Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Bedőlnek a magas bérleti díjak miatt a belvárosi kereskedők

Szeged - 2011. október 12-én tüntettek először a szegedi városháza előtt a belvárosi kereskedők bérleti díjuk csökkentéséért. Tegnap ugyanott álltak tábláikkal. Azt szeretnék, engedjék el a mostani díjak felét, hiszen a szegedi belváros már félig üres.
– Hét éve nyitottam meg az üzletemet a Kárász utcán – mondta Kisfaludiné Koncz Emese, egy szexshop tulajdonosa. – Ezen kívül még másik 3 hasonló üzletem van, azokkal nincs semmi probléma, itt viszont egy villanykörtéért is évekig kell könyörögni: a kapualjban nincs világítás, az udvarba be se talál a vevő, a kirakatomat kétszer betörték. 3 éve az étterem szemeteskonténerét a bejárati ajtóm elé tolták, étterem már nincs, de a kuka még mindig ott van. A kapunál a vízművesek januárban felbontották az aszfaltot, azt mondta az IKV, 2 hétig tart a munka, arra kapok bérletidíj-csökkentést. Most április van: hiába írok, kérek időpontot, nem áll velem szóba senki. Az őrület határán vagyok, bérleti jogot vettem, 1 milliót fizettem az IKV-nak csak az átírásért. Most hagyjam ott a milliókat?

A szegedi közgyűlés tegnap 9-kor kezdődött, előtte, 8-kor a szakadó esőben álltak ki a városháza elé a belvárosi kereskedők, és kérték bérleti díjuk felének elengedését.

Táblákkal fogadták a képviselőket. Tegnap ismét a városháza elő vonultak a belvárosi kereskedők. Fotó: Karnok Csaba
Táblákkal fogadták a képviselőket. Tegnap ismét a városháza elé vonultak a belvárosi kereskedők.
Fotó: Karnok Csaba

– Amíg a gazdaság talpra nem áll, nem tudjuk a jelenlegi bérleti díjakat fizetni – állította Hajnal István. – Hangszerboltom van a Dugonics téren, a felújítás miatt még kevesebb vevőm volt, mint korábban. Havi 130 ezer forint a bérleti díj, 3 gyereket nevelek, tönkre fogok menni. A válságon mindenki bukhat, csak az IKV nem? És hol abban a logika, hogy inkább álljon üresen a bolt, mint hogy legalább valamit fizessenek érte?

– A legutolsó demonstráció óta nem történt semmi – mondta Jenei Imre, a Kárász utcai Eldorádó tulajdonosa –, csak ígérgetések voltak. Azt mondták, koncepciót dolgoz ki az önkormányzat az IKV kezdeményezésére, hogy az üres üzletekkel történjen valami. Úgy tűnik, mintha direkt kivárnának, hogy adják le az emberek az üzleteket, és akkor azt csinálnak velük, amit akarnak, a régi bérleti jogok nem köthetik meg a város kezét. Lehet, hogy jól okoskodnak, már alig vagyunk – ez a tüntetés létszámán is látszik.

Mi történt eddig?
2011 októberében, másfél évvel ezelőtt ugyanitt álltak a vállalkozók. 2012-ben a kereskedők szakvéleményt készíttettek, mennyi a reális bérleti díj. 19-en közjegyzői eljárást indítottak a város ellen. Ennek hatására az IKV javaslatot nyújtott be az idei februári közgyűlésre 15–25 százalékos engedményről. Akkor levették a napirendről.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. ivivan 2013. április 15. 09:55
  „42. nobody13

  "Józan, logikus kérdés. Az üzemeltetőnek jobban megéri az üres hely"

  Természetesen. Van 30 üzelete kiadva havi x forintért. Most lenne egy 31. üzlete havi x/3 forintért - szerinted a maradék 30 üzlet nem kuncsorogna rögtön a bérleti díj csökkentéséért? Naná, hogy azonnal... Úgyhogy az üzlet a +1 üzlet kiadásával akár meg is harmadolhatja a bevételeit! Hülyének is megéri...”
 • 45. helsinkirokker 2013. április 15. 09:05
  „Lackó50: Ami a belvárosi közlekedést és kiváltképp a parkolást illeti, tökéletesen egyetértek, csak sokkal durvábban fogalmaznék. Hülyének nézik az autósokat.”
 • 44. helsinkirokker 2013. április 15. 08:49
  „Macs: Egészséges életmód a fitneszteremben. Vásárlás a boltban, megközelítés lehetőleg autóval. Ne gondold már, hogy majd összekeverjük a dolgokat :)”
 • 43. nobody13 2013. április 15. 07:36
  „Sok mindent összeolvastam a hozzászólásokban.

  Pár dolog, amire reagálnék.
  Belváros-Árkád. A belvárosi üzleteket tizen éve kerülöm el, a magas árak miatt, az eladók miatt, akik unott képpel bámulnak a vevőre, ha betéved. Pláza, turkáló, Árkád régen nem volt még, mikor én már nem vásároltam a belvárosban. Centrum, Nagyáruház, ezeken a helyeken keresgéltem. Kár a multikra fogni egy olyan jelenséget, ami igazából sok másból tevődik össze. A parkolás is sajnos egy ilyen tényező. Tehát: magas árak, kulturálatlan kiszolgálás, tucatáru, parkolási képtelenség: belváros elfelejtve. Helyette ott az Árkád, ahol lehet parkolni, vannak megfizethető üzletek, pl. most fedeztük fel, hogy 699 Ft-ért menüt lehet enni az egyik étkezőjében (nem a KFC), és mivel a többi étkező is jóval éttermi ár alatt, de éttermi színvonalon készíti az ételeket, úgy tűnik, odaszokunk. Mivel oda megyünk enni, ha már ott vagyunk, szétnézünk. Néha vásárolunk is. Ez így megy. Kamu néni nagyon jól rávilágított: a koncentrált üzletközpontok egymásnak generálják a vásárlókat. Ha már Árkád, átnézünk a Mars térre, bevásárolunk zöldséggel. Mivel fizetős parkolás van, erről leszoktunk az elmúlt pár évben. Szóval az Árkáddal a Mars is jól jár.

  Közlekedés... Valaki a séta mellett érvelt. Jó a séta, valóban. Csak nem Tarjánból a belvárosba... Mert nem fizetek 620 Ft-ot tömegközlekedésre, hogy felmenjek a belvárosba korzózni (vásárolni úgysincs pénzem). Amíg a tömegközlekedés ilyen drága a jövedelmekhez képest, addig az ember inkább otthon marad. Vagy marad az autó, ami nekem ugyan nincs, de mivel ismerősömnek van, viszont neki meg parkolójegyre nincs pénze, így vagy én ülök a kocsiban, míg ő intéz valamit, vagy fordítva. Elég nevetséges.

  23: hát igen. Csak amíg erre rájönnek a magyarok, a fél ország megpusztul, életek dőlnek romba, süllyedünk Latin-Amerika szintjére. Vagy a kartellnek dolgozik valaki, vagy nem dolgozik, és éhen hal. Kartell jelen esetben behelyettesíthető...”
 • 42. nobody13 2013. április 15. 07:12
  „"És hol abban a logika, hogy inkább álljon üresen a bolt, mint hogy legalább valamit fizessenek érte?"

  Ezt én akkor kérdeztem meg, amikor láttam a bevásárlóközpontokban az üres bolthelyeket. Józan, logikus kérdés. Az üzemeltetőnek jobban megéri az üres hely, mint hogy olcsóbban adja ki? Ha van egy tojásom, amit nem tudok eladni 40 Ft-ért, hagyom megromlani, akkor sem adom 30-ért? Fura egy gondolkodásmód, de mindegy. Magyar, ezt kell szeressük.”
 • 41. ivivan 2013. április 14. 22:28
  „40. Lackó50

  "aki százezreket kidob egy ilyen öltönyre, az sajnálni fogja azt a pár forintot a parkolásra"

  Bár a hozzászólásoddal alapvetően egyetértek, de a fenti mondat kivétel: ha van miért bemenni a belvárosba, akkor a fizetőképes kereslet kifizetné a parkolódíjat - a gond inkább az, hogy többnyire nincs parkolóhely. Azt pedig egy tehetősebb se szeretné bekockáztatni - sőt, még én sem - hogy azért késik el a megbeszélt időpontról, mert parkolóhelyet keresgél reménytelenül...”
 • 40. Lackó50 2013. április 14. 22:05
  „38. macs 2013.04.14. 19:27
  Nyilván az is lényeges szempont, hogy oda főleg olyan üzletek települjenek, amit a bevásárló központokban nem nagyon találhatók meg. Ahol inkább egyedi termékekkel és nem a tömegárúval foglalkoznak (Pl.: régiség bolt, galériák, ékszer üzletek, ... stb.) Ezek nem az olcsó termékek kategóriájába tartoznak, de megcélozható vele egy olyan réteg, akinek még van erre megfelelő tőkéje. Nem azt mondom, hogy az üzletek bejáratánál álljon meg kocsival, végig sétálhat a korzón, de ez a réteg nem fog kilométerekkel arrébb megállni és végigsétálni a városon. Viszont pont ez a réteg az, aki nem fogja a tömegközlekedést igénybe venni. Ők ha mozogni akarnak, akkor vesznek egy fitnesz bérletet és oda mennek kocsival, mert az olyan elegáns. Nem azt állítom, hogy ez így van rendben, de ha az üzleti oldalát nézem, akkor a lehetőségeket és a fellépő igényeket is figyelembe kell vennem. Tudom, hogy ezzel most nem sokan értenek egyet, viszont azt is tudomásul kell venni, hogy ebben a világban sajnos a szakadékok egyre nagyobbak. Akiknek csak a "tömegtermelésből" előállított árukra van pénzük, azok megkapják a nagy szupermarketekbe és azokkal ezek a kisboltok nem tudnak versenyezni. A sok árúval olyan széles skálán tudnak akciókat hirdetni, amivel becsalják a vásárlót, hogy azzal egy kisbolt nem tud versenyezni. Így csak annak van esélye a fennmaradásra, aki valami különlegeset tud nyújtani, amit a plázákban nem lehet kapni. Viszont aki bemegy egy szalonba felpróbálni egy Armani öltönyt, annak biztosan le fog járni a parkolójegye és mit tesz isten, aki százezreket kidob egy ilyen öltönyre, az sajnálni fogja azt a pár forintot a parkolásra. Most is azt állítom, hogy ez így nincs rendben, de sajnos ha azt akarom, hogy a belváros mutatós legyen, ahol érdemes sétálgatni és nézelődni, esetleg betérni közben egy cukrászdába vagy esetleg az utcán kockás abrosszal leterített asztalnál elfogyasztani pár falatot, akkor valahol a parkolási gondoknál kellene elkezdeni. Ha másképpen nem, akkor olyan parkolóházak építésével, amik közel vannak a belvároshoz. (Pl.: a centrumgödör helyére is lehetne) ahol nem kell arra figyelnem, hogy mikor jár le a jegyem, mert komoly büntetést kapok, hanem elfogadható áron addig maradok ameddig akarok és mikor megyek el, akkor fizetek a sorompónál. Sokkal tisztességesebb megoldás és még a kocsim sincs őrizetlenül.”
 • 39. ivivan 2013. április 14. 20:18
  „32. Együgyű

  "Vélelmezem ismeretem szerint az olcsó szó nem egyenlő ,,az ára is elfogadható volt? " kifejezéssel"

  Pedig de - ha egy sokkal rosszabb szolgáltatás (=tömegközlekedés) ára magasabb, mint egy sokkal kényelmesebbé (=egyéni közlekedés), akkor csak az fogja használni, aki rá van kényszerítve. Ergó, a tömegközlekedés ára csak és kizárólag akkor elfogadható, ha olcsó!

  38. macs

  "Annyit beszélünk az egészséges életmódról, de valamiért nem akarunk sétálni, pedig jó. :-D"

  Nagyon szeretek sétálni. Jó időben gyakran megyek ki a Vadasparkba egy hosszú sétára. Alkalmanként a belvárosba is betévedek egy kicsit megnézni a Tiszát (és elnyalni egy fagyit a partján) - de egyrészt amikor én oda be tudok menni, akkor egy árva bolt sincs nyitva, másrészt igen merész dolog arra bazírozni a belvásori boltoknak, hogy csak azért mindenki tömegközlekedik, gyalogol, biciklizik, hogy náluk vásároljon...

  Egyébként ma voltam az Árkádban: a parkolója dugig volt - tehát igenis van fizetőképes kereslet!”
 • 38. macs 2013. április 14. 19:27
  „36. Lackó50,
  milyen profilú üzletek kellenének szerinted a belvárosba, hogy oda mindenképpen kocsival kelljen menni? Annyit beszélünk az egészséges életmódról, de valamiért nem akarunk sétálni, pedig jó. :-D”
 • 37. eleonóra 2013. április 14. 19:20
  „Igazán sajnálom a sok szép belvárosi üzletet.Jó volt nézegetni a sűrűn frissülő kirakatokat séta vagy akár munkába menet-jövet közben is.Ja és nem kellett a díszburkolaton végig bukdácsolni a várost.Ott parkolhatott a vásárolni szándékozó ahol akart.
  Most én is fogom magam és kimegyek oda,ahol kényelmesen vásárolhatok.Ha mások is így csinálják ,tényleg tönkre mennek a belvárosi kereskedők.”
 • 36. Lackó50 2013. április 14. 17:18
  „Érdekes az is, hogy a nagy multik tisztában vannak azzal, hogy a mai igényekhez igazodva mindenütt már eleve úgy építkeznek, hogy a területükön megfelelő számú parkolóhely legyen kialakítva, ahol ingyen parkolhatnak a vásárlók. Nem kell még a parkolási díjjal megfejelni a kiadásokat. Arról nem beszélve, hogy ha kicsit tovább bent marad a vásárló, akkor ne a büntető cédulát találja az autóján. Még az Árkád is úgy építkezett, hogy hely hiányában az épületen belül biztosította ezt a szolgáltatást, hogy a vásárló kényelmesen időzavar nélkül körül tudjon nézni és ha többet vásárol. akkor saját kocsijába be is tudja pakolni a vásárolt árút. Ez is hozzá tartozik ma már a marketing munkához. Ha már ide hívtuk őket, akkor talán tanulni is lehetne tőlük. Tudtommal ott se olcsó az elárusító helyek bérleti díja, de meg is tesznek mindent, hogy a vásárlót oda csábítsák. Ehhez a parkolás is szorosan hozzá tartozik. A belvárosban viszont mindent elkövetnek, hogy a gépjármű forgalmat kiszorítsák. Így a valamennyire még "fizetőképes" autóval rendelkező vásárló már nem is keresi ezeket a helyeket, amit nem tud megközelíteni, vagy komoly pénzeket fizethet, ha ott akar valamit vásárolni. (Mondjuk én azt se értem, hogy a városok mit biztosítanak a parkolási díj beszedésének ellenértékeként, mert nem őrzik, nem takarítják, még automatákat se szerelnek fel, hogy könnyebben tudjon az ember parkoló jegyet váltani. Mindössze a befolyt pénzből az ellenőrök fizetésére, az iroda fenntartására és a vezetők bérezésére folyik el rengeteg pénz. AZ szép dolog, hogy ezzel embereknek munka lehetőséget biztosítanak, de talán ha ezek az emberek nem díjbeszedéssel, hanem valami termelő munkával foglalkoznának, akkor talán mindenkinek jobb lenne és nem kellene az állampolgárok minden lehetséges eszközzel való megsarcolásából befolyó jövedelemből pótolgatni a város bevételét)”
 • 35. partizánok 2013. április 14. 15:26
  „2. Kraivan 2013.04.13. 08:43

  " A világon nincs még egy ilyen aljadék nép mint a magyar. "

  Ki vagy te, hogy egy népet minősít(h)esz?
  Ne magadból indulj ki!”
 • 34. Pandora 2013. április 14. 14:45
  „25. ivivan 2013.04.13. 23:34

  itt a lényeg! az ember vagy dolgozik, vagy vásárol. a kettő együtt nem megy.
  aki meg nem dolgozik, az nem vásárol, mert nincs miből, ugyebár.
  meg kell nézni mennyi ember van a belvárosban hétvégén délután ha jó az idő!
  tuti vásárolnának is, ha nyitva lenne valami :)”
 • 33. MichaelKnight 2013. április 14. 13:13
  „Nagyon egyszerű a dolog. A fidesz frakció, többek között Botka szívatására azt csinál a városban, amit akar. Lehet, hogy a belvárosi üzletek tönkretételében benne van, hogy a 4 évük után szeretnénk kipróbálni magukat egy belvárosi üzletben is, bár úgy gondolom, hogy ők ennél nagyobb bizniszekben utaznak.. Emellett ők, hosszú távú rombolást akarnak végezni, amire majd az lehet mondani, hogy - tessék megnézni, Botka miatt mennek tönkre a vállalkozások.
  Az IKV élén egy fidesz katona csücsül Azt mondták, hogy ért hozzá! Ért hozzá? Hát mit csinál? Mi az, hogy leveszik a napirendről? Kiderülne, hogy susmus van? Persze, hogy susmus van! Pedig ezen vállalkozók által befizetett iparűzési adóból adogatják katonáiknak a az év végi prémiumokat! (itt ne felejtsük el, hogy nevetséges módon az év utolsó hónapjában állapították meg azokat a célokat, amiért jár a prémium, hogy biztos meglegyen a plusz lóvé).
  És hát beszéljünk Botkáról is. Egyértelműen látszik, hogy nem aktív már annyira. Solymos terjesztget elő mindent, ő van az első vonalban. Botka pedig Mesterházy mellett figyel az országos megmozdulásokon, meg a nyilatkozatoknál. Nem kétséges, hogy már nem Szegedre koncentrál, bár ezt a szegedi szégyenteljes, hulladék fideszt Solymos is úgy el kalapálja, ahogy kell..”
 • 32. Együgyű 2013. április 14. 12:41
  „,,Nem emlékszem ilyenre - a tömegközlekedés sosem volt olcsó. Hatákony meg pláne nem..." Vélelmezem ismeretem szerint az olcsó szó nem egyenlő ,,az ára is elfogadható volt? " kifejezéssel.
  ,,Szerintem nem - a belvárosi boltok hagyományosan pocsék nyitvatartással bírtak... A legtöbbször egyetemista éveimben jártam a belvárosi boltokban, amikor a lyukas óráimat kellett megtölteni valamivel..." Ez a hozzászólás lehet, hogy egy kicsit zavaros és a konkrétumot nélkülözi?,,Szerintem nem - a belvárosi boltok hagyományosan pocsék nyitvatartással bírtak... A legtöbbször egyetemista éveimben jártam a belvárosi boltokban, amikor a lyukas óráimat kellett megtölteni valamivel..." Akkor kapkodás lehetett és sajnos lehet hogy a lyukas órák nem lettek valamivel megtöltve a nyitva tartás ellenére? ,,(az, hogy az Éliker boltok hogy voltak nyitva irreleváns: a nagy super/hiper marketek most is elérhetők a megfelelő nyitvatartás miatt)" Az előző idézet is felesleges volt! Nem írtam a kommentemben a super/hiper marketekről. Előfordulhat, hogy az írásom olvasásakor értelmezési zavar adódott? (Az összefüggéseket értelmezni, látni kellene és nem félremagyarázni!) Egyesek az írásaiknál ez a cél, hogy félre magyarázzanak konkrét cáfolat nélkül egyetemre járás után is? Tudtommal az Éliker boltok idejében sokáig nem voltak szuper- és hipermarketek, bevásárlóközpontok. Később is rövid ideig egy volt de azt, sem írom le. Érdemes lenne egyeseknek ,,a nagy super/hiper marketek" szó jelentését is megnézni. Ezeket összehasonlítani a volt Élikerrel nevetséges! Az általam tisztelt és kedvelt hozzászóló mellékesen sem említi meg a vásárlóerő mostani problémáját! A félremagyarázás, torzítás a mai magyar demokráciában mehet tovább!”
 • 31. Igrek 2013. április 14. 11:20
  „A belvárosi boltoknak az tett be először amikor a fizetős parkolást hétköznap 17 óráról 18 órára változtatták. Akkortól nem volt értelme bemenni, inkább azokat az üzleteket kerestük fel amelyek autóval könnyen megközelíthetők és jó a nyitvatartási idejük úgy hétköznap mint hétvégén.
  Lehet szidni az Árkádot, de azok az üzletek amelyek ott nyíltak ebben az üzemelési formában és ilyen kényelmi viszonyok között működnek. Ki akar ma már kedvezőtlen időjárás esetén egyik üzletből a másikba menni, parkolási gondokkal foglalkozni, amikor mindent megtalál egy helyen, kényelmes körülmények között ?
  A belvárosi hagyományos üzletek felett eljárt az idő, a város más részeiből bejövő forgalomra már csak az egyedi kínálatú üzletek és a vendéglátó helyek számíthatnak.”
 • 30. lukrecia 2013. április 14. 10:34
  „Tény csökken a vásárló erő. De miért menjek a belvárosba?? gyakorlatilag nincs egy érdekes normális üzlet. Az élelmiszeren kívül mást nem is vásárolok. Ritkán egy két ruhát, de azokat meg külföldön veszem meg , izlésesebb és sokszor olcsóbb is.
  Sétálni inkább kimegyek a töltésre, tiszapartra. Belvárosban a nyári fagyin kívül 3-5 éve nem vásároltam semmit. Sajnálom az ottani kereskedőket, de parkoló jegy miatt nem akarok 500 Ft minuszban kezdeni.”
 • 29. NP1 2013. április 14. 10:19
  „Könyörgöm vegyük már észre: drasztikusan csökkent a vásárlóerő!
  Az edzőcipőmet most vittem el a cipészhez, mert 800 Ft-ért meg tudja varrni és így ki fogja bírni ezt az évet - 5 évvel ezelőtt simán kicseréltem volna.”
 • 28. bambulla 2013. április 14. 09:53
  „18. DobóI 2013.04.13. 14:53
  mire gondolok?
  arra hogy csak hangulat keltő emberke vagy
  ne teszel semmit a városért
  csak pampogsz
  mesélj már ha egyáltalán kilátsz a narancssárga szemüveged mögül, hogy a te fideszes polgármestered mit csinált a városért?
  privatizálta a feleségének a patikákat?
  épített két játszóteret?
  bravő
  ezt sírd vissza
  te gy.kér”
 • 27. ivivan 2013. április 14. 09:45
  „"A rendszerváltás előtt és után egy ideig a tömegközlekedés megfelelt a köznépnek és az ára is elfogadható volt? "

  Nem emlékszem ilyenre - a tömegközlekedés sosem volt olcsó. Hatákony meg pláne nem...

  "Mintha a piac továbbá a belvárosi boltok is másképpen lettek volna nyitva az átkosban?"

  Szerintem nem - a belvárosi boltok hagyományosan pocsék nyitvatartással bírtak... A legtöbbször egyetemista éveimben jártam a belvárosi boltokban, amikor a lyukas óráimat kellett megtölteni valamivel...

  (az, hogy az Éliker boltok hogy voltak nyitva irreleváns: a nagy super/hiper marketek most is elérhetők a megfelelő nyitvatartás miatt)”
46 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biomassza, termálvíz, prémium: Botka nem írja alá

Véget ért a közgyűlés. A képviselők elfogadták a biomassza üzemre és termálvíz kitermelésre vonatkozó előterjesztést, a polgármester viszont nem írja alá. A prémiumok is újráznak. Tovább olvasom