Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Bealkonyul a cukorrépának

Mérföldkőnek számító döntés született a múlt héten az EU mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán: a következő négy évben összesen 36 százalékkal csökkentik a cukor felvásárlási árát. A határozat a hazai kistermelőket és a nagyobb gazdaságokat egyformán érinti, hatására az elkövetkező pár évben valószínűleg jelentősen visszaesik a termelés.
Brüsszelben már tüntettek a cukorrépa ártámogatásának csökkentése miatt. Fotó: MTI/AP/Yves Logghe
Noha Csongrád megye nem tartozik a nagy cukorrépa-termelő térségek közé, könnyen lehet, hogy a Dél-Alföldön e növénnyel foglalkozó gazdák végképp visszavonulnak a piacról. A mintegy 2 ezer 700 hektárnyi jelenlegi termőterület csak egy százaléka az összes szántónak: néhány évvel ezelőtt, a szomszédos mezőhegyesi cukorgyár bezárásakor zsugorodott össze ekkorára. A cukorrépa-termelésben ugyanis létfontosságú, hogy a feldolgozó a közelben legyen, mivel a megtermő hatalmas mennyiség szállítása csillagászati összegekbe kerül.

A termés mennyiségét Cserjési Lajos, a megyei FVM-hivatal növénytermesztési főfelügyelője számokkal érzékeltette: míg kukoricából egy hektáron 6 tonna az átlagtermés, cukorrépából ugyanekkora területen 57 tonna is megterem. A mezőhegyesi gyár bezárása óta Csongrád megyéből Szolnokra kell szállítani a termést, vagyis még a megye északi területeiről is legalább száz kilométeres távolsággal kell számolni.

Az EU döntése előre vetíti a várható tendenciát: a termelők kétszer is meggondolják majd, hogy jövőre belevágjanak-e újra a cukorrépába. Ha ugyanis rossz évük lesz és kevés cukorrépa terem, akkor az árak csökkenése miatt ellehetetlenülnek. Amennyiben viszont sok cukorrépa teremne, akkor a felesleget nem tudják eladni, mivel a hazai feldolgozók szigorú kvótarendszert alkalmaznak. Egy termelőtől csak meghatározott mennyiséget vásárolnak meg a kialkudott áron, a többiért filléreket adnak. A termény elkótyavetyélése olyan, mintha a termelő kidobná a pénzt az ablakon, mivel a cukorrépa termesztése magas költségekkel jár. Az is gond a cukorrépával, hogy se a földben hagyni nem lehet, se tárolni, hanem azonnal túl kell rajta adni.

Szabó Lajos, a vásárhelyi Hódagro Rt. vezérigazgatója tegnap éppen úton volt Horvátországba, amikor utolértük telefonon. A megtermett cukorrépa-felesleget próbálta odaát eladni, nem nagy örömmel, hiszen a déli szomszéd Csongrád megyétől messze esik, magas fuvarköltséggel kell számolniuk. A vezérigazgató elmondta, egyre kisebb területen foglalkoznak cukorrépával, a korábbi 400 helyett jövőre valószínűleg csak 250 hektáron kezdik el a termesztést. Addig még kiszámolják, mekkora veszteség éri őket a fokozatos árcsökkenéssel, mire elég a hektáronkénti 150 ezer forintos támogatás. Az idei év különben rekordtermést hozott: egy hektárról 75 tonna cukorrépát takarítottak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom