Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Bátyai megy! Botrány a városházán

Szeged - Zárt ülésen menesztette Bátyai Edinát a közgyűlés jobb oldali többsége. Az MSZP és az LMP kivonult a teremből. A folyosón kiabáló szegediek várták a képviselőket. A prémiumokról is döntöttek: 61 milliót fizet ki a város.

17:08 A közgyűlésnek vége.

Szegedi közgyűlés 2012. december 13-án: leváltották Bátyai Edinát

16:53 Botka László hangsúlyozza, ami történik nem Szeged szégyene. Szeged mindig büszke volt a kulturális életére, soha nem szóltak bele a kulturális intézmények működésébe. Ez most megváltozik, hisz az ideiglenes igazgató csak egy millió forintig rendelkezhet. Az ezen felüli összegeket politikusokból áló bizottság szavazhatja meg. Már nincs sok hátra, mondja, ezt a két évet fél lábon is kibírjuk.

A kérdésre, hogy ha jogsértő a zárt ülés, akkor lehet-e tenni valamit, a polgármester válasza az, hogy már nem.

Botka László elmondja még, hogy büszke a hallgatókra. Ki kell mondani, hogy sok tízezer tehetséges, de nem tehetős családból származó fiatalt zárnak ki a felsőoktatásból. Egyetért Szabó Gábor rektorral abban, hogy az egyetemmel együtt Szeged is fejlődik. Ki kell állni az egyetemek melett, fejezi be.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden: Bátyai Edinát 15-0 szavazati aránnyal leváltották. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

16:50
"Nehéz szavakat találni" A közgyűlés 15 fős többsége arcul csapta a szegedieket, mondja Botka László. Kártékony és gyáva a Fidesz többség, ezt üzeni a vielkedésük, mondja polgármester. Teljesen jogszabály ellenes, ami történt. Az érvelés helyett a titkolózást választották.

Ez az ügy nem Bátyai Edináról szól, hanem a hatalom gyakorlásáról, mondja Botka. Nem érti miért kellett ez a "balhé", nem érti, miért kellett negatív reklámot csinálni Szegednek, amikor jövőre úgyis ki kellett volna írni a pályázatot.

A cégvezetők prémiumát is megszavazták, ez 61 millió forintjába fog kerülni a városnak, mondja a polgármester.

16:47 A biztonsági őrök már oszlatják a  tömeget.

16:44 Hatalmas a zaj és a fejetlenség, a folyosón mindenki kiabál. A képviselők lassan szállíngóznak a díszteremből. Botka László hamarosan sajtótájékoztatót tart.

16:42 Szégyen! Szégyen! Mocskos Fidesz! - kiabálnak a jelenlevők.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden: Bátyai Edinát 15-0 szavazati aránnyal leváltották. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

16:40 15-0 arányban megszavazták Bátyai Edina leváltását. A folyosói hallgatóság hangosan fújol.

16:37 Az MSZP és az LMP kivonult a zárt ülésről. 13 képviselő nincs bent, állítólag. Solymos László alpolgármester vezeti az ülést. A folyosói pletykák szerint a hallgatók sorfalat akarnak állni a távozó fideszes képviselők előtt.

16:23 Zárt ülés következik.

16:22 10 perc szünet. Míg kiürítik a termet valaki a karzaton a kommunistákat szídja és "zsidózik", takarítsák el Alföldit is kéri.

16:20 "Nem kell a haver" feliratú lepedőt lógatnak a karzatról a nézők.

SZÉGYEN!SZÉGYEN! Van mitől félnetek! Reszkessetek mind! Vesszen a Fidesz! - kiabál hallgatóság.

16:17 Személyi kérdést zárt ülésen kell tárgyalni, kivéve ha az érintett személy hozzájárul a nyilvános tárgyaláshoz, mondja Botka László. Bátyai ezt külön kérte. Újra tapsolnak a bent ülő érdeklődök.

14 nem, 14 igen, 0 tartózkodással elutasította a közgyűlés a zárt ülést. A Fidesz szerint Bohács Zsolt gépe nem működik. Új szavazás.

15 igen, 14 nem - zárt ülésen tárgyalják az ügyet!

Szégyen! Gyalázat! - fütyülnek és kiabálnak a bent ülők.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden: Bátyai Edinát 15-0 szavazati aránnyal leváltották. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

16:17 Folytatódik a vita. A Fidesz szerint nem lehet, hogy Bátyai Edina meghatározza, hogy milyen tárgyalást akar.

16:16 Kijöttek az egyetemisták, így 20-30 embert a lent várakozók közül fölengednek.

16:15 A Millát, az éppen ideért Miérthallgatókat és a Bátyai Edinát támogató Facebook-csoportot már nem engedik be a biztonságiak: nem férnek el az épületben. Az mondták nekik, akkor mehetnek be, ha már az egyetemisták kijöttek. A Jobbik szimpatizánsai egyre nagyobb számban vannak jelen a Széchenyi téren.


16:13 Bekiabálásos vita alakul ki a témáról. A fidesz frakció szerint nem lehet kötelező a nyilvános ülés. Mózes Ervin szerint igen. Botka László érti, hogy miért szégyellik magukat a képviselők, mondja. A hallgatók tapsolnak.

16:11 Kohári Nándor (Fidesz) zárt ülésen tárgyalná a napirendi pontokat.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden: Bátyai Edinát 15-0 szavazati aránnyal leváltották. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Mózes Ervin főjegyző tájékoztat, hogy mivel Bátyai Edina írásban jelezte, hogy nyílt ülést szeretne, nincs mód zárt ülésre.

16:10 A napirendről szavaznak.

16:08 Kézfeltartásos szimpátia szavazást kér a polgármester. Mindenki a petíció mellett áll. A hallgatók megtapsolják a képviselőket.

16:04 Kezdünk! A hallgatók petíciót olvasnának fel, Botka László kéri  a közgyűlés engedélyét. 29 igennel  a közgyűlés szót ad a hallgatóknak.

Az SZTE sztrájkbizottsága nevében szól a levél, Pálmai Péter olvassa fel. Név szerinti szavazásra szólítják fel a képviselőket arra, hogy a következő közgyűlésen színt valljanak a felsőoktatást érintő kérdésekkel kapcsolatban.

* * *

Az SZTE EHÖK közleménye

Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság a mai napon Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendkívüli ülésén napi renden kívüli felszólalásban arra kérte a képviselő-testületet, hogy valljanak színt az alábbi kérdésekben:

1. Képviselőként mindent elkövetek azért, hogy megmaradjon a Szegedi Tudományegyetem 12 kara, képzési rendszere, 30 000-es  hallgatói létszáma.
2. Mindent megteszek, hogy a gimnazisták ne az utolsó pillanatban értesüljenek a továbbtanulásuk feltételeiről.
3. Mindent elkövetek azért, hogy a Szegedi Tudományegyetem autonómiája minél nagyobb mértékben megmaradjon.

A szimpátiaszavazás során minden képviselő igennel szavazott, támogatta a határozati javaslatot, továbbá Botka László polgármester úr ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a jövő hét pénteki (december 21.) rendes közgyűlésen napi rendi pontként tárgyalni fogják a határozati javaslatot, valamint név szerinti szavazással döntenek annak elfogadásáról.


16:02 A hallgatók nem férnek el a karzaton, körülbelül húszan már a képviselők között várakoznak. A terem zsúfolásig tele van.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden: Bátyai Edinát 15-0 szavazati aránnyal leváltották. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15:59 Itt van a teljes Fidesz frakció és Keresztúri Farkas Csaba is.

15:57
Az egyetemisták megígérték, hogy nem zavarják meg az ülést, de a végén kereplőzni fognak. Negyven embert engednek be a karzatra.


15:55 Közleményt kapunk a Városi Tv-től. Ebben az áll, bár a közgyűlés megszavazta a tulajdonosi támogatást, azt nem kapták meg. Így veszélybe került a műsorkészítési tevékenységük, ennek ellenére ma is közvetítenek.

15:52 Kereplőkkel zajt csapva körülbelül 80-100 EHÖK-ös érkezett a városházára.

15:38 Egyelőre több az újságíró, mint a közönség a Széchenyi téren. Haág Zalán most érkezett a városházára. Három csoportban várakoznak az emberek: egy önmagukat civilként meghatározó Facebook-csoport, amelyben a Demokratikus Koalíció aktivistái is ott vannak. Várakozik egy 4 fős Jobbikos csoport is, Tóth Péter és Rácz Péter vezetésével. A harmadik csoportosulás a Milláé.

Rendkívüli közgyűlés Szegeden: Bátyai Edinát 15-0 szavazati aránnyal leváltották. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

15:33 Hamarosan kezdődik a rendkívüli közgyűlés. A városháza kapujában kivetítő és forró ital (tea és forralt bor) várja az érdeklődőket, akik egyelőre még csak gyülekeznek.

Korábban írtuk:

Kohári Nándor (Fidesz) előterjesztése alapján a december 1-jei rendes közgyűlésen zárt ajtók mögött a Fidesz–KDNP és a Jobbik azonnali hatállyal menesztette állásából Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, és pályázatot ír ki a posztjára. Botka László polgármester élve az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével nem írta alá a jobboldali többség által megszavazott közgyűlési határozatot, hanem ma 16 órára rendkívüli közgyűlést hívott össze az ügyben. A városi televízió által is közvetített nyilvános ülésen a polgármester azt kéri a testülettől, hogy vonja vissza az ügyvezető leváltásáról szóló december 1-jei határozatát. Ha ezt nem teszi meg a közgyűlés, és Kohári javaslata a rendkívüli ülésen is megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép a határozat.

A rendkívüli ülés másik napirendi pontja a városi cégvezetők idei prémiumfeladatának meghatározása, amelyet szintén megszavazott december 1-jén a jobboldali többség. A polgármester ezt a közgyűlési határozatot sem írta alá. Botka itt is azt kéri a testülettől: vonja vissza a határozatát, mert az törvényességi és önkormányzati érdekekbe ütközik.

Olvasóink írták

176 hozzászólás
 • 176. DMagóg 2012. december 15. 16:37
  „Te mondod a magadét, én mondom a magamét! Ők, jót röhögnek rajtunk, a birkákon!”
 • 175. DMagóg 2012. december 15. 16:25
  „Bátyai megy! Tény!
  Ti is mentek! Ez is tény!”
 • 174. Tope2006 2012. december 15. 09:34
  „Emberek vegyétek már észre, hogy botyka miatt ilyen a város. Az évek alatti gusztustalan viselkedése a közgyüliken vezetett ide, hogy ilyen gusztustalan az emberek viselkedése. Azért mert botyka fizetett 20 szoci nyuggdíjasnak, hogy fújjogjon a folyosón, bezzeg a máskor botykát kamerázó hivatalos sajtósok is mobillal civil ruhában növelték a tömeget. Hiába köpköditek a fideszt ebben a városban az utóbbi 10 évben botyka és mózes lopta ki a kasszát ami miatt most kell a plusz bevétel. Olyanoknak osztják a jutalmat akik még botyka és a szocik emberei. Az összes osztályvezető akik nettó 300 400 ezres fizetés mellett még rászorultnak érzik magukat a pulykapénzre úgy, hogy semmit sem csinálnak a napi 8 órájukból, és 15.30-kor már kabátban állnak a kapuban, hogy sprinteljenek haza. A fújjogók üljenek be nyílt napokra és nézzék meg milyen munkának imitált semmittevés folyik a sárga torony alatt.”
 • 173. Olajfa14 2012. december 15. 07:39
  „Ilyen a pártállam. Kohári az év embere, a végjátékban, pár hónapig még ki is emelhetik államtitkárrá...”
 • 172. ancsahair 2012. december 14. 15:38
  „Csak idézem: "mocskos fidesz"....és egyet értek!!!!”
 • 171. DMagóg 2012. december 14. 13:26
  „170.Qllancs 2012.12.14. 12:18. "110 maci 53 Be vetted már a mai gyógyszered??!"
  Ne bántsd maci53-at! Csak brummog, de ártalmatlan! Teteszik Neki, ha másnak nem tetszik!
  Örül annak, ha észreveszik, bár figyelemre sem érdemes!
  Igaz, a következetessége figyelemre méltó! Mondhatsz Neki bármit! Ő mondja a magáét! Becsülöm!”
 • 170. Qllancs 2012. december 14. 12:18
  „110 maci 53!
  Be vetted már a mai gyógyszered??
  Nem zavar, hogy rajtad kívül senki nem ért egyet a fütyiszes banda barom ötleteivel ?? ennyi kárt amit ezek itt Szegeden csinálnak a I. és a II. világháború se tett !!!!
  Te is részesülsz a 61milliós jutalomból ??pulykapénzből ???
  Gondolom akik itt megszavazták képviselők ..vissza csepeg a saját zsebükbe is 20..30 ?? % ...”
 • 169. tucat 2012. december 14. 10:49
  „157. jozko
  "Gyakorlatilag semmi mozgástere nem maradt sem a baloldalnak, sem a jobboldalnak - sem a polgármesternek".
  Dehogynem, és mintha Ön is sejtené, hiszen később tétova említést is tesz erről: "...nagyon sokat tehet Szegedért, ebben a felállásban is". Még később ezt is mondja: "...nem a hatalomért kell harcolniuk..."
  Ha a hozzászólása többi részétől el tudnék tekinteni, akkor akár egyet is érthetnénk, mert akkor lényegében ezt írhatta volna: szomorú, ha egy település választott képviselői a hatalmukért harcolnak a köz bizalmát és anyagi hozzájárulását élvezve - és ebből adódóan, következményképpen: "lenyúlva" -, ahelyett, hogy a választóik lakóhelyének a stabil és élhető jövőjéért munkálkodnának, de legalább ministrálnának. Ha pedig mindezt a legelemibb közerkölcs alapnormáinak a szöges bakanccsal tiprásával teszik szakadatlanul és immár nyíltan, gátlástalanul, akkor bizony, finoman szólva is, óriási a baj. Bátyai - vagy bárki - leváltásával sem maga a leváltás ténye, hanem a mikéntje (a kifejezetten aljas indoka és a minden norma zománcát felkarcoló módszere) a baj...
  Hatalom, küzdelem...! Emberek is élnek ám itt (is), akik nem ere adtak megbízást a walesi szemlére vágtató, Edward-szerű uraságoknak, a manóba is, míg finom tudok maradni! Jobb, ha most gyorsan azt mondom: ennyi, és elköszönök. Különben is vár a csatamező engem is. Hát, szép napot, ha egyáltalán fel mer még jönni Szeged egére, szegény. A napfény városa! Lárifári! Volt... Talán egyszer még lesz is.
  Na, isten áldja magukat!”
 • 168. DMagóg 2012. december 14. 10:48
  „157.jozko 2012.12.13. 23:16!
  Egy rossz lapra, húztunk egy még rosszabbat! Most ez van! Ám, lesz új laposztás, csak a lapok változatlanok! Kellene egy új pakli, merőben más lapokkal! Ám, egyelőre a hamis kártyások döntik el, hogy mi kerül pakliba!”
 • 167. DMagóg 2012. december 14. 10:24
  „149.Király75 2012.12.13. 21:30: "Segítettem neked?"
  Igen, köszönöm! Nem az a lényeg, hogy mit csinálnak, hanem az, hogy kik csináják! Ugyanazt, vagy legalábbis ugyanazzal a módszerrel!”
 • 166. macs 2012. december 14. 10:19
  „139. Király75,
  biztos vagy benne, hogy ez az ügy jelentéktelen? Miért?”
 • 165. DMagóg 2012. december 14. 09:53
  „"15 igen, 14 nem - zárt ülésen tárgyalják az ügyet!"
  Helyes! A Csillagban!”
 • 164. DMagóg 2012. december 14. 09:46
  „"A prémiumokról is döntöttek: 61 milliót fizet ki a város."

  ÖSZTÖNDÍJ!
  Amit az ösztönük diktál!”
 • 163. ancsahair 2012. december 14. 05:23
  „Ahol a fidesz meg szólal,rombolás! Mikor tűnnek már el...orbánostól,mindenestől? Mindent szét cse....k oktatás,kultúra,egészségügy...ahova befúródnak,rohad,mint egy kukacos alma!”
 • 162. DobóI 2012. december 14. 05:20
  „130. szegedi07 2012.12.13. 20:04

  <moderálva>”
 • 161. orsay 2012. december 14. 00:50
  „156. mátka 2012.12.13. 22:57

  Azért az nagy érvágás lesz, ha a Szörényik nem engedik bemutatni az Istvánt, ol. szerződésszegés miatt. És egyéb hátránya is lehet, ha egy dilettáns szenteskedő kerül a szabadtéri élére.”
 • 160. piccola 2012. december 13. 23:58
  „mit képzelnek magukról ezek az emberek??”
 • 159. badass 2012. december 13. 23:32
  „Cleverphone! Lehet, hogy a telefonod okos, de te teljesen hülye vagy.”
 • 158. NP1 2012. december 13. 23:20
  „mátka 2012.12.13. 22:57

  Néhány dolgot elfelejtettél:
  1, A bal oldalnak elemi érdeke a Bátyai-ügy életben tartása - tehát a választásokig még sokat hallunk róla.
  2, Az LMP nem szavazott együtt a Fidesszel, valószínűleg a pályáztatás során sem fog.
  3, Januártól a polgármesternek 2 db szavazata lesz - számolj!”
 • 157. jozko 2012. december 13. 23:16
  „Örülök, hogy így történt.

  Bátyai Edina hidegen hagy -ha tényleg olyan nagy formátumú szakember, könnyen talál állást magának - gondolom, a támogatói nem csak akkor állnak ki mellette, ha Szeged fizeti a cekket!
  Amikor majd eloszlik a "lőporfüst", kiszivárog majd egy s más - de ez nem rám tartozik.

  Szinte majdnem mindegy, mi tette fel az i-re a pontot!
  A szegedi választópolgárok szabták el az önkormányzati választást úgy, hogy jobban nem is lehetett volna!
  Mint a tökéletes "biztonságra" törekvő rulettjátékosok: ugyanannyit tettek a pirosra, mint a feketére...
  Csak úgy a játék kedvéért!
  Botka László elég ostoba volt ahhoz, hogy elfogadja ezt a fából vaskarika helyzetet: borotvaélen táncoló, de mégiscsak jobboldali többség mellett felvállalta Szegeden a "kisebbségi kormányzást" - miközben országosan a Fidesz kormányoz!
  Gyakorlatilag semmi mozgástere nem maradt sem a baloldalnak, sem a jobboldalnak - sem a polgármesternek.
  Két év vergődés lett az eredménye!
  A mai nap mérföldkő ebben az iszapbirkózásban:
  Botka László kezéből kicsúszott az irányítás .
  Ez még nem "Waterló" Botka számára - de megnyílt az út Elba szigetére!
  Onnan még vissza fogják hozni a párttársai - küldetése lesz, fel kell trancsírozni az MSZP maradékát!
  Ez már az ő dolguk.
  A miénk meg az, hogy fellélegezzünk.
  Mindenkinek jobb így : a Fidesz frakció nagyobb mozgásteret kap, nagyobb lendülettel /és felelősséggel !/
  dolgozhat - Szegedért! - az Mszp pedig bátran felvállalhatja a konstruktív ellenzékiség szerepét, és a Polgármester úr - kisebbségi kormányzóként- még nagyon sokat tehet Szegedért, ebben a felállásban is!
  Ha nem így történik, az teljes egészében a baloldal felelőssége lesz!
  A Fidesznek már nem kell harcolnia a hatalomért - ez immár okafogyottá vált.
  HA a baloldal /és Botka László/ nem látja be, hogy immár nem a hatalomért kell harcolniuk / na jó, egyelőre.../
  és ha nem Szeged szekerét fogják tolni - akkor viszont látványosan "két vállra " kell fektetni őket - kár lenne, ha ezt kellene csinálni, mert az mindenki számára megalázó lesz!
  Természetesen mindenkinek joga van itt saját / elmarasztaló/ véleményt megfogalmazni - de minek?
  Széthúzással nem megy semmire a Közgyűlés.És attól az adósságállomány, a munkahelyek hiánya, az oktatás, az egészségügy problémája- hogy csak a legfontosabbakat említsem - nem lesz kisebb!

  Úgy érzem, Szegeden megkezdődött a rendszerváltás!
  Akik a veszteseinek érzik magukat - próbálják méltósággal elviselni!
  Egyetlen politikai hátszéllel állásba került vezető nem panaszkodhat, ha megbillen a széke, ha fordul a szélirány !
  Az élet megy tovább - és senki nem pótolhatatlan!
  Szegednek sokkal égetőbb és nagyságrendekkel nagyobb, sürgős megoldást kívánó problémája van,
  mint a Játékok ügye.

  Jó éjszakát mindenkinek!”
176 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mém lett Török Márk EHÖK-elnök

Online interjúnkból táplálkozik a legújabb netes mém, célpontja Török Márk EHÖK-elnök. Tovább olvasom