Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Bátyi Zoltán Belamija

Bátyi Zoltán kollégánk újabb kötettel jelentkezett. Az elmúlt négy esztendőben a lapunkban megjelent mintegy kétszáz Belami-sztorijából válogatott.
Azokat, amelyek számára különösen kedvesek. Talán nem árulok el nagy titkot, ha megemlítem, hogy a kolléga főállásban néhány éve a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára, riportjait, jegyzeteit, a Belamit főként szerelemből és szabadidejében írja. Azért hoztam szóba ezt, hogy elmesélhessem a következőt: nemrég az ítélőtáblán tárgyalták az úgynevezett maffiapert, még a csilláron is kommandósok lógtak. A folyosón az egyik fegyveres, símaszkos rendőr odasúgta az előtte elhaladó és ugyancsak meglepődő Bátyinak, hogy kedvence a Belami, csak így tovább. Ennél nagyobb öröm, dicséret nem érhet egy szerzőt.

A külvárosi szépfiú figurája húsz éve született meg. Az olvasók hamar megkedvelték Belamit és díszes baráti társaságát Plüss Etástól, Smúz apustól, Snájdig Pepistől. A Zsibbadt brigádvezetőhöz címzett kocsmában mindenről szó esik, ami fontos, amiről nem, az lényegtelen. Hétről hétre aktuális témákat vet fel a szerző, arról ír amiről beszélnek, és bizony gyakorta arról beszélnek, amiről ő ír. A politikusok alaposan megkapják a magukét böszmeségeikért, de adott esetben a „civilek" sem maradnak ki a szórásból. Mindezt nem bántó módon teszi Bátyi, hanem játszik a humor eszközeivel. És mivel lételeme a humor, mondhatni, dől belőle, ezért sorról sorra mosolyt fakaszt az olvasó arcán, akár meg is nevetteti. Tárcái a Rejtő-regények világát idézik.

A szép kiállítású könyv a sorban a harmadik. Ezek a Belami-sztorik frissek, könnyű felidézni, a közelmúlt melyik társadalmi, politikai történését fricskázzák. Tessék belelapozni, érdemes!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államokban is megemlékeztek Gregorról

Nem gyakran fordul elő, hogy szegedi polgárról nekrológot írnak a világlapok. Az elmúlt héten 66… Tovább olvasom