Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Barna Lajos: Császár voltam, most ember szeretnék lenni

Február óta vezeti a Szegedet, a város egyik legpatinásabb éttermét és kávézóját Barna Lajos. Az 90-es években a vendéglátás szegedi cézárjának tartott férfi karrierje 1993-ban megbicsaklott, lapunkban eltűntként kereste a rendőrség. A nagy visszatérés az elmúlt években történt meg, ma a Szegedet és a Postakocsit vezeti. Lapunknak beszélt először élete rejtélyes időszakáról.
Nem álom, valóság: Barna Lajos a Szeged étterem teraszán beszél terveiről Fotó: Segesvári Csaba
Barna Lajos a 90-es évek elején mindent elért, amiről egy vendéglátós csak álmodhatott. A szakmába kívülállóként csöppent mérnök 1989-ben bérelte ki a Kisbojtárt, állította talpra a lerobbant helyet szinte fél esztendő leforgása alatt, és 1993-ban már ő vezette a Kisbaktert, a Három Muskétást és a Fesztivált is.

Tizenháromezer liter sör romlott meg

„A hazai kapitalizmusban egy fiatal ember – 39 éves voltam akkor – elindult egy új világ felé, és a semmiből birodalmat épített" – foglalta össze a hőskort a Széchenyi téri étterem teraszán Barna Lajos. A szegediek talán még emlékeznek a Kisbojtár dobókockájára: a vendégnek egy bőrpoharat vitt ki a pincér három kockával, és ha három egyest dobott, nem kellett fizetnie.

A négy üzlet ellátására 1991-ben egy sörfőzdét vett négymillió forintért, ami házának alagsorában üzemelt. Két év múlva ez a szerkezet okozta a vesztét: emberi hibából 13 ezer liter sör savanyodott meg benne. És elkezdődött a mélyrepülés: hirtelen keletkezett veszteségét a vendéglőkből nem tudta kigazdálkodni, ráadásul, mivel hitelből vásárolta a sörfőzdét és a házát, a törlesztőrészleteket fizetnie kellett. Hónapok alatt 25 millió forintos mínuszt halmozott fel.

„Elkezdődött a mélyrepülés" – emlékszik vissza élete legnehezebb időszakára a vendéglős, akit 1991-ben a Délmagyarország és a Délvilág Az év szponzorának választott. Sportolók, politikusok, újságírók jártak hozzá, a Crvena zvezda csapatától Tom Lantosig, Torgyán Józseftől Király Zoltánig. Amikor azonban bajba került, elmaradoztak a jó barátok. Az utolsó csepp a pohárban egy újságcikk volt, Lakat a Kisbojtáron címmel, mivel egy 74 ezer forintos kifizetetlen számla miatt egyik hitelezője felszámolást kezdeményezett ellene.

Kiruccanás Dél-Afrikába

„Azt mondtam magamban, itt a vég, abbahagyom" – emlékezett Barna Lajos. 1993 júliusában Dél-Afrikába repült. Azért ilyen messzire, mert pár hónappal korábban az ottani kajak-kenu szövetség meghívására már járt ott, és úgy vélte, ismerősök segítségével talpra állhatna. Megkereshetne annyi pénzt, amennyiből itthon kifizetheti az adósságait.

Barna Lajos hirtelen vált köddé, családját is már csak odakintről értesítette. A rendőrség az ilyenkor szokásos eljárás keretében eltűntnek nyilvánította, arcképe lapunkban is megjelent.

Azért nem jelentkezett – magyarázta most, visszatekintve a történtekre –, mert az eltűnt személyek helyett intézkedhet a kijelölt „gyám", az élettársa. Dél-afrikai számításai azonban nem jöttek be, ráadásul nehezen viselte a hozzátartozóit ért zaklatások hírét, ezért szeptember végén hazajött.

A nagy visszatérés

A legendás vendéglősnek hosszú évek alatt sikerült talpra állnia, megint csak saját erőből: évekig gabonát, lisztet exportált. De nem adta fel élete álmát és célját, s 1999-ben, amikor a Postakocsiba hívták, azonnal igent mondott. Február óta vezeti a Szegedet, de nem adta föl a Postakocsit sem. A Szeged éttermet fejleszteni szeretné, hogy a régi fényében tündökölhessen, és visszatérjenek a régi törzsvendégek. „Császár voltam, most csak ember szeretnék lenni" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a képviselő pénztárcáját

Személyi igazolványa és mintegy tízezer forintja tűnt el Kohári Nándor fideszes önkormányzati… Tovább olvasom