Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Barok 60

"Még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne ismerte volna. Barok Tanár Úr – rengetegen így szólítják; Pista bá' – még többen így; de a legtöbbünknek ő a BAROKPISTA. Így, egy szóban, csupa nagybetűvel talán lehet érzékeltetni különleges státusát."
35 éve tanít testnevelést a Ságváriban. Hány osztály ez? Hány generáció? Hány ember? Szakterülete a kézilabda, de persze „mindenevő", iskolán kívül is ellát sportvezetői feladatokat, ráadásul kolléga, megszámolhatatlan rádiós, tévés, online sportközvetítés fűződik a nevéhez. És akkor még nem beszéltünk a sítáborokról. Miért olyan népszerű ebben az alföldi városban a hegyek sportja? – kérdezte egyszer egy született pesti. A BAROKPISTA miatt – mondtam habozás nélkül.
Baroknak mindenütt van „embere", nemcsak a városban, az országban is, sőt... Kapcsolati óriáshálózatát meg se közelíti másoké. Hogyan van ez?

Barok István. Fotó: DM/DV
Barok István. Fotó: DM/DV

Szombaton volt a 60. születésnapja. Itt elárulhatatlan, igazi barokos csellel hozták be domaszéki házából – hova máshova, a Ságvári kistornatermébe, a számára legotthonosabb helyre – meglepetésbulira. A tekintélyes egyetemi ember azt mondta a köszöntőjében, hogy Barok, a „ságvárizmus atyja" (jelentsen ez bármit is) amúgy egy „kedves ember". Igaz. Ez a hálózat elképesztő méreteinek titka. A kedves ember mindent tud – elképesztő a magabiztossága –, folyik belőle a szó, a vicc, vele minden találkozás két másodperc múlva nevetésbe fullad, még akkor is, amikor okkal hiszed, hogy már teljesen kiveszett a világból a jókedv. Mégis képes fegyelmet tartani, hajjaj... Meglett emberek állnak láncba egyetlen szavára és adogatják a sífölszerelést a kistornaterem ablakából, mint a katonák. Tud komoly is lenni. Együtt érző, biztató, biztonságot sugárzó – nemcsak a sosem várt, de mindig bekövetkező sportbalesetek kárvallottjaival. Mindenkivel, akinek erre van szüksége. Őrá.
BAROKPISTA! Isten éltessen sokáig!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölgallyaz a tyúk

A házityúk (Gallus gallus domesticus) máskülönben ólba csukva legszívesebben ülőrudakon éjszakázik. Tovább olvasom