Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Becsengettek az iskolában

Hónapok óta nem látott kerékpáros áradat és autóhad lepte meg hétfő reggel a szegedieket: becsöngettek az iskolákban. A rendőrök az oktatási intézmények környékén egy hónapig segítik a közlekedőket, ma a Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál a forgalmat irányítottak az egyenruhások. Januárban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át 34 szegedi általános iskola fenntartását.
– 24 kiló körüli a táska, 22 a gyerek. Mindent elhoztunk, amit kértek: tankönyveket, tisztálkodási szereket és a tornafelszerelést is – mondta az iskola bejáratánál az elsős Patai André apukája. Patai Lajostól megtudtuk, a szülőket arról tájékoztatták, hogy az első napon csak délig tart az iskola, a kisfiuknak erkölcstant választottak a májusi beiratkozásnál.

Becsengettek az iskolában - GALÉRIA

Pillanatok alatt megtelt élettel a nyári szünet alatt csendes iskola, a Madáchban 8 órakor tanévnyitóval kezdődött a 2013/2014-es tanév. – Osztályfőnöki óra, tűzvédelmi gyakorlat lesz a mai program. A kisiskolások ismerkednek az intézménnyel – hallottuk Novák Zoltánnétól, az iskola igazgatóhelyettesétől. – Nézd anya, azok a betűk? – mutatott az osztályterem falára az elsős Vidiczki Dorina, miközben édesanyjának segítségével lepakoltak az iskolapadra. – Hittant választottunk. Májusban egy iksszel döntöttünk a hittan mellett, mert az óvodában is volt. Nem vagyunk gyakorló katolikusok, de ez nem árt a gyereknek – vélekedett Vidiczkiné Horváth Alexandra. Hozzátette: még nem tudják, milyen lesz a hittan. – Az egész napos oktatásról majd a szülői értekezleten beszélünk, igazolással el tudjuk hozni Dorinát. Zeneiskolába szeretnénk még járatni – tette hozzá az anyuka.

Becsengettek az iskolában - GALÉRIA

A tanévnyitóra készülő elsősöket kézen fogva kísérték szüleik a Madách udvarára, akadt akit sokáig kellett győzködni, jó lesz az iskola. Több szülőt is megkérdeztünk az egész napos iskoláról, akad aki úgy fogalmazott, „teljes a bizonytalanság". – Szülői kérelemmel talán kettőkor is elengedik a gyereket, így négyig letudja a különórákat is. Ennél többet most még nem tudunk – mondta egy udvaron várakozó apuka.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Ferrer 2013. szeptember 03. 13:34
  „Ugye a középiskolákban nem vezették be a 4 óráig elzárást? Mert az már tényleg elég gáz lenne :D”
 • 20. pala1964 2013. szeptember 03. 11:50
  „10, azt hiszem, a végkonklúzióval egyetértünk veled:)

  de azért szívesen felvilágosítalak, a gyermekeim (immár egyetemisták) korában /azaz korábban/ az ALSÓBAN volt kötelező a napközi (ami alól lehetett kikéréssel mentesülni, beleértve az ebédeltetést is) - most MINDENKINEK elvileg kötelező, azaz felsőben is, ahol már alapvetően tök fölösleges szívás ez a diáknak, a (szak)tanárnak, akinek benn kell maradnia ha kell, ha nem... nem tudom, van-e (volt-e) felsős gyermeked, vagy te voltál-e felsős:), de ugye nem kell ragozni, hogy MÁSNAPRA készülve nem az aznapi iskolai cuccból és nem a -teszem azt- történelemtanárral kell a -teszem azt- fizikára és matekra meg nyelvtanra készülni... ja, hogy ez alól ki lehet kérni a gyermeket... indoklással (mondjuk ezzel: kikérem a felsős gyermekem, mert ez a napközi az esetében egy nagy baromság:)), amit az Igazgató engedélyezHET... hogyan, miért, mikor nem? szóval csak a torka véres... de tudod mit? lehet megkérdezni egy praktizáló tanárt (csak négyszemközt, hogy legyen bátorsága igazat mondani - bár lehet, van, akivel még így sem?) - no akkor majd meglátod...
  bár igaz, ez csak csepp a tengerben ez a legújabb baromság”
 • 19. cselac 2013. szeptember 03. 11:12
  „Dr.Tonyk: az viszont gáz, nem tudom, kötelező órarendbe iktatott óráért kérhet-e pénzt jogosan az iskola -szerintem nem. Nálunk a heti 5 testnevelés óra egyikén van néptánc.

  Qllancs: megmondom őszintén, én szomorú lennék, ha ilyen helyesírással valóban tanítanál.

  Szatyi: miért lennék megmondóember? Aki nem élből fikáz valamit, hanem előbb gondolkodik és tájékozódik, majd logikusan próbál valamit kifejteni, az megmondóember lenne? Ha valóban ennyit tudsz mondani, akkor valóban nagy gondok lehetnek a régi iskolarendszerrel :)”
 • 18. Dr.Tonyk 2013. szeptember 03. 09:19
  „15. v.imre 2013.09.03. 08:11

  Márpedig gyanítom ez minden általános iskolában így van.
  Az elsős gyerekemnél tegnap tudtam meg, hogy napi 6-7 órája van. A 7. órája kettőkor kezdődik. Féééélelmetes! Ilyen pici gyerekeket szénné terhelnek már elsőben. Mi lehet felsőbb évfolyamon??? A cél hogy elvegyük a gyerek kedvét a tanulástól és nehogy egyetemista, főiskolás legyen?
  Az is érdekes, hogy órarendbe néptánc van iktatva, amiért viszont fizetni kell havonta. Én nem kértem, gyerek nem akarja csinálni. De kötelező és fizetős.”
 • 17. v.imre 2013. szeptember 03. 09:15
  „Délután 16-ig értelmes foglalkozásokat kell és lehet biztosítani a gyerekek számára. 16-17-ig pedig csak felügyeletet az ott ragadt, szülőjére várakozó gyereknek.”
 • 16. v.imre 2013. szeptember 03. 08:28
  „Nem általánosítható!!!”
 • 15. v.imre 2013. szeptember 03. 08:11
  „14. Qllancs 2013.09.02. 21:50

  Áldjon meg az isten, Qllancs! Nem kötelező a napi tanrendet széthúzni 16 óráig. Ha az igazgatód így döntött önmaga a tantestület és a szülői munkaközösséggel való megbeszélés, megyegyezés nélkül, akkor HELYTELENÜL JÁRT EL. A Te iskolád esetében, ha így van a napi tanrend, mint mondod, akkor délután az utolsó óra végéig VALÓBAN MINDEN GYEREKNEK KÖTELEZŐ BENN MARADNI, SENKIT NEM KÉRHET KI A SZÜLŐ. SENKI NEM ENGEDHETŐ HAZA. A Ti helyzetetek ezért NEM ÁLTALÁNOSÍTHATÓ?

  MEGÉRTED?”
 • 14. Qllancs 2013. szeptember 02. 21:50
  „Emberek ! nagy tévedés ! du. 4 ig foglalkozás..órák vannak. DE felügyelni du. 5 ig kell !
  Én pl hétfő--kedd 3/4 5ig órát tartok ! szedga..csüt.--péntek pedig : 3/4 6 ig !!óra !!!
  Kérdezem én: a gyerek reggel eljön otthonról..1/2 8 kor ...és este 3/4 6 ig a suliban van ! van min 7 -8 kötelező órája ..közben szünet .
  EZ pl. napi : 10 óra ! egy felnőtt munkaideje is ennyi kb. NEM SOK ez egy kicsit ????”
 • 13. eternette 2013. szeptember 02. 20:01
  „10. cselac---igen, így kellene lennie, ahogy írod. Viszont ezt úgy kellett volna kihírdetni, hogy amelyik szülő igényli, annak biztosítja az iskola 4-ig a felügyeletet. A fáradt pedagógusok egy része eddig is úgy csinálta az un. fejlesztő órákat,vagy korrepetálásokat hogy kiadott a gyerekeknek pár feladatot, ő pedig csinálta a saját dolgát (nem sorolom fel, miket...). Mi várható ezután heti 32 órában? Haszontalan lenne minden szülőtől megkövetelni, hogy őrízzék a gyerekét 4-ig, közben csak elfárad, a lecke nincs kész...A túlhajszolt pedagógustól sem várható, hogy a 26 óra megtartása után még heti 6 órában a napköziben hatásosan foglalkozzon 30-40 gyerekkel. Mert össze lesznek zsúfolva, az biztos.”
 • 12. szatyi 2013. szeptember 02. 19:55
  „Látom, ma >cselac< az ügyeletes "megmondóember"!”
 • 11. queenmargareth1 2013. szeptember 02. 19:53
  „10 tudom, hogy nem vagyok a zsánered, de uezt vettem ki én is és nem szeretnék most kisgyerek lenni.”
 • 10. cselac 2013. szeptember 02. 16:40
  „eternette: értem. Akkor ezek után a következő a teendő az én olvasatomban (bár lehet, hogy tévedek, de akárhogy is nézem, egyszerűen mást nem tudok kiolvasni belőle): az illetékes nagymama ezentúl is megfőzi az ebédet, elmegy délben(???) az unokákért, elviszi őket különórára, csak annyi a teendő, hogy ezt egyeztetni kell az iskolával/igazgatóval. Biztos, hogy én vagyok hülye, hogy számomra ez evidens.

  Annyi mindenért lehet jogosan kritizálni a jelenlegi vezetést...”
 • 9. eternette 2013. szeptember 02. 16:08
  „4. cselac--szerencsére vannak családok, ahol a nagymama örömmel főz, és elmegy délben az unokákért. Sőt, 4 óráig el is készítik a leckét, vagy elviszi külön órára a gyerekeket. Igaz, ez kb 20- 30 %, de nem kellene ezekre a gyerekekre is ráerőltetni az iskolai délutáni gyermekmegőrzést.”
 • 8. TCHGabika 2013. szeptember 02. 15:09
  „" Egy kisiskolás ebédjét 12e Ft-ból otthon fejedelmi módon meg lehet oldani"

  500ft/napbol? tizorai/ebed/uzsonna?

  a francokat...”
 • 7. Teo 2013. szeptember 02. 15:07
  „Ebben a városban, csak a Madách létezik???
  Minden évben csak erről az egy iskoláról készül képes riport a tanév kezdéskor!”
 • 6. Fószer 2013. szeptember 02. 14:31
  „Jó ez az erkölcstan, legalább megtanulják a gyerekek, hogy csak erkölcstelenül lehet sok pénzt keresni.”
 • 5. Mike3 2013. szeptember 02. 14:30
  „3: A koszos kis mocskok!

  1: Adnak, sőt kötelező kifizetni. Ez azt jelenti, hogy 12e Ft-ot otthagysz a moslékért, amit a gyerek megturkál majd hazaér hulla éhesen. Egy kisiskolás ebédjét 12e Ft-ból otthon fejedelmi módon meg lehet oldani”
 • 4. cselac 2013. szeptember 02. 14:24
  „eternette: továbbra is az a kérdésem, hogy eddig hogy csináltátok?”
 • 3. Erzsike209 2013. szeptember 02. 13:38
  „Szisztok! azok a gyerekek akik Romániából jöttek és itt élnek már 6 éve azoknak nem kell iskolában járni.Pedig 10-12 évesek, a szülök itt dolgoznak. ők meg egész nap csavarognak a tanyák között, az ö szavukkal élve nyulásznak vagyis a nyulakat meg fogatják a kutyáikkal (sikeresen.)”
 • 2. acidrain 2013. szeptember 02. 12:41
  „1.) kuss van, pesten jobban tudják”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most nem épül tovább a sziksósi kerékpárút

Háromszáz méter bicikliút hiányzik a sziksósi kiskerteknél, hogy a Körte utca lakói is biztonságosan tekerjenek. Tovább olvasom