Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Baywatch szegedi egyetemistákkal

Szeged - Óceánba zuhant sárkányrepülő-pilótán és a parttól kilométerekre elsodródott fürdőzőn is segítettek azok a szegedi egyetemisták, akik az amerikai kormány programjára jelentkeztek. Szegeden képezték ki őket, az USA-ban, életmentőként dolgoztak.
Aki látta a Baywach című sorozat epizódjait, van fogalma róla, mit csinálnak Amerikában az óceánparti életmentők, akik között nyaranta szegedi egyetemisták és főiskolások is dolgoznak.

– Korán reggel, általában futással és úszással kezdjük a napot, majd mindenki elfoglalja a saját lifeguard standját, vagyis az életmentő-állomást, ahonnan figyeli a partot és a vizet – részletezi az amerikai életmentők feladatát Balogh Ádám, aki egy olyan cseh cég magyarországi képviselője, amelyik magyar diákok kiképzésével és az USA-ba közvetítésével foglalkozik. Korábban maga is életmentőként dolgozott, Dél-Karolinában, Myrtle Beachen teljesített szolgálatot.

Családi fotó. Kedvelik az amerikaiak Rózsavölgyi Árpádot. Fotók: DM/DV
"Családi fotó". Kedvelik az amerikaiak Rózsavölgyi Árpádot.
Fotó: DM/DV

A lifeguardok, az életmentők munkája tényleg olyan mozgalmas, mint a filmekben. Naponta többször is járőröznek a parton sétálva vagy quadon ülve, és csónakkal járják a vizet. A sorozatban látott bódéban vagy egy magasított széken csücsülnek naphosszat. Az állomások között zászlókkal kommunikálnak. Balesetnél először egymástól kérnek segítséget, és kihívják a mentőket, majd begyakorolt „vészhelyzeti akcióterv alapján" mentik ki az embereket. Egyszer például egy sárkányrepülő szerencsétlenül járt pilótáját mentette ki Ádám barátja a vízből.

Életmentő ugrás.
Életmentő ugrás. Fotó: DM/DV

– A sárkányrepülő belezuhant az óceánba, szerencsére nem messze a parttól. Kevin beúszott a roncsok közé, megkereste a pilótát, és kihúzta a partra. A haveromat hősként ünnepelték, még interjút is adott a helyi tv-nek – emlékezett vissza a leglátványosabb mentésükre Ádám, aki többször is segített a veszélybe került fürdőzőknek. Mivel az óceán áramlása nagyon erős, sokszor néhány perc alatt a nyílt víz felé sodorja a fürdőzőt, aki kilométerekkel is eltávolodhat attól a helytől, ahol bement a vízbe. A hullámok gyakran a fövényhez vagy a víz alá csapják a fürdőzőket, az életmentők ilyenkor is azonnal akcióba lépnek.

Vöröskeresztes tanfolyam

Csak az dolgozhat az USA-ban életmentőként, aki elvégzi az amerikai vöröskereszt tanfolyamát. Az amerikai kormány programja kifejezetten főiskolásoknak és egyetemistáknak szól, akik csak a nyári szünetben dolgozhatnak az óceánparton. Három-négy hónapra kapnak vízumot. Ez idő alatt 8–10 dolláros (1600–2000 forint) órabérét dolgoznak, hetente 40–55 órát.

„Medenceőrök"

Amerikában sok lakóközösség üzemeltet klubházat, amelyhez medence is tartozik. Egy ilyenre felügyelt Rózsavölgyi Árpád, aki New Yorkban, Long Islanden dolgozott. – Tisztán tartottam a medencét, klórszintet és PH-szintet mértem, kiporszívóztam az alját. Helyre tettem a székeket, a padokat, beszélgettem a lakókkal, akik cserébe gyakran megvendégeltek – mesélte Árpád. Ottléte alatt szerencsére nem történt nagy vízi baleset. Egyszer egy kisfiú sebeit látta el, miután a gyerek elesett a medenceparton.

Olvasóink írták

  • 1. Szecskamester 2009. július 08. 17:20
    „A medenceőrzés télleg nem nagy meló!
    Ájánlom minden vállalkozó-szelleműnek, hogy egyszer kipróbálja...Nem ez lesz életpályájának csúcsa, de szerintem mindenképp megéri egyszer kipróbálni, főleg, ha még nem járt amerikában.
    Én egyszer voltam, de most visszavágyom, és jövőre valószínüleg újra belevágok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrvérből folyt a legtöbb júniusban

Szeged - Összesen 1309-en adtak vért az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ és a Magyar… Tovább olvasom