Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Beépítették a villanyoszlopot a Tisza-parti Penthouse-ba

Beépítették a villanyoszlopot a Tisza-parti Penthouse-ba
A Felső-Tisza parton épülő Penthouse része lett egy trolivezetéket tartó oszlop - jelentették olvasóink. A tervezőtől megtudtuk, nem tévedés, egy ideig valóban az utcaképhez tartozik a szokatlannak tűnő megoldás.
– Ilyet csak Kínában szoktak. Ha nem mehet másképp, akkor körbeépítik. Ha valaki nem venné észre, akkor a közvilágítási kandelábert beépítették az épületbe. Bravó – írták olvasóink arra a Felső-Tisza parti építkezésen készült fényképhez, amely pár napja került fel a Facebookra. Az olvasói reakció nem véletlen, a közösségi portálon népszerűek a különös – hazai szemmel inkább kókány – kínai, vagy éppen orosz, nem egyszer magyar építészeti megoldások. A világsajtót is bejárta egy kantoni toronyház tetejére engedély nélkül épített dzsungel vagy éppen az autópályával körbezárt épület fotója.

De nem kell Ázsiáig menni a furcsaságokért. Az elmúlt hetekben a fél világ a sepsiszentgyörgyiek kerékpárút építésén nevetett, akik a fáknak vezették a bicikliseket. Hasonlóan gyorsan híre ment annak a budapesti megoldásnak, ahol a Petőfi-hídon épült kerékpárút egy szalagkorlátban végződött. Szintén jól sikerült az a lakiteleki útfelújítás, ahol egy villanyoszlop került a forgalmi sávba. Erről az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. azt mondta, hiába jelezték a kivitelezőnek a problémát, azért nem tették ki az oszlopot az út szélére, mert azt a beruházó nem kérte.
Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi megoldás viszont nem kókányolás. Az épületet tervező Török Csongortól megtudtuk, az oszlop körbeépítése ideiglenes megoldás. – A közművek kiváltása a beruházó feladta, amiről tervek is készültek. A légvezeték tartóoszlopát csak akkor tudjuk kivenni, ha minden fal megfelelő szilárdságú lesz, különben zavar lenne a tömegközlekedésben – mondta a tervező. Török Csongor hozzátette, megpróbálták a telken kívülre vinni az oszlopot, de az a föld alatt futó közművek miatt nem lehetséges. – Az utolsó pillanatig bent hagyjuk az épületben az oszlopot, ha szerkezetkész lesz a ház, akkor kivesszük, a légvezetéket pedig a homlokzathoz rögzítjük – mondta a tervező. 
Ideiglenes megoldás. Balra Hódi Tamás képe. Jobbra Segesvári Csabáé

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10-15 százalékkal drágulhat a kötelező biztosítás

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjai 10-15 százalékkal drágulhatnak a tegnap kezdődött kampányban. Tovább olvasom