Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Bartók–Pásztory-díj Rozgonyi Évának

Budapest - Bánkövi Gyula zeneszerző, Keller András hegedűművész és Lakatos György fagottművész mellett egy szegedi művésznek, zenepedagógusnak Rozgonyi Éva karnagynak ítélte idén a Bartók–Pásztory-díjat az elismerést gondozó kuratórium.
Az egyik legrangosabb magyar zenei kitüntetést – Bartókné Pásztory Ditta akaratának megfelelően – azoknak a művészeknek adományozza a komponista születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, Bartók Béla zeneszerző szellemiségének megőrzéséhez. 1984 óta a díjat többek között Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva kapta meg. Rozgonyi Éva „életét kettős hivatása jegyében éli: minden tevékenységét a magas szintű előadó-művészi és a tanári munka szellemi egysége határozza meg" – jellemezte kollégáját Kollár Éva karnagy.

Rozgonyi Éva zenetanári pályájának szépségét, értékének tudatát a legendás Békés–Tarhosi énekes iskola alapozta meg, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában pedig Kardos Pál mélyítette el. A Zeneakadémián Szőnyi Erzsébet és Vásárhelyi Zoltán növendékeként 1964-ben szerzett diplomát. Munkássága összeforrt a szegedi Bartók Kórussal, amelynek örökös karnagya. Énekesei fogalmaztak így: „Rozgonyi Éva sokszólamú élete partitúrájában a leghosszabb, legnagyobb ívű dallamnak bizonyult a zenei együttműködés ezzel az együttessel." A jeles karnagy a

Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskola szakmai vezetőjeként, azt követően a konzervatórium docenseként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Művészi tevékenységét és kórusnevelő munkásságát 1996-ban Liszt-díjjal ismerték el, a város pedig Szegedért emlékéremmel jutalmazta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyhalászok akadtak horogra Szilváson

Orvhalászok akadtak horogra szerda este a szentmihályi Tisza-holtág Szilvás részén. A két férfi, apa és fia ellen, akik árammal fogtak halat, állatkínzás miatt indítottak büntetőeljárást. 3 évet is kaphatnak. Tovább olvasom