Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Barnaszenet találtak Szeged alatt, de nem leszünk bányászváros

Szeged - Csúszásban van a szegedi termálfűtésprojekt - lakossági panaszok miatt új helyre került a visszasajtoló kút. Közben 1400 méteren lignitréteget találtak.
Az eredeti tervektől eltérve a Semmelweis utca házaitól távolabb fúrják a Szeged belvárosi geotermikus rendszer második visszasajtoló kútját – hangzott el kedden a beruházásnál tartott sajtótájékoztatón. Péter Tamás, a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, két termálvízzel működő fűtési rendszert építenek Szegeden.

Megírtuk, uniós támogatással, mintegy 3,3 milliárd forintból, a 2014-es fűtési szezontól termálvízzel melegítenek 25 egyetemi épületet, a Somogyi-könyvtárat és az Art Hotelt is. A munka tavasszal indult, eddig lefektettek 3,5 kilométer távvezetéket, megfúrtak két kutat, elkészültek a hőközpontok.
A belvárosi termálkör termelő és egyik visszasajtoló kútja már üzemel, a lakossági panaszok miatt a másodikhoz új helyszínt kerestek.

Munkaterület. Fotók: Segesvári Csaba
Fúrótorony, mint munkaterület.
Fotók: Segesvári Csaba

– Már Újszegeden kellene fúrnunk, a helyváltoztatás miatt mintegy két hónapos csúszásban vagyunk – árulta el a 1,5 milliárd forint uniós támogatással épülő projekt kivitelezője. Péter Tamás hozzátette, a termálvíz már eljutott az épületekbe, a kitermelt vizet pedig vissza is sajtolták. Az ügyvezető igazgató megköszönte a környékbeliek eddigi türelmét.

– Túl közel voltunk a lakókhoz. Az új helyszínen 1400 méter mélyen járunk, 1750 méterig kell fúrni. A teljes próbaüzem jövő januárban indul – mondta a fúrásokat irányító Busa Fekete Bertalan. Hozzátette, a 2014-es fűtési szezonra teljes lesz mind a szegedi, mind az újszegedi termálrendszer.

Gőzben
Gőzben

– A két termálkör kitűnő ellenpélda arra, hogy az Alföldön nem lehet a termálvizet visszasajtolni – mondta Kóbor Balázs. A Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter igazgatója úgy fogalmazott, eddig minden a tervek szerint történt. – Az ország egyik legnagyobb termálfűtésrendszere épül Szegeden, ami elég csattanós válasz a kételkedőknek – tette hozzá a szakember. Elárulta, aranyat ugyan nem, de a vártnál szélesebb lignitrétegeket találtak 1400 méter mélyen. – Majdnem barnaszén állapotú, 9 méter mély lignitréteget fedeztünk fel, ami inkább a geológusoknak, mintsem a bányászoknak érdekes – magyarázta Kóbor Balázs.

1,8 millió köbméter gázt spórolnak meg. A belvárosi geotermikus fűtőkört 4,4 megawatt teljesítményű, amivel 55 ezer gigajoule fosszilisenergia-megtakarítást lehet elérni, azaz 1,8 millió köbméter földgázt lehet megspórolni. A meleg vizet közel 2000 méter mélyről nyerik, miután az épületeket felfűtötte, a lehűlt vizet 1700 méter mélyre sajtolják vissza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pékséget felfüggesztették, a halat ellenőrizték

Átnézték az élő halak származási dokumentumait, a bontási naplót, lemérték a homár és a ponty… Tovább olvasom