Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Bárkával a tudatos önvédelemért

Szeged - Négy éve hozták létre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán a Bárka csoportot. A szervezetnek azóta 30 tagja van; bűnmegelőzési programjukkal az összes korosztályhoz szólnak, figyelembe véve Csongrád megye sajátosságait is.
Egy idős néni volt a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályán 2008. januárban megalakult Bárka csoport névadója: az osztály munkáját hasonlította a védelmet nyújtó hajóhoz, miután sértettként került kapcsolatba a rendőrséggel. – A bűnmegelőzés mint kifejezés elvontnak tűnt az embereknek. Örültünk, hogy találtunk egy olyan szimbólumot, amely figyelemfelkeltő, és megragadja a képzeletet, kifejezi azt, amiért harcolunk – mesélt a kezdetekről M. Toronykőy Márta, a bűnmegelőzési osztály vezetője.

A figyelemfelkeltés jól sikerült: a Bárka csoportnak közel 30 tagja van – többek között a mentők, a tűzoltók és a vadaspark –, negyedik éve szervezik közösen rendezvényeiket, így sokkal színesebb és összetettebb programot tudnak nyújtani a megszólítandó korosztályoknak. – Fontos volt, hogy az életkoruknak megfelelően tudjunk bűnmegelőzési programokat nyújtani az embereknek, valamint figyeljünk Csongrád megye sajátosságaira. Az évek során 13 részes bűnmegelőzési füzetsorozatot készítettünk, van saját memóriajátékunk, naptárunk. Ezekkel a gyerekek és a felnőttek játszva tudják elsajátítani a bűnmegelőzési ismereteket – magyarázta az őrnagy. A megye sajátos helyzetéből fakadóan nagy súlyt fektetnek a tanyákra, a külterületen élők biztonságára.

Diákokat kérdez M. Toronykői Márta – egy a színes programok közül. Fotó: DM/DV
Diákokat kérdez M. Toronykői Márta – egy a színes programok közül.
Fotó: DM/DV

– A Tanyaprogram 1998 óta működött, de ezt a mai kor kihívásainak megfelelően át kellett alakítani. Létrehoztuk a külterületi járőrszolgálatot, amelynek résztvevői meghatározott útiterv alapján járják a tanyavilágot. A tanyán élőknek ajtóra ragasztható biztonsági matricát készítettek, rajta az alapvető segélyhívó számokkal – mesélte Toronykőy Márta. Másik fontos célcsoportjuk a megyében tanuló diákok. – Az egyetemen előadásokat és szemináriumot tartunk a bűnmegelőzés témakörében – mondta az őrnagy. Iskolákban mutatták be azt a 13 paravánból álló vándorkiállítást, amely humoros rajzokkal próbálja felhívni a fiatalok figyelmét a különböző bűnesetekre. A kiállítást már 13 ezer diák látta.

– Az egyén önvédelmi képességeit kívánjuk erősíteni, ami hosszú távon – hitem szerint – működni fog. Ha a fiatal generáció elsajátítja a bűnmegelőzés gondolatait, 5–10 év múlva sokkal kevesebben válhatnak áldozattá – vélekedett Toronykőy Márta. Az őrnagy kiemelte: az önkormányzatok segítsége nélkül nem tudott volna ilyen sikereket elérni a Bárka program.


Minél kevesebb áldozat

A Délmagyarország és a Délvilág szintén támogatja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkáját: a Bárka csoport programjairól, eredményeiről azért közlünk rendszeresen információkat, hogy elősegítsük, minél kevesebben legyenek áldozatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmájuk kiváló tanulói

Csongrád megye - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezte az általa felügyelt… Tovább olvasom