Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Bátrabb műsorral várják a nézőket

Szeged – Intenzív évadkezdet után újabb bemutatókra készül a Szegedi Nemzeti Színház: pénteken a Palacsintás király című mesejáték, jövő héten a Francesca da Rimini premierjét tartják.
Három bemutató és az operafesztivál intenzív évadkezdetet jelentett az újabb premierekre készülő Szegedi Nemzeti Színház számára – mondta a keddi sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor főigazgató. Juronics Tamás művészeti vezető úgy fogalmazott: bátrabb, igényesebb szerkesztésű évadot vállaltak, izgalmas darabokkal.

Pénteken tartják Fésűs Éva Palacsintás király című mesejátékának bemutatóját a kisszínházban. Toronykőy Attila rendező szerint nem gügyögős, hanem pörgős, színes, vidám előadást hoznak létre, amely nemcsak a gyerekeknek szól, hanem igazi családi produkció, a felnőttek is élvezhetik. Az egyik főszereplőt, Derelyét alakító Székhelyi József ugyan megbetegedett, így egyelőre nélküle próbálnak, péntekre azonban biztosan meggyógyul. A produkció díszlet- és jelmeztervezőjének, Varsányi Annának az ötlete volt, hogy műsorra tűzzék a filmváltozat révén sokak gyerekkori kedvencének számító mesejátékot, amit a mostani gyerekek ízlésének megfelelően állítanak színpadra nem playback zenével, hanem élő kísérettel és filmes trükkökkel. Számítások szerint 8-9 ezer gyerek láthatja majd a bérleti rendszerben az előadást.

30 ezer egyetemistának szól a szerdai, immár hagyománynak tekinthető nyílt nap. Nádassy Géza, az EHÖK képviseletében úgy fogalmazott: főként elsősöket igyekeznek becsábítani a színházba, és 17 órára minél több embert várnak a teátrum körülölelésére.

Az operafesztiválon versenyprodukcióként egyszer már előadták Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című darabját Juronics Tamás rendezésében. Az igazi premiert november 4-én tartják a versenyen különdíjjal jutalmazott szoprán, Miksch Adrienn címszereplésével. A két szereposztásban színre vitt operában bemutatkozik Kónya Krisztina, László Boldizsár, Kelemen Zoltán, Balczó Péter és Szerekován János is. A november 6-i előadáson újra a versenyen is látott szereplőgárda lép színpadra. Juronics Tamás nem titkolta: csalódott amiatt, hogy nem Miksch Adrienn kapta meg az operafesztivál fődíját, pedig megérdemelte volna.

Liszt Ferenc egyetlen operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélyát Anger Ferenc rendezésében a Liszt-bicentenáriumhoz kapcsolódva mutatta be a szegedi társulat a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az akkor még eredeti nyelven, franciául előadott darabot mostanra lefordította a rendező, így a november 18-i nagyszínházi bemutatón már magyarul játsszák.

A szegedi színház is csatlakozott a 90 decibel projekthez, melynek vezetője, Bonecz Ervin elmondta: januárban indult országszerte a kezdeményezés azzal a céllal, hogy a hallássérülteknek akadálymentesített, azaz jelelve közvetített előadásokat szervezzenek. Eddig 15 teátrum csatlakozott a projekthez, Szegeden ebben az évadban 5 előadást akadálymentesítenek két jelnyelvi tolmács segítségével.

A Szegedi Kortárs Balett is bemutatóra készül: november 25-én a kisszínházban tartják a görög drámák hősnőit megidéző Bosszúállók – Élektra, Médeia, Trakhiszi nők című produkció premierjét. Nem az ismert történeteket meséli el a három táncmű, inkább a karakterek jellemvonásait és egymás közti viszonyait jeleníti meg – hangsúlyozta Juronics Tamás, aki a háromból két koreográfiát maga készít el, a harmadikat, a Médeiát pedig egy neves portugál táncművész-koreográfus, Pedro Goucha Gomes állítja színpadra.

Olvasóink írták

 • 7. macs 2011. október 26. 12:41
  „6. ibibi,
  abban igazad van, hogy a szegedi szinháznak a nézők széles skáláját kell kiszolgálnia.
  Egyébként a színház weblapja rémes. Lehet, hogy nem értek hozzá, de egy biztos, nem felhasználó barát.”
 • 6. ibibi 2011. október 26. 10:07
  „Én egyáltalán nem vagyok megelégedve a színház idei műsorával 15 évig volt bérletem , de az idén felfüggesztettem , nincs kedvemre való műsor , nincs zenés vígjáték , nincs operett , nincs érdekes dráma , csak opera minden mennyiségben , balett fulladásig . A nézők azért járnak szerintem színházba , hogy szórakozzanak és ne bosszankodva jöjjenek ki az előadásról.Aki egyetért velem az jelezze, írja meg a véleményét hátha változik valami műsor ügyben.”
 • 5. Niky90 2011. október 25. 21:32
  „A Vámpírok Bálját, igazán lehozhatnák, akár színházba vagy szabadtérire, olyan régóta megszeretném már nézni,de Pestre nem birok felmenni. :(”
 • 4. macs 2011. október 25. 16:55
  „"Bátrabb műsorral várják a nézőket" Ez mit jelent? Mitől lesz egy szinházi műsor bátor?”
 • 3. embör 2011. október 25. 13:24
  „ez hír? Sajnáljuk. Viszont ciki,hogy ez történésnek számít.Megannyi vezető,tanár,stb...lesz beteg, emiatt lassulnak ügyek.És ? meggyógyulnak,oszt jó napot”
 • 2. deszkás 2011. október 25. 13:14
  „Jobbulást, művész úr!”
 • 1. jq 2011. október 25. 12:34
  „Nem kellett volna megenni mind a hetvenhetet. Macska fülit! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyő-koncert az újszülöttekért

Fenyő Miklós és zenekara adott koncertet tegnap este a nagyszínházban a Szeged Első Lions Klub szervezésében. Tovább olvasom