Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Bárki elfoghat egy menekülő bűnözőt

Magyarország, Szeged - Nem zárja ki jogszabály, hogy egy bűncselekmény sértettje vagy tanúja a rendőrséggel együttműködve segítse az elkövetők elfogását. Így tett az a szegedi taxis is, aki megpróbált segíteni három intézkedő rendőrnek két feltételezett határsértő elfogásában 2012 nyarán: a férfi mégis a vádlottak padjára került.
Közúti veszélyeztetéssel vádolja a Szegedi Nyomozó Ügyészség B. Zoltán taxist, aki – ahogy megírtuk – 2012 júliusában volt szemtanúja egy rendőri intézkedésnek a Belvárosi híd újszegedi lábánál, amiben három rendőr akart igazoltatni két férfit, akikről azt hitték, hogy határsértők.

A két egyesült arab emírségekbeli állampolgár az igazoltatás elől futásnak eredt, az üldözésbe a taxis is bekapcsolódott, aki segíteni akart a rendőröknek. Az egyik menekülő elé hajtott autójával a Forrás hotel közelében, az nekifutott járművének, de sikerült kitámasztania kezét a motorháztetőn, lefordult az autóról és továbbfutott a hotel irányába. A hajsza végül az arab férfi elfogásával végződött, akiről kiderült, hogy sakkvezető, és a menekülésben bordáit törte.

Az elmúlt években több civil is szemtanúja volt különböző bűncselekményeknek Szegeden, voltak, akik aktívan részt vettek a tettesek elfogásában. A szegedi Király Nikolász 2010 novemberében egy idős nő kirablásának szemtanúja volt a Mérey utcában, a rabló után vetette magát, a földre vitte, és a rendőrség kiérkezéséig visszatartotta.

Akció a pénzváltónál.Mielőtt a rendőrök átvették, civilek teperték le Tisza Lajos körúti pénzváltó kirablóját. Fotó: Frank Yvette
Akció a pénzváltónál. Mielőtt a rendőrök ˝átvették˝, civilek teperték le Tisza Lajos körúti pénzváltó kirablóját.
Fotó: Frank Yvette

A tótkomlósi rablóról kiderült, hogy korábban emberölés miatt ült börtönben. A férfi bátor tettéért ajándékutalványt kapott a rendőrségtől. Idén januárban a Tisza Lajos körút egyik pénzváltóját rabolta ki egy 19 éves fiatalember, aki a rablás után megpróbált elmenekülni a helyszínről. Többen próbálták feltartóztatni, mígnem a Hajnóczy utca sarkán egy fiatalember elkapta a rablót, nekivágta az egyik üzlet rácsához, majd többen ráugrottak és segítettek lefogni a rendőrök kiérkezéséig.

Van-e joga egy állampolgárnak segítség gyanánt beleavatkozni egy rendőri akcióba, feltartóztatni a feltételezett, menekülő bűnelkövetőt? – kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

– Nem zárja ki jogszabály, hogy egy bűncselekmény sértettje vagy tanúja a rendőrséggel együttműködve segítse a helyszín felderítését vagy az elkövetők elfogását. Bűncselekmény észlelése esetén azonban haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget, amelynek munkatársait nagyban segíti, ha az állampolgár az elkövetőről pontos személyleírással szolgál, esetleg lehetősége nyílt megfigyelni annak menekülési útvonalát – tájékoztattak. Az állampolgár által elfogott bűnözőt a rendőrök kiérkezésekor haladéktalanul át kell adni az egyenruhásoknak.

A taxis – bár a jó szándék vezette – mégis a vádlottak padjára került. – Ha valaki egy jogsértés megtörténtéről a rendőrséget értesíti vagy érdemi információkkal segíti munkájukat, úgy az a büntetőeljárás során pozitív közreműködésként értékelhető – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a zöld üzemanyag

2010 óta hatodik alkalommal emeli a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját, ezúttal a CNG drágul 2015 januárjától. Az indoklás szerint azért, mert túl sokan autóznak olcsón. Tovább olvasom