint, ha valakin látszik is, hogy fogyatékos, attól még nem kell róla másképp gondolkozni, mint a többiekről. Mint mondta: „mindenkinek megvan a maga baja", csak esetleg nem látszik. A 3 éves kislánya például tojás- és tejallergiás, ami igencsak megnehezíti a gyermek és a család hétköznapjait, de megoldják.

– A társadalmi célú üzenetekről szóló reklámfilmek sokszor nyomasztóra sikerülnek, ezeket nem szívesen nézik az emberek. A Kerülj közelebb! kampányfilmjeiben az a jó, hogy vidámak – magyarázta Görög Zita modell-színésznő, akiről – a reklámfilm szerint – a fotózás végén tudja meg a néző, hogy siket. Zita a forgatás előtt jelnyelvórákat vett, hogy minél hitelesebb legyen.

Görög Zita siketként kampányol. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Átadják a stafétabotot

Az említett ismert emberek átadják a stafétabotot valóban fogyatékos embereknek: a kampány második részében ők mesélnek a hétköznapjaikról. Kroll Zsuzsa vak érdekvédelmi vezető; Bovier György kerekesszékes, egy online reklámügynökségnél dolgozik; Nemes Norbert siket vízilabdázó; és Krajcsovicz Rita autista kislánya, Szonja.

A többi kerekes székeshez képest kicsit "pörgősebb" életet él Bovier György. A 25 éves fiatalember 2009-ben végigvezette a Bamako ralit,

Bovier György balesete

Bovier György balesete 2002. július 22-én történt. Egy fesztiválról tartott hazafelé: mivel sokat kellett volna várni a buszra, elfogadta egy ismerőse felajánlását, hogy hazaviszi autóval.
Hazafelé tartva egy pillanatra letértek az út szélére, jobbra, ami nem is lett volna baj, de a hirtelen korrigáló mozdulattól, az autó irányíthatatlanná vált és megpördült. A szembe oldalon lévő mély árokba csapódtak az autó anyósülés felőli oldalával. Lényegében az ajtó törte el a bordáit, három csigolyát és megsérült a medencéje is. Két csigolya lent tört el, a derekánál, amik összeforrtak, a háti tizenkettes csigolya viszont (ami középtájon van) darabokra tört szét. Ez szétvágta a csontvelőt, mai a bénulást okozta.

és szívesen ejtőernyőzik, néhány napja egymaga cserélte ki az izzót a plafonról lógó lámpában. – Nyilván nem én vagyok az egyetlen mozgáskorlátozott, aki ennyire aktív életet él. Az azonban igaz, hogy sok olyan fogyatékos ember van, aki befordul, nem mer kimenni az utcára – mondta Bovier György.

Az életvidám fiatalember szerint ki kell merészkedni az utcára, s egy idő után már fel sem tűnik a környezetnek, hogy a társaságukban jelen van egy fogyatékos ember is. – Először nekem is nehezebben ment, a haverjaim "lökdöstek", hogy mozduljak ki – mesélte a 8 éve kerekes székes főiskolás. Hozzátette: szerinte az apró figyelmességek is sokat jelentenének, mint például a parkolás: ha az a néhány ember, aki – szerencséjére – nem szorul rá a mozgássérültek számára fenntartott parkolókra, pár méterrel arrébb parkolna. A lépcsők és padkák jelentik számára a legnagyobb akadályt a közlekedésben.

– Az a segítség, ha ugyanolyan emberként kezelnek, mint bármelyik halló embert, és ugyanolyan lehetőségeket kapok, mint bárki más, aki hasonlóan teljesít – tudtuk meg Nemes Norbert véleményét. A 21 éves siket vízilabdázó a saját példájával szeretné bizonyítani, hogy egy halló és egy siket ember között nincs olyan nagy különbség – másként kommunikálnak, de minden helyzetre van megoldás.

Bovier György veszi át Bárdos Andrástól a stafétabotot. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

A születése óta siket Norbi elárulta: szívesen beszélget hallókkal. Azonban sokszor előfordul, hogy idegenek elsőre nem értik, amit mond – ilyenkor megismétli, s ha úgy sem megy, előveszi a mobilját, a laptopot vagy a papírt, és ír. Az a legrosszabb, amikor az, aki nem érti, amit mond, inkább továbbáll. – Ha odafigyelnek, azzal biztosan nem bántanak meg – magyarázta.

Nemes Norbert siketként is sikeres. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Nemes Norbert 8 éve játszik halló csapatban. A többiekhez képest jobban figyel a bírókra és a társaira, akik például fröcsköléssel jelzik, ha valamit közölni szeretnének vele. Norbi azért vállalta a szereplést, hogy megmutassa: siketen is el lehet érni sikereket, s hogy megmutassa, ez az állapot sem akadályozza meg abban, hogy elérje a céljait.

Olvasóink írták

 • 12. okz63 2010. november 14. 06:16
  „9. hozzászólás messzegedi 2010.11.12. 21:03
  "Az ilyen kampányfilm szereplés, még akkor is izzadságszagú, ha konkrétan ezért nem kapnak pénzt. Jól tudjuk minden megjelenés karbantartja, növeli az ismertségüket, tehát közvetve akkor is vastagon profitálnak, ha éppen most látszólag ingyen szerepeltek."

  Szerintem akkor állj be te helyettük ingyen a reklámfilmbe és te mutass jó példát a sérülteknek!
  Gusztustalan, amikor ilyen témába is beleköt valaki csak azért, hogy legyen miért megint fröcsögnie :-(”
 • 11. demeterkornel 2010. november 13. 06:11
  „Köszönöm smallltown, szívemből beszéltél. Nem is tudom, mennyire kell lelki szegénynek lenni ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés láttán is csak a fröcsögés hagyja el az ember száját. (Illetve klaviatúráját.)”
 • 10. smalltown 2010. november 13. 03:23
  „az, hogy egy problemara egyaltalan felhivjuk a figyelmet, ebben tudnak a celebek segiteni. Lehet, hogy penzt is adnak, illetve tudom, hogy sokan adnak anelkul, hogy nagydobra vernek. Sok egeszsegesnek eszebe sem jut, hogy milyen nehezsegekkel kuzdenek azok, akik valamifele hatrannyal, korlatozassal elnek - s igenis egy ilyen kampany is segithet. Azert mert ez egy kampany, nem biztos, hogy naponta nem teszi meg, ami tole telheto. Minden apro segitseg szamit, talan egy celebtol is elfogadhato, hogy segiteni szeretne.
  De azt is lehet, hogy akkor is fikazzuk oket, ha vmi pozitivat tesznek.”
 • 9. messzegedi 2010. november 12. 21:03
  „7. megszakad a szívem szegény celebekért ... ha ők az év 365 napján mindig úgy élnének, ahogy a kampányfilmben mutatják, akkor nem lenne szükség kampányfilmre, mert hát nap mint nap látná tőlük mindenki a jó példát.

  Tudod ez olyan, mint amikor a nők iránti tiszteletét valaki letudja egy szál virággal nőnapon, a maradék 364-en pedig eszébe se jut, hogy miért adott március 8-án virágot ...

  Egyetértve méregfoggal, szerintem is jobban tennék a celebek, ha sovánka fizetésükből és pici vagyonkájukból egy-egy közintézmény akadálymentesítésére ajánlanának fel összegeket. Az ilyen kampányfilm szereplés, még akkor is izzadságszagú, ha konkrétan ezért nem kapnak pénzt. Jól tudjuk minden megjelenés karbantartja, növeli az ismertségüket, tehát közvetve akkor is vastagon profitálnak, ha éppen most látszólag ingyen szerepeltek.”
 • 8. Méregfog 2010. november 12. 19:36
  „jó ez a reklámkampány, mert gyakorlatilag bármennyi pénzt el lehet költeni rá, sógor, koma jóbarát. Haszna? na az semmi. 2011ig kel l a közintézményeket akadálymentesíteni az eu határidő szerint. Arra természetesen nem költenek.”
 • 7. smalltown 2010. november 12. 19:19
  „6
  szerintem nem minden celebet kell egykalap ala venni, vannak, akik a hirnevuket nemesebb celokra hasznaljak, masok segitsegere. Probaljuk mar oket is eszrevenni, ne mindig csak a negativat......”
 • 6. messzegedi 2010. november 12. 18:06
  „Figyelembe véve, hogy hány celeb parkol ma a világ legtermészetesebb módján rokkant igazolvánnyal ... szerintem nem lesz túl hiteles a kampány. :(”
 • 5. demeterkornel 2010. november 12. 17:34
  „Juj, ez tényleg nagyon jó atomboy!”
 • 4. atomboy 2010. november 12. 15:49
  „Ez a kampany jobban tetszik, hatatosabb: http://www.youtube.com/watch?v=btncEhMN0L0”
 • 3. Liberation 2010. november 12. 14:41
  „Ez egy jó cikk!
  Kösssssssssssssssssssssz”
 • 2. jeltolmacstanulo 2010. november 12. 13:35
  „Nekem is nagyon tetszik, mindhárom klip. Én kb. egy éve tanulom is a jelbeszédet, mert érdekel a siketek és nagyothallók világa.
  A munkámban is hasznosítani szeretném, ezért várok minden siket és nagyothallót, hogy keresse fel Szegeden a Gutenberg u.5.sz.alatt lévő pénzintézetet, mert én nagyon szívesen segitek. Ők pedig nekem segitenek azzal, hogy gyakorolhassam "élesben" a jelnyelvet!”
 • 1. demeterkornel 2010. november 12. 09:16
  „Ezt a kampányt már láttam a youtube-on, és szerintem hatalmas. nagy ötlet volt attól, aki kitalálta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatóak Szeged környékén

Közlekedők figyelem: torlódások várhatóak a szegedi nyugati elkerülő út és az 5-ös főút kereszteződésénél épülő körforgalomnál. Tovább olvasom