Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Bayreuthi ösztöndíjat nyert Wittinger Gertrúd

Wittinger Gertrúd a második évadját tölti a Szegedi Nemzeti Színházban, de máris rajongótábora alakult ki. Marton Éváéhoz hasonlítják a hangját – a világsztár szoprán volt annak a zsűrinek az elnöke, amely nemrégiben bayreuthi ösztöndíjjal jutalmazta. A szegedi közönség A trubadúr jövő pénteki premierjén Leonoraként láthatja legközelebb.
Sokáig nem volt igazi drámai szopránja a szegedi operatársulatnak, ezért két évvel ezelőtt Molnár László zeneigazgató nem kis büszkeséggel újságolta: sikerült leszerződtetnie egy ígéretes fiatal szopránt. Wittinger Gertrúd Sziklay Erika növendékeként végzett a Zeneakadémián, majd a bécsi Volksoperhez szerződött. Donna Annát és A varázsfuvola első dámáját énekelte, valamint kisebb szerepekben a Staatsoperben is fellépett. Például abban A walkür-produkcióban is énekelt, amelynek egyik főszereplője Placido Domingo volt. Mivel úgy érezte, nem kap elég gyorsan igazán nagy feladatokat, inkább hazatért, hogy azokat a főszerepeket sorra elénekelhesse, amelyekre hangja feljogosítja.

Wagner-szerepálmok

Fischer Ádám vezényletével a Művészetek Palotájában Helmwige szerepét énekli majd Wittinger Gertrúd A walkür két júniusi előadásán. Azt mondja, érettnek érzi már magát a Tannhäuser Erzsébetjére, a Lohengrin Elzájára, A nürnbergi mesterdalnokok Évájára és Senta szerepére is. Addig is azonban újabb főszerep vár rá Szegeden A windsori víg nőkben.

Egy olyan kis társulatban, mint a szegedi, sokféle feladatot meg kell tudni oldani, így a Carmenben Micaelaként és a Luxemburg grófjában Angéle szerepében mutatkozott be. A közönség igazából akkor figyelt fel gyönyörű hangjára, amikor az olasz operagálán Maddalena áriáját énekelte az Andrea Chenierből. Utána jött Donna Anna és A végzet hatalma Leonorája, és a nézők kezdték megismerni az utcán, köszönő e-maileket kapott.

– Marton Éva volt annak a zsűrinek az elnöke, amely meghallgatta a Wagner Társaság ösztöndíjára pályázókat. Sikerült győznöm, így augusztusban kijuthatok néhány napra Bayreuthba, és közelről is megnézhetem, hogyan működik a Wagner-szentély. Büszke vagyok arra, hogy többen is Marton Éváéhoz hasonlították a hangomat. Amikor még fiatal az ember, senkihez sem akar hasonlítani, egyedi szeretne lenni, Marton Éva azonban óriási legenda, fantasztikus személyiség, mesébe illő a pályafutása. Amióta csak a tojáshéj leesett a hátsó felemről, én is mindig arra készültem, hogy Wagner-szoprán legyek. Ebben is szeretném az ő példáját követni – mondja Wittinger Gertrúd, akit jövő pénteken A trubadúr premierjén Leonoraként hallhat a szegedi közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhségsztrájkba kezdett a pénzéért

Éhségsztrájkba kezdett tegnap egy építőipari vállalkozó, akinek tízmillió forinttal tartozik a… Tovább olvasom