Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Befagy a szegedi egyetemi kassza

A szegedi egyetemnek a törvényben korábban előírtnál 1,2 milliárddal többet, összesen több mint 6 milliárd forintot kellene zárolnia éves költségvetéséből. Ezt az SZTE nem tudja teljesíteni – jelentette ki a rektor. A minisztérium és a felsőoktatási intézmények közötti konfliktus megoldása a rektori konferencia rendkívüli ülésére vár.
A pénzmaradvány képzésének kötelezettségét törvény írja elő. Azt ott rögzített több mint 5 milliárd forintot a jogkövető Szegedi Tudományegyetem beépítette 2005. évi költségvetésébe. Ám az Oktatatási Minisztériumtól (OM) augusztusban érkezett levél „előirányzat-maradvány képzési kötelezettségként" 6 milliárd 275 millió 947 ezer forintot ír elő. „Ezt nem tudjuk teljesíteni" – jelentette ki lapunk érdeklődésére Szabó Gábor rektor. Ez utóbbi összeg 1,2 milliárddal több, mint amire törvény kötelezi az SZTE-t. Ekkora érvágást nem visel el egy olyan intézmény, mely „nem üzemszerűen működő vállalat".

Szegeden több mint 937 millió forintot, az egyetem egész éves dologi támogatási költségvetésének 60 százalékát kellene hirtelen befagyasztani. Ugyanakkor tudni kell, hogy az egyetem minden egyes hónapban elkölti az állami támogatás egytizenketted részét. Sőt ehhez hozzá kell tennie saját bevételeit, hogy az intézmény működni tudjon.

Aggasztónak tartja a rektor, hogy az OM-támogatás zárolt összegét szeptembertől kezdve meg se kapja az intézmény. Az pedig kétséges, hogy mit jelent majd e visszatartott költségvetési támogatás „visszarendezése", amire az oktatási miniszter ígéretet tett. Szabó Gábor bizonyosságot szeretne arról kapni, hogy az egyetem jövő évi járandóságán felül visszakapja a most befagyasztott több mint 937 millió forintot.

Minderről a rektor hétfőn tájékoztatta az egyetemi tanácsot. Az SZTE vezetése a minisztérium lépését méltatlannak tartja. Az SZTE a helyzetét ellehetetlenítő lépéssel kapcsolatos kérdéseire választ vár a jövő hét keddjére összehívott rendkívüli rektori konferencián, melyre a hazai felsőoktatás vezetői meghívják az oktatási és a pénzügyminisztert is. Szabó Gábor reméli, hogy nem kell törvényt szegniük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom