Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bárki vasutassá válhat a Fekete Házban

Szeged - A látogatók magukra ölthetik a vasutas-egyenruhát, és fotózkodhatnak benne.
Kurblis telefonnal beszélhetnek a terem két vége között, vasutas-egyenruhákban, -kalapokban fényképezkedhetnek, terepasztalt működtethetnek, 1., 2. és 3. osztályú üléseken pihenhetnek meg a látogatók a szegedi Fekete Ház legújabb kiállításán. A MÁV szegedi üzletvezetőségének 125., a Vasúttörténeti Alapítvány megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezték az interaktív tárlatot.

Bárki vasutassá válhat a Fekete Házban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Berendeztünk például egy állomásfőnöki irodát az 1950-es évek mintájára, ahol ott van a vízvezeték nélküli mosdó, az állomások között használt csörgetős telefon, 1950-es vasúti egyenruha és azok a táblák, munkaeszközök, amelyek egy forgalmi irodában szükségesek. A Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Köre segítségével kialakítottunk három terepasztalt. Az egyik egy úgynevezett H0E-s mintájú, keskeny nyomközű kis asztal, amely a volt alföldi első gazdasági vasútnak a Mezőhegyes és Békéscsaba környéki helyszínét mutatja be. Hoztunk egy kis kerti vasutat, és egy H0-s méretű, 1:87-es méretarányú modellt, amelyet a gyerekek a mi segítségünkkel kezelhetnek, és körbefuthat rajta a mozdony – mutatta be a jelvényekben, plakátokban is bővelkedő kiállítást Nagy József MÁV-főtanácsos, a Vasúttörténeti Alapítvány titkára. A szegedi kisvasút utolsó kocsijának ülése és a nagyállomás makettje is megcsodálható. A legrégebbi tárgy egy 1884-ben gyártott jármű táblája.

A tárlat július 21-éig, hétfő kivételével naponta 10-től 17 óráig látogatható. A hivatalos megnyitót Szeged és a MÁV vezetőinek jelenlétében május 8-án tartják.

Olvasóink írták

 • 6. Atlasz 2013. április 30. 18:03
  „4. szatyi: Remek ötlet!”
 • 5. vasútbarát 2013. április 25. 18:47
  „Köszönet és gratuláció a médiának, hogy felkarolja és széles körben ismerteti a vasutunk ezen oldalát is. A Fekete Ház már többször is helyt adott a vasúti témájú kiállításainknak, mint pl: Országos Vasutas Fotókiállítások, vagy éppen a szegedi vasúti híd 150 éves emlékkiállítása. De egy kicsit válasz a "mátkának" is: ebben az épületben az 1950-es években vasutasok dolgoztak, innen irányították és felügyelték a térség vasúti biztosítóberendezéseinek területét.”
 • 4. szatyi 2013. április 23. 19:21
  „Ez a gyűjtemény évtizedek óta gyarapodik, hála Nagy József és a vasutasok áldozatos munkájának!
  Éppen ideje, hogy a nagyközönség is megcsodálhatja.
  Az a nagyobb szégyen, hogy a MÁV nem biztosított egy állandó kiállításra helyszínt, pedig a felújított Nagyállomáson lenne/lett volna lehetőség.”
 • 3. csupaszpisztoly 2013. április 23. 17:44
  „2. mátka, mindegy! Unokás program, menni kell!”
 • 2. mátka 2013. április 23. 16:04
  „ez a temetika ,hogy került a Fekete házba...össze vissza minden,mindenütt :(”
 • 1. Horton 2013. április 23. 08:24
  „Drága, Józsi bácsi!
  A jó Isten éltessen téged még nagyon sokáig!!!!
  Ha lesz időnk, meglátogatjuk a kiállításodat!
  Millió puszi neked: Egy közeli baráti család.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatból 4 milliót kap a szőregi rózsafesztivál

A 6 millió forintos szegedi idegenforgalmi alapból 4 milliót kap a szőregi rózsafesztivál. Rózsavölgyi József szőregi képviselő szerint nem kellene politikát csinálni a rózsaünnepből. Tovább olvasom