Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Beethoven-esttel indul a szegedi évad

Szeged - Beethoven-esttel ma 19.30-kor indul a nagyszínházban a Filharmónia idei hangverseny-sorozata. A Vaszy-bérlet első koncertjén a szegedi szimfonikusokat Gyüdi Sándor dirigálja, a szólista: Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész.
– Néhány éve minden évadban igyekszünk a zeneművészet legnagyobb magyar egyéniségeit, legkiválóbb szólistáit bérleti sorozatunkba meghívni. Ránki Dezső 2007-ben járt nálunk legutóbb. Ilyenkor nyilvánvalóan a szólista választja ki, hogy milyen versenyművet szeretne játszani, és aköré kerekítjük a műsort. Így lett most évadnyitó hangversenyünk Beethoven-est. Nem kontrasztáló dramaturgiát alkalmaztunk; egységes műsort akartunk, ezért a szimfonikus koncertek klasszikus szerkezetét követtük: nyitány–versenymű–szünet–szimfónia. Hangnemileg is összefüggő műsort állítottunk össze, hiszen a C-dúr Prometheus-nyitány után a c-moll zongoraverseny következik, majd ennek párhuzamos dúrjában az Esz-dúr III. szimfónia. Népszerű darabok, kiváló szólista, a zenekar is a nyitó koncerthez méltó hangsúlyos és pozitív kicsengésű nyitányt szeretne a koncertévadnak – fogalmaz Gyüdi Sándor, a szegedi szimfonikusok művészeti vezetője, a mai hangverseny Liszt-díjas karmestere.

Gyüdi Sándor karmester és Ránki Dezső zongoraművész a tegnap esti próbán a Korzó Zeneházban. Fotó: Schmidt Andrea
Gyüdi Sándor karmester és Ránki Dezső zongoraművész a tegnap esti próbán a Korzó Zeneházban.
Fotó: Schmidt Andrea

Véletlenül alakult úgy, hogy a Fricsay-bérlet jövő keddi nyitó koncertjét is a színidirektor dirigálja: a dómból visszakerült a nagyszínházba a halottak napjához kapcsolódó hagyományos rekviemkoncert. Brahms romantikus darabjához, a Német requiemhez a teátrum akusztikája alkalmasabb, mint a székesegyház visszhangosabb tere. – A darabválasztást az is befolyásolta, hogy az operaprodukciókban a szegedi közönség kedvencévé vált Miksch Adriennt szerettük volna meghívni szólistaként. Olyan darabot kerestünk, ami neki való – a Német requiem nagyon az. Ugyanez igaz a bariton szólót éneklő Kelemen Zoltánra is – mondja Gyüdi Sándor, aki a nemzeti kategóriába került zenekarra váró idei kihívások között említi, hogy februárban fellépnek majd a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem vidéki együtteseket bemutató sorozatában. Az évad másik különlegessége, hogy Pál Tamás 75. születésnapja alkalmából mindkét bérletben dirigál egy-egy koncertet.

Hangversenyterem: nincs napirenden
A rendszerváltás óta visszatérő téma: Szegednek szüksége lenne egy hangversenyteremre, mert a Filharmónia bérleti koncertjeit is befogadó nagyszínház akusztikája nem ideális erre a célra. Időről időre felhívják erre a figyelmet a muzsikusok, de mindenki tisztában van a realitásokkal is: a városnak nincs pénze erre. – A mostani Beethoven-estünknek megfelelő akusztikai teret biztosít a teátrum, de minél nagyobb létszámú apparátus ül a színpadon, annál inkább kijönnek az színházterem akusztikai hibái. Szűkös a tér a nagyobb együttesek számára, de nem elég jól zengő a kamarazenéhez sem. Szeged zenei élete megérdemelné, hogy Pécshez hasonlóan itt is egy komoly koncertterem épüljön – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, aki úgy véli: a Kodály-központ nemcsak Pécs kulturális életére hatott élénkítően, hanem jó befektetés is volt: sok külföldi delegációt vonz, élénkíti a turizmust is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a logikátlan kerékpárútrendszer Rókuson

Balesetveszélyes a gyalogosok és kerékpárosok mostani sávja a Kossuth Lajos sugárút mellett. A szakember azt mondja, nincs hely cserélni. Tovább olvasom