Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Bedugul Szeged a hídfelújítás miatt

Szeged - A jövő hét végétől már csak a gyalogosokat, a bicikliseket és a tömegközlekedés járműveit engedik át a Belvárosi hídon. Elkezdődik az augusztus 18-áig tartó felújítás. Eközben lesz egy olyan hét is, amikor senki se teheti rá a lábát a hídra.
Már a legapróbb részletekben is megállapodtak az illetékesek azzal kapcsolatban, hogyan zajlik majd az élet a régi Belvárosi híd felújításának egy hónapjában. Július 18. és augusztus 18. között, 4 hétig és még 3 napig az elöregedett dilatációs elemeket cserélik a forgalmas tiszai átkelőn. Fel kell készülni arra, hogy óriási dugók lesznek a Bertalan hídon a nyár kellős közepén, a Románia felől érkezők és az Újszegeden élők számára pedig rémálommá válik a közlekedés.

A menetrend a következő: július 18. és augusztus 1., valamint augusztus 9. és 18. között félpályás útzárral csak a tömegközlekedés járműveit, továbbá a mentőket, a tűzoltókat, a bicikliseket és a gyalogosokat engedik át a Tisza egyik oldaláról a másikra. Lesz azonban egy olyan bő egy hét augusztus 1–9-éig, szombat reggeltől vasárnap estig, amikor senki se teheti rá a lábát a hídra.

A Belvárosi hidat hamarosan lezárják, így az átmenő forgalmat el kell terelni. Fotó: Segesvári Csaba
A Belvárosi hidat hamarosan lezárják, így az átmenő forgalmat el kell terelni.
Fotó: Segesvári Csaba

Úgy tudjuk, a taxitársaságok is lobbiztak azért, hogy a részleges hídzár idején átvihessék utasaikat a Tisza egyik partjáról a másikra, de nem jártak eredménnyel. Molnár László, a szegedi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta, már végleges a közlekedési tanulmányterv, azt a Tisza Volán Zrt. és az SZKT elfogadta, a közlekedési hatóság pedig rámondta az áment.

A részleges lezárás idején tehát zavartalan a tömegközlekedés, az autósokra, kamionosokra viszont embert próbáló időszak vár. De mi lesz a teljes hídzár időszakában, amikor csak a madár repülhet át a Tisza felett a régi híd magasságában? Az SZKT marketingosztályának munkatársa, Nagy Zoltánné azt mondta, hogy az érintett 5-ös és 7-es trolibuszok helyett a Bartók tértől pótló buszok járnak majd, ugyanúgy, mint a hídi vásár alatt: a Bertalan hídon mennek át. Draskóczy István, a Tisza Volán Zrt. helyi közlekedésért felelős divízióigazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2, 60, 60Y, 70 és 71 jelzésű autóbuszok a kritikus héten szintén a Bertalan hídon szállítják az utasokat, a részleteket a társaság honlapján, valamint az érintett buszok megállóiban tüntetik fel.

Mi baja a hídnak?

Az öreg hídon tönkrementek a hőtágulást kiküszöbölő dilatációs elemek. A mostaniak közül 2 dilatációt megszüntetnek, 3-at pedig kicserélnek. A munkát a város rendelte meg, tehát az önkormányzat fizeti ki a felújítás nettó 70 millió forintos költségét is. A kivitelező a Betonplasztika Kft.

Olvasóink írták

 • 3. E-Medve 2009. július 07. 22:35
  „vuk: Én is épp ezen gondolkodtam. Bár kétségkívül jogosabb lenne a végleges lezárás, ha meglenne a harmadik híd.”
 • 2. vuk 2009. július 07. 16:43
  „Ezt a csak tomegkozlekedes+gyalog+bicikli nem lehetne allandositani?.. :)

  Ez talan jot tesz a kerekparozasi hajlamnak, hatha sokan raszoknak utana is.”
 • 1. ifj. Nagy Gábor 2009. július 07. 14:27
  „Kedves Fekete Klára!

  Én elhiszem, hogy Önnek nagyon tetszik ez a "csak a madár repülhet át" kifejezés, mert már másodjára használja, de...

  Nem tudom, Ön kivel beszélt és az illető pontosan mit mondott Önnek, de nekem a városüzemeltetési iroda egyik munkatársa ma megerősítette azt, amit néhány hete a forgalomtechnikai tervező is állított: a járdákon NEM LESZ LEZÁRÁS augusztus 1-9 között sem.

  Jó lenne véglegesen tisztázni a kérdést, mert nem mindegy, hogy a senki azt jelenti-e, hogy tényleg senki, vagy hogy semmilyen GÉPJÁRMŰ, lévén a kettő nem ugyanaz. Nagyon nem.

  Válaszát várva,

  tisztelettel:
  ifj. Nagy Gábor”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi Ildikó, a kötéltáncos, Székhelyi József, a kaszkadőr

Szeged - Magyar sikerfilmeket vetítenek esténként július 6. és augusztus 19. között Szegeden az… Tovább olvasom