Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Bayer Zsolt és Széles Gábor a közéletről

Szeged - Széles Gábor úgy gondolja, előrehozott választás lesz, Bayer Zsolt szerint nem kell beleájulni senki fenekébe.
A gazdasági válság megoldásának lehetőségeiről és a magyar politika aktuális kérdéseiről szólt az a közéleti fórum, amelynek Széles Gábor, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa, valamint Bayer Zsolt publicista, műsorvezető volt a vendége. Szerda este az újszegedi Rendezvényházban Bayer Zsolt arról is beszélt, hogy az igazi francia forradalom, az abszolutizmus lebontása ötven évvel 1789 előtt már elkezdődött. Széles Gábor szerint a válságon könnyebb úrrá lenni, ha megerősödik a hazai kereskedelem, és a vidékfejlesztés feladatát tényleg komolyan veszi a hatalom. Széles Budapestről érkezett bordó Mercedesén, Bayer viszont gyalog: Szegeden is van lakásuk. Mióta orvos felesége, Andrea a bajai és a hódmezővásárhelyi kórházban is dolgozik, a hét néhány napját itt töltik.

Széles Gábor: Előrehozott választás lesz

Munkahelyteremtéssel, a vidék felzárkóztatásával lehet fellendíteni a magyar gazdaságot – fejtette ki Szegeden Széles Gábor, aki 70 milliárd forintos vagyonával hazánk harmadik leggazdagabb embere. Orbán Viktor tanácsadójaként kétharmados Fidesz-győzelmet és januári előrehozott választást vár.

– Előbb lesznek választások, mint gondolnánk: már január végén, február elején – fogalmazott lapunknak Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, aki – sajtóbecslések szerint – 70 milliárd forintos vagyonával hazánk harmadik leggazdagabb embere, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa.

Szerinte azért lesznek előrehozott választások, mert Bajnai Gordon miniszterelnök Brüsszelbe távozik, EU-biztos lesz. – A költségvetést már november elején elfogadhatják, ezt a feltételezést erősíti, hogy a parlament döntött az ötnapos munkahét bevezetéséről az országgyűlési munkában. Helyét ügyvezető miniszterelnökként a parlamenti elnöki pozíciójáról váratlanul lemondott Szili Katalin veszi át – vázolta Széles Gábor, aki szerint a Fidesz jelenlegi támogatottsága elég lehet a kétharmados választási győzelemhez.

Bekapcsolta a Videotont

Széles Gábor 1945-ben született. Nős, két gyermeke van. Villamosmérnök, diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Első vállalkozása, a Műszertechnika 1981-ben indult – ma a csoport több mint 20 cégből áll. 1991-ben ő vezette a Videoton privatizációját, elnök-vezérigazgatójaként sikeresen szervezte át a magyar elektronikai ipar legnagyobb cégét. 1996 szeptemberétől az Ikarus Zrt. elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Orbán Viktor szűk, gazdasággal kapcsolatos tanácsadó testületének tagjaként úgy véli: a jövő évi költségvetés egy jobboldali kormány számára elfogadhatatlan. – Munkahelyteremtésre, a belgazdaság előtérbe kerülésére és a vidék felzárkóztatására kell helyezni a hangsúlyt, nem a világgazdasági környezet javulásától, a multiktól várni a magyar gazdaság fellendülését. Ha évente 100 ezer családi vállalkozást akar indítani a Fidesz, például a mezőgazdaságban állattartással, primőr áruval foglalkozó családi gazdaságokat, s ehhez évente 300 ezer forint támogatást ad, az mindössze 30 milliárd forintba, 5-6 kilométer autópálya árába kerül.

Ha minden település kap vissza nem térítendő támogatásként 10 millió forintot technikai fejlesztésre, az megint csak 30 milliárd. Ezt EU-támogatásból vagy a minisztériumi keretekből lehet előteremteni. Ehhez komoly közös akarat kell, technikát és piacot biztosítani a magyar vállalkozóknak. Tárgyalni kell a nagy áruházláncokkal, plázákkal – elérni, hogy minél több magyar áru kerüljön a polcokra – mondta Széles Gábor, aki nem vállalna szerepet az új kormányban, még gazdasági miniszterként sem.

Úgy látja: élesedett a verseny a napilapok piacán. – Az olvasók egyre karakteresebb újságot várnak, az olyan napilapnak nincs jövője, amely se hideget, se meleget nem mond, megpróbál középen maradni. Mert nem létező réteghez szólna: középen már nincs senki – vallja a vállalkozó, aki 6 milliárd forintot költött az elmúlt 5 évben médiabirodalmára.

Bayer Zsolt és Széles Gábor a Rendezvényházban rendezett közéleti fórumon. Fotó: Schmidt Andrea
Bayer Zsolt és Széles Gábor a Rendezvényházban rendezett közéleti fórumon.
Fotó: Schmidt Andrea

Bayer Zsolt: Nem kell beleájulni senki fenekébe

2010 után napvilágra kerülnek a mostani kormány viselt dolgai, és a közélet egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy tönkre lehetett-e tenni büntetlenül az országot – mondja Bayer Zsolt. A Magyar Hírlap munkatársa örül a magyar publicisztika reneszánszának: a „legádázabb liberális" írását is szívesen olvassa, ha az jól sikerült szöveg.

Nem vetne jó fényt a következő kormányra, ha az előd elszámoltatásakor hatni próbálna az igazságszolgáltatásra – írta nemrég Lengyel László. Hatni vagy nem hatni? – kérdeztük Bayer Zsolttól.

– Egy normális ország lakói nem is értenék azt, amiről mi most beszélünk, mert ott a politikai visszaéléseknek is mindig van politikától független jogi következménye – felelte Bayer Zsolt. – Azt gondolom, ha jön az új kormány, és elkezdi átnyálazni a dokumentumokat, ki fognak derülni olyan ügyek is, amelyekről még nem tudunk. A maga törvényes útján fog elindulni a vizsgálat: feljelentés, rendőrség, ügyészség, bíróság. A közélet legfontosabb kérdése ezután az lesz, hogy tönkre lehet-e tenni büntetlenül egy országot. Sajnos számos példa van az elmúlt időkből arra, hogy igen.

Névjegy

Bayer Zsolt publicista, televíziós műsorvezető 1963-ban született, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, majd az ELTE TFK magyar–történelem szakán tanult. Egyike annak a 37 egyetemi és főiskolai hallgatónak, akik a Fideszt megalapították. Újságíróként dolgozott többek között a Kurírnál, 1993–1994-ben a Népszabadságnál, 2002-től 2007-ig a Magyar Nemzetnél. Szerepelt a Sajtóklub című tévéműsorban, vezette a Hír TV-n a Péntek 8-at. Most a Széles Gábor tulajdonában lévő Magyar Hírlap és az Echo TV munkatársa. 16 könyv szerzője.

Gorbacsov például tisztességes politikus volt – Bayer szerint valóban, ezt a következtetést is le lehet vonni legutóbbi, Végezzenek gyorsan! című publicisztikájából, amely arról szól, hogy a nemrég előkerült dokumentumok szerint Margaret Thatcher győzködte Gorbacsovot, ne hagyja újraegyesülni Németországot. „Ez a Nyugat ma és bármikor gondolkodás nélkül elárul mindannyiunkat" – írja a publicista a nyugatbarátoknak címezve. Inkább szeressék a Keletet?

– Természetesen inkább a Nyugat, csak az Isten szerelmére, legyünk tisztában azzal, és ne felejtsük el, hogy elárultak minket. Ezt azért fontos kimondani, mert a magyar értelmiség egy része mindig úgy érezte, hogy – mint Karinthy írja – bele kell ájulni valakinek a nagy fenekébe. Hát nem kell. Aki a fönti történetben nem érzi, hogy Thatcher magatartása morálisan tarthatatlan, azzal én nem tudok mit kezdeni.

Nyilván vannak, akik ezt részben máshogyan látják – és írják. Bayer örül annak, hogy a magyar publicisztika reneszánszát éli. – A legádázabb liberális írását is örömmel olvasom – még ha közben ki is nyílik a bicska a zsebemben –, ha látom, hogy maga a szöveg jól sikerült.

Nem barátja viszont az újság internetes változatában megjelenő olvasói kommenteknek. – Ha nem tudatos provokáció, ami ott folyik, akkor tragédia, hogy ilyen embereknek is írjuk az újságot. Ha a Magyar Hírlap Online vezetői úgy döntenének, hogy megszüntetik a kommentelés lehetőségét, nem tiltakoznék.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. bakosandras 2009. szeptember 23. 09:47
  „Utólag megnézve, leginkább Széles Gábor kijelentése érdekes. Középen már nincs senki? Tényleg nem lenne? Tényleg úgy működne a világ, hogy mindenki áll valamelyik oldalon? Tényleg csak úgy lehet újságot írni, hogy vagy csak hideget mondunk (csak az mszp ügyeit figyeljük), vagy csak meleget (és a fidesz dolgait mazsolázzuk)?
  És úgy kell működnie, hogy Bayer is, és a liberálisok is provokációról beszélnek, ha a cikkeikhez fűzött kommenteket minősítik?”
 • 73. aranka2 2009. szeptember 19. 21:33
  „rosszul tudod.
  vitatkozni csak akkor lehet(ne), ha a szavak szótári jelentésében egyetértenénk. Nem egy nyelvet beszélünk.”
 • 72. m.á. 2009. szeptember 19. 19:12
  „lehetne róla vitatkozni hogy a nácizmusnak van-e köze egyáltalán a jobboldalisághoz (nem sok)
  fasisztáknak a nácikhoz (ha jól tudom egy Komintern gyűlés óta szokás a szélsőbalon mindenkit akinek nem tetszik a képe, lefasisztázni, a nácizást meg Cohn-Bendit vagy vmelyik haverja találta föl a 70-es években)

  de nem érdekel. k*rva unalmas hogy mindenre jelzőaggatás a válasz.”
 • 71. aranka2 2009. szeptember 19. 18:09
  „m.á., nyilván te is tudod, hogy képtelenség amit összehozol, ezeknek semmi köze egymáshoz, az általam felsoroltak meg mind szélsőjobboldali nézetek.”
 • 70. m.á. 2009. szeptember 19. 17:26
  „"régiiókra osztani az országot" - ez pl alkotmányellenes, ennyi. nem értem hogy tudod ebbe is a Fideszt keverni.”
 • 69. m.á. 2009. szeptember 19. 17:22
  „"A Heti Hetes is véleményt nyilvánit /megteheti/ kultúremberek módján, ez nem mondható el a
  jobboldali televiziókról vagy sajtóról!"
  aha, értem, tehát a jobboldali sajtó nem teheti meg hogy véleményt nyilvánít.

  "MSZP volt az aki reformokat akart
  minden téren, régiiókra osztani az országot,régi beidegződött szokásokat megváltoztatni"
  90 éve át-át alakuló párt, na igen, ők aztán biztos értenek a reformokhoz is!

  "sokan akik eddig templomba jártak, mostmár nem teszik"
  sokan kedvelik az állatos pornót is.

  "A Bölcskei Gusztáv Pünkösdi beszéde a
  debreceni templomban olyan volt mint egy Fidesz gyűlés!Nem mondták, én hallottam"
  persze ha a Jobbiktól "kell" elhatárolódni, nem baj ha politizálnak. hányas is az a mérce?

  (a helyesírásodhoz meg gratulálok)”
 • 68. m.á. 2009. szeptember 19. 17:17
  „"a sok szót egyugyanazon politikai nézetrendszer megjelölésére használtam"
  aha, akkor én is hívjalak maoistának és drogos liberálisnak egyszerre, ha nem tetszik az arcod?”
 • 67. Léni 2009. szeptember 19. 14:56
  „45. m.á.! A Heti Hetes is véleményt nyilvánit /megteheti/ kultúremberek módján, ez nem mondható el a
  jobboldali televiziókról vagy sajtóról!
  46.Bikarmona! Cáfold meg minden mondatom, ha igazad van elfogadom, ne csak utálkozz.
  56.achilleus! Az utóbbi időben szerepcsere van az MSZP és a Fidesz között.Az MSZP volt az aki reformokat akart
  minden téren, régiiókra osztani az országot,régi beidegződött szokásokat megváltoztatni.
  A Fidesz közben rájött, hogy az embereket osztogatást ígérő politikával lehet becserkészni, pedig nekik is
  tudni kell, hogy ez lehetetlen. A vallásról csak annyit, addig amig a templomokban nyílt uszitás folyik /tisztelet a
  kivételnek/,sokan akik eddig templomba jártak, mostmár nem teszik.A Bölcskei Gusztáv Pünkösdi beszéde a
  debreceni templomban olyan volt mint egy Fidesz gyűlés!Nem mondták, én hallottam.”
 • 66. Léni 2009. szeptember 19. 14:56
  „45. m.á.! A Heti Hetes is véleményt nyilvánit /megteheti/ kultúremberek módján, ez nem mondható el a
  jobboldali televiziókról vagy sajtóról!
  46.Bikarmona! Cáfold meg minden mondatom, ha igazad van elfogadom, ne csak utálkozz.
  56.achilleus! Az utóbbi időben szerepcsere van az MSZP és a Fidesz között.Az MSZP volt az aki reformokat akart
  minden téren, régiiókra osztani az országot,régi beidegződött szokásokat megváltoztatni.
  A Fidesz közben rájött, hogy az embereket osztogatást ígérő politikával lehet becserkészni, pedig nekik is
  tudni kell, hogy ez lehetetlen. A vallásról csak annyit, addig amig a templomokban nyílt uszitás folyik /tisztelet a
  kivételnek/,sokan akik eddig templomba jártak, mostmár nem teszik.A Bölcskei Gusztáv Pünkösdi beszéde a
  debreceni templomban olyan volt mint egy Fidesz gyűlés!Nem mondták, én hallottam.”
 • 65. aranka2 2009. szeptember 19. 13:28
  „m.á., nem értem, miért erőszakoljátok a náciba a z-t? Német eredetiben Nazi, ( a nazional, azaz nemzeti rövidítése), magyarul a z-t egyszerűen c-nek írjuk, a c hang jelölésére már vagy hetven éve nem a cz betűkombinációt használjuk.
  Érdemben meg, észrevehetted volna, a sok szót egyugyanazon politikai nézetrendszer megjelölésére használtam, felkínálva kinek-kinek a választás lehetőségét. Ha te hungaristának akarod nevezni, ám tedd, lényegében ugyanazt jelenti.”
 • 64. eva45 2009. szeptember 19. 13:25
  „Bayer Zsolt névjegyében olvasom hogy a Kurirnál is volt újságíró. Ha jól emlékszem a Fidesz hatalomra kerülésekor szűnt meg a Kurir. Valakinek zavarhatta a köreit.
  Nem barátja az olvasói kommenteknek. Nem csodálom. Mind a kettőjük névjegyét újra írták az olvasók.”
 • 63. aranka2 2009. szeptember 19. 13:21
  „23., Achilleus, és olvasom is Bayert, tehát tudom, mert sokhelyütt megírta, hogy ő bizony büszke sváb származására. Ha nem ő írta volna le, nyilván nem "érvelnék" vele, hiszen tökmindegy, kihez milyen nyelven beszélt édesanyja.”
 • 62. m.á. 2009. szeptember 19. 13:09
  „"Ilyen szóhasználatú embert régen a média közelébe sem engedtek"

  "A piacon is megmonták a miniszter a hibás/Jani bácsi alatt jobb vót az nem vitás!" :D”
 • 61. achilleus 2009. szeptember 19. 12:13
  „60. hozzászólás gubanc 2009.09.19. 10:59
  Biztos Bajnairól vette a példát. És még csak nem is miniszterelnök. Szörnyű.
  Amúgy meg a friss titokminiszteretekről kiderült, hogy nincs is diplomája, csak az életrajzában. Ennyit a titoktartásról. Nem vak ez a ló, csak vakmerő. Mégis miben reménykedett???”
 • 60. gubanc 2009. szeptember 19. 10:59
  „Széles Úr!
  Tönkretette az Ikaruszt és van még képe szövegelni.”
 • 59. achilleus 2009. szeptember 19. 10:02
  „Döbbenetes!!! http://www.168ora.hu/itthon/eladta-ot-egy-roma-csaladnak-43635.html”
 • 58. brokeness 2009. szeptember 19. 09:28
  „49, antikos, ugye tudod, hogy a jobbik mögött kik állnak anyagilag? Mszp-s gazdasági érdekeltségek. S no találd ki, miért? Gondolkozz, s tegyen így más is.Tanuljuk már meg a 2-t és a 2-t összeadni.”
 • 57. brokeness 2009. szeptember 19. 09:17
  „Politikáról nem vagyok hajlandó vitatkozni. Van józan paraszti eszem, nem hagyom magam uszítani, s elég jó a memóriám is, nem felejtem el, hogy egyes ciklusok alatt mi történt, nem mosom össze a ciklushatárokat. Tegyen így más is. Amúgy meg a gazdasági eredmények és mutatók magukért beszélnek, s itt le is lehetne zárni a vitát.S igen a politikusok( akármelyik oldalon állnak-vagy oda pozicionálták öket egyes érdek potentátok) nem az angyalok kara. 2 dolog lenne a fontos: 1. Magyarország ás a magyar emberek érdekeit tartsa szem elött, s ne legyen dilettáns. A demagógiától mindkét oldalon eltekintenék.A szélsöségek pedig sosem vezettek jóra.”
 • 56. achilleus 2009. szeptember 19. 09:05
  „41. hozzászólás Logaritmus 2009.09.18. 18:06
  "És még ők beszélnek bankár kormányról, milliárdos privatizátorokról?! Másban a szálkát, sajátunkban a gerendát..."

  Logaritmus! Te megint el vagy tévedve. 1) A fidesz sosem tartotta magát szocialista pártnak, tehát nem annyira ambivalens a helyzete a saját burzsoáziája iránt, mint az "egyenlőséget" hirdető proletárdiktatúrás utódpártnak. 2) Ennek ellenére Magyarországon az összes szocialista pártnak volt vagy van MILLIÁRDOS elnöke (a fidesznek sosem volt ilyen), vagyis milliárdosok vállalnak vezető politikai szerepet ezekben a pártokban: Gyurcsány, Kapolyi.
  Bármily hihetetlen Logaritmus, egy rojalista párt KIRÁLYT akar, és a dolog rendben is van, de ha egy kommunista párt tesz meg valakit "királynak" az diktatúra, emellett az sem szép, ha egy ateista kommunista párt egyiptomi mintára mumifikálja a főhullákat, és ahhoz "zarándoklatokat" szerveznek, közszemlére kitéve a maradványokat (ezt még az egyiptomiak sem tették). De ti már csak ilyenek vagytok.”
 • 55. smalltown 2009. szeptember 19. 04:37
  „Ket osszeillo ember.......:)
  Az a sok vizesuveg csak diszlet ugye?:)”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzékiek az óvodákról

Szeged - Félrevezette a szegedieket a városvezetés - mondta Oláh János. Tovább olvasom