Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Becsaphat az atípusos tüdőgyulladás

Egy kis köhögés, egy kis hőemelkedés, és elsőre még nem is gondol az ember komolyabb betegségre. Ám előfordulhat, hogy a késlekedés többet árt, mint gondolnánk. Megeshet ugyanis, például az atípusos tüdőgyulladásnál, hogy komoly a veszély.
– Az atípusos tüdőgyulladás nem tipikus tüdőgyulladás. Több jellemző tulajdonsággal sem rendelkezik. Előfordulhat, hogy nem jár magas lázzal, és van olyan formája is, amely bár magas lázzal jár, köhögéssel és köpetürítéssel még sokáig nem, ezért nem gyanít az ember mindjárt tüdőgyulladást, csupán egy vírusfertőzést. Így azonban több napig, sőt egy-két hétig is elhúzódhat, mire az ember orvoshoz kerül – mondja dr. Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Tüdőgyógyászati Tanszékének intézetvezetője.

 Legionella

Az egyik legspeciálisabb és legveszélyesebb formája az atípusos tüdőgyulladásnak a legionella, az úgynevezett légionárius betegség, tudjuk meg dr. Somfay Attilától. – Ez nagyon komoly fejfájásos, szédüléses tünetekkel jár. Tipikusan sokan kerülnek ideggyógyászatra vele, mert nem merül fel a tüdőgyulladás gyanúja. A legionellánál gyakran két-három hétig tartó antibiotikumos kezelésre is szükség van. Nyáron a légkondicionálók miatt könnyű elkapni, de a vízpárában is megtalálható, így a rendkívül népszerű wellnesshétvégéken is összeszedhetjük, ha a fürdők üzemeltetői nem fektetnek hangsúlyt a fertőtlenítésre. De természetesen a kórokozó a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat – világít rá a szakember.

– Gyakran mellkason kívüli panaszok is jelentkeznek: hányinger, hányás, hasmenés, nagyon erős fejfájás. Utóbbi esetleg még ideggyógyászati betegség gyanúját is keltheti az orvosban. Nagyon sok formája van tehát az atípusos tüdőgyulladásnak, és nem mindegyik veszélyes. Akad, amelyiknek nagyon jó a gyógyhajlama, néhány viszont rossz kórlefolyású is lehet, ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy hamar szakorvoshoz kerüljön a beteg – folytatja.

Kiemeli, ha a gyanú szikrája is felmerül, azonnal mellkasröntgent kell készíttetni, mert ezzel százszázalékosan meg lehet erősíteni a betegség meglétét vagy hiányát. Emellett szükség van laboratóriumi vizsgálatokra is, amelyek szintén segítik a tájékozódást, és a betegség kórlefolyásának követése is rendkívül fontos.

– Ha pár nap gyógyszeres kezelés után nem megy le a beteg láza, akkor feltétlenül kontrollvizsgálatokat kell végezni, és ennek alapján eldönteni, hogy folyhat-e tovább otthon a kezelés, vagy kórházba kell utalni – avat be a professzor, és felhívja rá a figyelmet, hogy a tüdőgyulladás továbbra is bizonytalan kórlefolyású betegség, a mai napig halnak bele betegek, hiába vannak erős antibiotikumok, ezért nagyon fontos, hogy a betegség korai időszakában a diagnózis lehetőség szerint pontos legyen.

Ha a gyanú szikrája is felmerül, azonnal mellkasröntgent kell készíttetni. Fotó: Dreamstime
Ha a gyanú szikrája is felmerül, azonnal mellkasröntgent kell készíttetni. Fotó: Dreamstime

Persze rögtön azért nem kell megrendelni a koporsót, a szakértő is elmondja, hogy jó immunrendszerű, egészséges embereknél általában nem okoz nagyon súlyos kórlefolyást, de azért mindig bizonytalan, hogy reagál a szervezet a gyulladásra, és ezért annyira fontos a pontos diagnózis megléte.

A gyógyulás mindig a kórokozótól függ, tudjuk meg, a tüdőgyulladás általában 7-10 napon belül különösebb szövődmény nélkül gyógyul.

– Ha valakinek láza van, vagy hőemelkedése, ami lázcsillapítók mellett is tovább tart három napnál, akkor el kell menni orvoshoz, mert gyanakodhatunk valamilyen bakteriális fertőzésre. Ilyenkor a kezelés késleltetése súlyosabb lefolyáshoz is vezethet. Egy tüdőgyulladás három-négy nap alatt kicsúszhat az orvos kezéből, ha a beteg nem kap megfelelő kezelést. Komolyan kell venni, semmiképp sem szabad banális, rég megoldott betegségnek gondolni, mert még ma is kerülnek vele intenzív osztályra betegek – fejezi be dr. Somfay Attila.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siket flash mob a Nagyállomásnál: jelnyelven énekeltek

Oláh Ibolya Nem kell című számát jelelték el jelnyelven a szegedi Nagyállomás előtti flash mob résztvevői szombaton. Tovább olvasom