Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Bécsbe készül a szegedi táncos

Szeged - A szegedi Lengyel Katalin egyedüli magyarként vehet részt a világ egyik legjelentősebb tánc- és mozgásművészeti fesztiválján. Idén nyáron az osztrák fővárosban rendezik meg a DanceWEB Europe Scholarship Programme elnevezésű, kurzusokkal és workshopokkal teli eseményt, amelyre 1100 pályázó jelentkezett szerte a világból.
Lengyel Katalin jelenleg Linzben tanul az Anton Bruckner Kortárs Táncművészeti Egyetemen. Harmadéves, ebben a szemeszterben végez táncművész és táncpedagógus szakon. Korábban a Szegedi Tudományegyetem angol–magyar–összehasonlító irodalomtudomány szakára járt, a magyart be is fejezte, már csak a szakdolgozata hiányzik. A többit abbahagyta, mert időközben rájött: táncolnia kell.

A DanceWEB Europe Scholarship Programme bécsi kurzusára 1100 pályázó jelentkezett hatvankét országból, közülük végül hatvanhetet választottak ki, országonként egy vagy két táncost. Az ösztöndíj a szegedi táncművész számára nemcsak presztízst jelent, hanem részt vehet az összes workshopon, az összes előadást megnézheti, egyénileg dolgozhat elismert koreográfusokkal. Emellett a szállásának költségeit is finanszírozzák.

A kurzus költsége 5500 euró, ennek kétharmadát az ösztöndíj fedezi, a fennmaradó egyharmadát, azaz körülbelül 1850 eurót Magyarországnak, a minisztériumnak vagy a táncos városának, illetve cégeknek, egyesületeknek kellene biztosítani. Lengyel Katalin kért segítséget a várostól is – eddig nem sok sikerrel. Próbálkozott a Szegedért Alapítványnál, illetve a Nemzeti Kulturális Alapnál, ám ezek idén már nem írnak ki újabb pályázatokat. A bécsi kurzusra a kortárs táncot felsőfokon tanult táncosok jelentkezhettek, mondta Lengyel Katalin, tehát a tánctechnikai tudást szigorúan megkövetelték. Rengeteg feltételt kellett teljesíteni, a pályázónak be kellett számolni minden eddigi és jövőben tervezett táncos megmozdulásáról, fellépéséről, tanulmányáról, projektjéről.

Katalin szerint a táncban nagyon fontos a táncos személyisége: minden mozgásművész máshogyan táncolja el, mozogja le, vagy képzeli el ugyanazt a mozdulatot. Ezért nagyon lényeges, hogy kitől tanul az ember, ki adja át neki a tudását. A fejlődés szempontjából elengedhetetlen, hogy minél több szakmabelivel találkozzon, mert ezáltal szélesebb lesz a táncra való rálátása és annál gazdagabb a tudása. Ezért fontos, hogy ne csak itthon, Magyarországon dolgozzon – ahol nyilvánvalóan limitált a táncművelők köre –, hanem lehetőség szerint a világ számos más országában. Katalin célja, hogy a külföldön megszerzett tudást haza is hozza. Tervezi, hogy kurzusokat tart a nyár végén Szegeden: a cél, hogy minél többen megismerkedhessenek a kortárs tánccal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmi művészet Esterházy Péterrel

Szeged - New York után, Nürnberg előtt Szegeden olvasott fel és beszélt nemrég megjelent regényéről Esterházy Péter. Tovább olvasom