Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Bedöntheti a szegedi hőszolgáltatót a rezsicsökkentés

Szeged - Több állami támogatást kér a hőszolgáltató, mert az a díjbevétellel együtt nem elég a kiadásaira. Ha a használati meleg vízért teljes árat kell fizetniük, őszre csődbe mehet a cég – állítja Básthy Gábor, a Szehő ügyvezető igazgatója.
– A díjbevétel és az állami támogatás együtt nem fedezi a hőszolgáltató indokolt kiadásait. Ráadásul a rezsicsökkentés is rontotta a helyzetet. Furcsa módon egyes hőszolgáltatók a díjcsökkenés mértékénél nagyobb állami támogatást kaptak, miközben a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél csak a 10 százalékos díjcsökkenést kompenzálta az állam – fogalmazott a közgyűlés városüzemeltetési bizottságában Básthy Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója. 2011 óta nem az önkormányzat szabja meg a hőszolgáltatás tarifáit, hanem a szakminiszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján. – A támogatás meghatározásának egyik lényeges problémája, hogy a szolgáltatott hő mennyiségéhez kapcsolódik, így az állandó költségeket tartalmazó alapdíj csökkentésére nem nyújt fedezetet.

Plusztámogatások

A július 1-jén megjelent Magyar Közlöny szerint Miskolc 326 millió forint, Pécs 372 millió forint soron kívüli állami támogatást kap a város működtetésére.

A lakosság fűtési és használatimelegvíz-igénye évek óta jelentősen mérséklődik. Ha a díjak és a támogatás meghatározása nem a valós költségekhez igazodik, akkor a hőszolgáltató olyan eladósodási spirálba kerül, amelyből nem tudni, mikor kerülhet ki.

Azt már sikerült kinyomozniuk, hogy olyan alapvető dolgokra sincs fedezet a támogatásban, mint például az amortizáció. Emiatt alapjában változtatni kellene a támogatás számításán, mértékén és módján – tette hozzá a cégvezető. Márciusban a Szehő kérte, hogy betekinthessen az energiahivatal tarifaszámításába, de még csak választ sem kaptak. Júniusban kérték a kalkuláció felülvizsgálatát, de azt elutasították, mondván, az észrevételeiket az őszi díj- és támogatási javaslat kidolgozásakor figyelembe veszik. A nyár folyamán a gazdálkodásról adatokat kell a cégnek közölni, abból készül javaslat a miniszternek. Ezért a bizottság az energiahivatalnak átlátható árképzést javasol, és kijelenti, hogy a hőszolgáltatás költségeit a díjak és támogatások nem fedezik. Kérik olyan díjak és támogatás megállapítását, amelyek a fogyasztók terheinek növelése nélkül elegendő bevételt eredményeznek. Tehát nem díjemelést javasolnak, hanem a támogatás növelését.

Básthy Gábor hozzátette: júliustól 10 százalékkal csökkent a lakossági víz- és csatornadíj. Az viszont nem világos, hogy a hőszolgáltatóknak a vízművek olcsóbban adják-e a lakosságnak továbbított használati meleg vizet és annak a csatornadíját. Ha ugyanis az következik be, amitől a hőszolgáltató szakma fél, vagyis hogy nekik a vízművek teljes áron számláznak, de nekik csökkenteniük kell a továbbszámlázott víz- és csatornadíjat, akkor a hőszolgáltatók a fűtési szezon elejére tönkremennek. Mert ezt a rezsicsökkentést nem tudják finanszírozni. Egyelőre egyeztetnek a vízművekkel, és ha nem jutnak dűlőre, akkor az energiahivataltól kérnek állásfoglalást.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. Légiós 2013. július 08. 19:54
  „ujra az a véleményem ha a benfektes vezetőket VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT ALÁ VENNÉM , MERT ÉRDEKES OLYAN NAGYLÁBON ÉL EGY KÉT GYÖNYÖRÜSÉG HOGY TULZÁS”
 • 75. macs 2013. július 08. 13:17
  „73. x,
  "De a kérdés marad: Mivel lenne jobb, ha a rezsiköltségek sem csökkennének?"
  Igen marad, de szerintem minden összefügg mindennel, tehát a rezsi csökkentés is. Én csupán egy ilyenre próbálta rávilágítani.
  És azon is el lehetne gondolkozni, hogy a gazdaság fellendülése révén csökkenhetne a munkanélküliség, emelkedhetnének a bérek. A rezsi így már kisebb terhet jelentene az embereknek. Sőt, abból a pénzből, amit most 10%-os akció keretében az állam kienged a kezéből, energiatakarékos berendezések beszerzését is támogathatná, ami valódi rezsi csökkenést eredményezne.
  És mivel az államnak nincs pénze, mert a beszedett adókból és járulékokból gazdálkodik, csak és kizárólag ebből a pénzből tud kompenzációt adni a veszteséggel működő cégeknek. Vagyis kétszer fizetsz, egyszer a számládban, egyszer az adódban. :-(”
 • 74. dühös 2013. július 08. 13:06
  „http://privatbankar.hu/kkv/a-volt-cegvezetovel-fizettethetik-a-cechet-valtozasokat-hoz-az-uj-ptk-259355”
 • 73. x 2013. július 07. 23:52
  „69+70 macs "... Ezt a kompenzációt szerinted miből fogják kifizetni, csak nem adókból? ..."
  Nem tudom, lehet, hogy adókból. De a kérdés marad: Mivel lenne jobb, ha a rezsiköltségek sem csökkennének?
  Te sem gondolod - az általános infláció kérdésétől eltekintve - talán, hogy akkor az adókat csökkentenék.
  Nekünk az fáj, hogy szélhámos léhűtők egész országokat tesznek tönkre, "és még ők a Janik".
  http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-572487
  Ferenc pápa szerint az egyháznak nem a gazdagságot kell követnie, hanem tartania kell magát szegénységi fogadalmához. "Nekem fáj, amikor egy papot vagy apácát a legújabb típusú autóban látok" - mondta a pápa.”
 • 72. igazságkereső 2013. július 07. 20:29
  „Ha a tisztesség és a fogyasztóközpontúság érvényesülhetett volna hosszú éveken át, akkor az alanti hsz-ek sem születhettek volna meg! Bizony ideje lenne a nyugat-európai kultúrának, fogyasztóbarát mentalitásnak is beköszönni szép hazánkban és mindjárt békésebb, nyugodtabb lehetne mindannyiunk élete! De amíg össznépi átverés folyt és folyik a szolgáltatók -és ebbe a pénzügyi szolgáltatók is vadtagon beletartoznak, mi az hogy, nagyon is , hogy egy klasszikust is idézek!- részéről, a béke nehezen teremthető meg a két fél között a pénz mindenhatósága miatt! Az ma már nagyon kevés, hogy legalább "gyatyára nem vetköztetnek, de minden mástól megfosztanak bennünket!”
 • 71. info 2013. július 07. 16:46
  „69. macs 2013.07.07. 14:00
  Amikor a milliós prémiumokat vették fel a szolgáltatók vezérei, nem írtad sajnálkozó soraidat!
  Mint minden csoda ez is három napig tart.Fizetünk fizetünk, ráfizetünk.”
 • 70. macs 2013. július 07. 16:31
  „67. x,
  a lényeg lemaradt. A kijelentést Csepel polgármestere Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetőjétől idéztem. :-D”
 • 69. macs 2013. július 07. 14:00
  „67. x,
  értelek, hogy a Szanaszét-Baloldal ellenérveket hoz fel, de, ehhez mit szólsz:
  ",,Budapesten az intézkedésnek jelentős költségvetési kihatása van, az ottani önkormányzati tulajdonú kéményseprő-ipari cég (Főkétüsz) hiánya ebből fakadóan évi 1 milliárd forintra tehető. Ezt az összeget a fővárosnak kell megtérítenie kompenzációként." "
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fizetest_kurtitottak_a_kemenyseproknel_a_rezsicsokkentes_miatt_/2340394/
  Ezt a kompenzációt szerinted miből fogják kifizetni, csak nem adókból?
  És nem csupán a kéményseprők, de a vízművek, távfűtőművek és még jó néhány cég jár hasonló cipőben. :-(”
 • 68. X_Y 2013. július 07. 13:34
  „62. Stefan Kontarovic 2013.07.07. 07:29

  Téged a szerb tartótiszted oktatott fizikára is? Elég trehányul. Ne kontárkodj bele, írd szépen tovább a jelentéseket a vajdasági magyarokról, mint eddig. Hátha egyszer megköszönik neked a munkásságodat:)”
 • 67. x 2013. július 07. 13:17
  „66. macs "..., amit nyerünk a réven az elveszítjük a vámon, na az érdekes kérdés. :-)
  Ezzel érvel a Szanaszét-Baloldal szünet nélkül, abban a reményben, hogy "leleplezik" az intézkedést (amely nélkül "a réven is veszítene" a lakosság, nem csak a vámon). Most jobb lenne, ha még a rezsiköltségek sem csökkennének?”
 • 66. macs 2013. július 07. 13:01
  „56. vmagdi,
  van kedved egy kísérlethez, bár ennek feltétele, hogy legyen mérőórád és ne hidegvizben fürödj?
  1. amikor a fürdőkád csapja nem keverő csap: nyisd ki a melegvizet és figyeld az órát, pörög, majd zárd el a meleget és nyisd ki a hideget ez az óra is pörög. Az előbbit a Szehő, az utóbbit a Vízmű számláján fogod fizetni, a csatornával együtt.
  2. amikor keverőcsapod van, akkor megnyitás után mindkét órád mérni fog. innentől lásd az első eset.
  Amikor a pohárba töltöd a vizet, akkor csak a hidegvizmérő mozog, Vízmű számlázza.
  Vagyis gyakorlatilag ugyan azt mondjuk, azzal a különbséggel, hogy a Szehő 2 tételben számlázza a melegvizet, egyszer a melegítés díját, másodszor a megvásárolt és megmelegített víz árát m3-ként, plusz a csatornadíjat. Tehát ez a hidegviz nem az a hidegviz. :-)
  54. info,
  bocs, de fussunk neki még egyszer!
  Mit jelent a 10%-os árcsökkentés? Nem mást, mint azt, hogy amit tavaly 100 Ft-ért számláztak az az idén 90-ért. A tavalyi számla csak azért fontos, mert én pl. nem tudom fejből a 2012-es tarifákat, puskáznom kell. :-D
  Tehát vegyünk egy konkrét esetet:
  2012-ben a hődíj 3 705 Ft/GJ, 2013-ban 3 334, vagyis 3 334/3 705= 0,90%*100=90%, azaz itt a 10%, de ebből még nem tudom hogy ez mekkora megtakarítást jelent a számomra. Ezért az idei fogyasztásomért, 0,4499 GJ-ért, a magasabb áron (ÁFÁ-val) 3 705*1,05*0,4499= 1 750 Ft-t fizettem volna,
  az idei 10%-kal alacsonyabb tarifával számolva 3 334*1,05*0,4499=1 575 Ft-t fizetek,
  vagyis a megtakarításom 1 750-1 575= 175 Ft. A 175 Ft pontosan 10%-a az árváltozást megelőzően fizetendőnek, 175/1 750=0,1*100=10%.
  Az, hogy ki mit hit és miért írta alá a rezsicsökkentést, bár a tények azt mutatják, amit nyerünk a réven az elveszítjük a vámon, na az érdekes kérdés. :-)”
 • 65. macusnéni 2013. július 07. 08:48
  „Mi is az első év végén szépen kaptunk vissza,de volt,hogy ráfizettünk.Volt,hogy két olyan agressziv nő jött,legközelebb be sem engedem.A radiátorra felszerelt valami,nem a tényleges hőt méri,ha besüt a nap a szobába,akkor is megy tovább.Az egész egy rabló semmi más.Ne hogy már elkezdjenek sírni,mert még talán el is hiszem,hogy csődbe mennek.Leválni egyszerűbb lenne,de tiltakoznak,különbözőkre hívatkoznak.Na és akkor miért is nem lehet?Kevesebb prémiumot,plusz pénzt lehet felvenni,azt fájlalják.Egy rabló az egész,úgy vernek át ahogyan akarnak.”
 • 64. info 2013. július 07. 08:32
  „Természetesen mind okosnak tarja magát, hát vitatkozunk. De elfelejtettük, hogy az ivóvizünket is a a cég készíti,holott a vízműnek fizetünk.Aki nem hiszi menjen be és kérdezze meg, nézze meg a számlát mi szerepel rajta. Három M3-re fizetünk kb.600.- ft-t. Nehogy már veszteséggel dolgozzanak!
  Fűtés alapdíj,fűtés hődíj részt,melegvízdíj részt, ivóvízdíj részt., szenyvízdij részt., vízterh. díj részt., és most lehet osztani szorozni! mit kapunk amiért fizetünk.”
 • 63. NilsHolgersson 2013. július 07. 08:28
  „Tönkre megy? Ugyanmár....arról szól itt a fáma -ahogy előttem többen is írták-, hogy a kieső bevételek miatt megy itt a picsogás. Bár őszintén szólva ezt se értem, mert kieső bevétel nem hinném, hogy lenne. 5 éve szigetelték nálunk a panelt. Az első fűtési szezon végén visszakaptunk ötven párezer forintot. Eltetlt öt év, immáron pár ezer forint jár vissza. Télen alig fűtünk úgy, mint öt éve. A megtakarított, illetve el nem használt energia ellenértéke hova tűnt? A havi fizetendő díj nem csökkent olyan sokkal, hogy ezzel egy egész fűtési szezont meg lehetne magyarázni. A sunnyogás nyilván a hőmennyiségmérő nevezetű készülékben keresendő. Nem tudom mit olvas le az emberük. Gyakorlatilag úgy vernek át mindenkit, ahogy akarnak. Ezt jelenti a monopol helyzet. Remélem nem hiábavaló a hiszti és tényleg csőd közelben vannak. Sőt mi több kívánom is nekik, hogy menjenek tönkre minden panellakó nevében. Mondjuk egyre több panelból hallom, hogy le akarnak válni a szetáv hálózatáról. Egyszer minden üzlet bedől...”
 • 62. kontrapista 2013. július 07. 07:29
  „57.vmagdi
  " szomszédban valakinek leszerelték a radiátorait, mégis 40 % -ot fizet "
  Aki bukóra állt fizikából, annak falra hányt borsó a termodinamika, mint eseted is bizonyítja.”
 • 61. Egyolvasó 2013. július 07. 06:51
  „Nem értem miért dőlne be a rezsicsökkentés miatt a hőszolgáltató, mikor százezer forintos számlákat küldött ki az ügyfeleinek télen. A háttérben szerintem a vezetés irracionálisan magas havi jövedelme lehet veszélyben.”
 • 60. Rubicon 2013. július 06. 23:14
  „Az MSZMP-ből ittfelejtett Bástytól mit is várhatunk?”
 • 59. szi201247 2013. július 06. 23:06
  „Sztem jó lenne a nonprofit működtetés minden monopol helyzetű szolgáltatónak.
  Úgy értem, hogy kapjanak rendes fizetést végzettségük és munkavégzésük után, plusz a működtetés költsége, de ne osszanak karácsonyra milliókat, amikor a szolgáltatásukat igénybe vevők között sok van akinek karácsonyfára se telik.
  Fejlesztésekre pedig pályázzanak az államnál. Ott meg legyen ilyesmire tartalék”
 • 58. SP 2013. július 06. 21:34
  „Bedönthetné.

  Keverő csapot
  a langyos melegnek nevezett vízhez még soha nem kellett használni. Kellett a haszon, nem jutott hő a vízhez.”
 • 57. vmagdi 2013. július 06. 20:50
  „a szomszédházban valakinek leszerelték a radiátorjait, mégis 40%-ot fizet, úgyhogy a párolgásmese oda nem érvényes :)”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jócsaj-dömping a szabad strandon

Tusoló, székek, bikinis csajok és életmentő fiúk már vannak a hétfőn megnyílt újszegedi szabad strandon, a büfé és az útbaigazító táblák még váratnak magukra. Tovább olvasom