Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Bástyamaradványt találtak a szegedi régészek

Szeged - Szenzációs leletre bukkantak februárban a szegedi régészek a volt Juhász Gyula művelődési ház pincéjének felújításakor. Az építkezés nem állt le, de át kellett tervezni a beköltöző fellebbviteli főügyészség irattárát. A pluszmunka miatt egy hónapos csúszásban vannak.
Az egykori kaszinó, később szakszervezeti székház és Juhász Gyula művelődési ház saroképülete az egykori középkori vár területén helyezkedik el, ezért az új tulajdonos, a beköltöző fellebbviteli főügyészség köteles volt régészeti feltárást végeztetni. Februárban megírtuk, hogy várostörténeti szenzációra bukkantak a Móra-múzeum régészei a Vörösmarty utcai ház pincéjében: előkerült a szegedi nagy árvíz után, 1881-ben földig lerombolt szegedi vár első – hiteles körülmények között feltárt – középkori saroktornya. Azóta a pincében lezárult a munka, visszatemették a feltáró árkokat, vártornyostul. A napokban újabb ritka középkori leletet fedeztek föl.

Horváth Ferenc régész, a Móra-múzeum kutatási igazgatóhelyettese a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, ahogyan arra számítani lehetett, az udvar felé vezettek a falromok. Gyorsított tempóban dolgoztak a szakemberek, heten, Fogas Ottó régész vezetésével. Kivételes leletre találtak közvetlenül a ház Deák Ferenc utcai sarkánál: az 1200-as évekből származó az északnyugati bástya nagyon jó állapotú maradványát ásták ki. Míg bent a pincében a hajdani lőrés aljáig maradt fenn a rom, az udvari folytatás több mint egy méterrel magasabb. Ott a boltívek hajtásai is kitűnően követhetők a háromméteres falban.

Ezer négyzetméteren

A hat ügyészt foglalkoztató Szegedi Fellebbviteli Főügyészségnek az egykori Juhász Gyula Művelődési Központ egykori épületében rendez be húsz irodát a Legfőbb Ügyészség. A sarki palota több mint ezer négyzetméter alapterületű, állami tulajdonban van. Az év elején elkezdett átépítés 370 millió forintba kerül, ebből a régészeti feltárásra hatmillió forintot fordítottak.

A leendő Szegedi Fellebbviteli Főügyészség udvarán a napokban befejezik a leletmentést, de mert az épületet szigorúan zárt hivatal használja majd, a leleteket vissza kellett temetni. Nyoma azért marad: a pincében és az udvaron az aljzat kialakításakor úgy fedik le a téglafalat, hogy követhető legyen a romok vonala – tájékoztatott Stelczer Péter, a fellebbviteli főügyészség gazdasági főigazgatóságának munkatársa. Engedéllyel, időnként, kifejezetten oktatási célokra látogathatóvá teszik a romokat.

A feltárások több hónapos pluszmunkát okoztak a pesti kivitelezőnek. Át kellett ugyanis tervezni a pincében kialakítandó irattárat, a bejáratot, az aljzat rétegeit. Az építők igyekeznek behozni a lemaradást, de így is bő egy hónapos csúszásban vannak. A földfelszín felett jobban állnak, az emeleteken a belsőépítészeti munkákat végzik. Glettelik a falakat, szerelik a nyílászárókat. Lacsán István főügyészhelyettestől megtudtuk, feszes lesz a hivatal évvégéje, mert az Eszperantó utcai irodaházban bérelt helyüket legkésőbb december 31-éig el kell hagyniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar a légúti betegekért alapítvány körül

Szeged - A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kuratóriumi elnök lemond, a szülők egy része pedig… Tovább olvasom