Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Bedőlt megtakarítások: megszédítették az embereket

Az elmúlt hetekben bedőlt a Buda-Cash, annak érdekeltségi körébe tartozó 4 kisebb bank, a Hungária Értékpapír Befektető Zrt., valamint öncsődöt jelentett a Quaestor kötvénykibocsátó cége. Az emberek azt kérdezgetik egymástól: vajon a párnaciha a megtakarítások egyetlen biztos helye?
– Az MNB és Matolcsy György az oka annak, hogy a Quaestornak adtuk oda a pénzünket. Annyira levitték a betéti kamatokat, hogy nem érte meg bankbetétben tartani – ezt egy asszony mondta szerdán a Quaestor szegedi, Tisza Lajos körúti fiókja előtt.

Vonzó 6,55 százalék
Az MNB 2011 decembere óta tudatosan és folyamatosan, összesen 24 alkalommal csökkentette az alapkamatot, míg eljutott az akkori 7 százalékról a tavaly július 23-i utolsó vágás 2,1 százalékos szintjére. Az volt a cél, hogy a hitelkamatok is alacsonyak legyenek, felpezsdüljön a gazdaság, az emberek pedig a bankbetét helyett az állampapírokat, vagy a tartós befektetéseket válasszák.

Az alacsony jegybanki alapkamat miatt jelenleg a legjobb bankbetétek is legfeljebb 1,8 százalékos kamatot nyújtanak, amiből még lejön a 16 százalékos kamatadó. Az állampapírok közül a leghosszabb, 2020-as lejáratú is csak 5,64 százalékos kamatot fizet, mínusz a kamatadó.
Ehhez képest a Quaestor a még mindig a kirakatokban olvasható reklámja szerint 6,55 százalékos fix éves hozamot ígért közép- és hosszú távú kötvényeinél, rövid távon 5,3 százalékos hozammal csábította az ügyfeleket. A Quaestor neve jól csengett, 25 éve van a piacon.

Mi történt ilyen hirtelen? Februárban bedőlt a Buda-Cash brókercég és annak 4 kisebb bankja, majd a Hungária Értékpapír Zrt. Mindkét cégnél engedély nélkül nyúltak hozzá az ügyfelek pénzéhez, olyan tranzakciókat jelentettek, amelyek valójában meg sem történtek.

A Q betűs kötvényesek
A Quaestor esete a Buda-Cashsel és a Hungáriával ellentétben nem brókercsőd. Ez egy vállalat csődje, amelynek a tevékenysége már régen nem értékpapír- és devizakereskedés: a teljes magyar részvénykereskedelem forgalmának alig 1 százalékát bonyolították. Foglalkoztak azonban ingatlanfejlesztéssel, -üzemeltetéssel, még utazási irodát is működtettek. Forrásra volt szükségük az egyéb fejlesztésekhez, a forrást pedig nem banki hitelből, hanem az emberektől szerezték be kis leányvállalatuk, a Quaestor Financial Hrurira Kft.-n keresztül. A szegedi fiókban azt mondták, akinek Q betűvel kezdődik a befektetése, az biztosan kötvénytulajdonos.

Hazudós ügynök

– Nekem is Q-val kezdődik a kötvényem száma, 2014. november 27-én vásároltam. Megkérdeztem, Beva-védelem alatt áll-e a befektetésem, amire igennel válaszoltak. Idén januárban a szám alapján rákerestem a kötvényemre a Quaestor honlapján, és az volt melléírva, hogy fedezet nélküli. Lehet, hogy már a vásárláskor se volt fedezete – panaszolta telefonon egy jogi diplomával rendelkező olvasónk.

Bármilyen abszurdnak is tűnik, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének HVG-hez eljuttatott állásfoglalása szerint az engedély nélkül kibocsátott Quaestor-kötvények gazdái reménykedhetnek. A szervezet jogászai úgy tartják, ezek kártalanítási kötelezettség alá esnek. A tőkepiaci jogszabályok szerint ugyanis a kötvény mint pénzpiaci termék elengedhetetlen formai követelménye a felügyeleti engedély. Így az, amit e nélkül értékesítettek, nem minősül kötvénynek. Az eladás mögött nincs termék, a „semmit" adták el a befektetőknek. Az ilyen szerződések semmisek, mintha meg sem kötötték volna őket, ezért a szerződés előtti állapotot kell helyreállítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvette a belvíz a földeket: a tyúkok is a fákon alszanak

Egyelőre megbecsülni sem lehet, mekkora kárt okoz a belvíz a Csongrád megyei gazdáknak. Tovább olvasom