Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Befejeződött az SZTE központi épületének felújítása

Szeged - Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületének rekonstrukciója, a mintegy 8000 négyzetméter alapterületű műemlék ingatlan 2,5 milliárd forintból, uniós támogatással újulhatott meg.
Az épület felújításával a szegedi egyetem nemzetközi hírnevéhez méltó központot kapott - mondta Szabó Gábor akadémikus, az intézmény rektora szerdán az átadási ünnepségen.

A professzor közölte: a rekonstrukció az első megvalósult eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, amelyre az SZTE 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

Szabó Gábor szimbolikusnak nevezte az épület funkcióváltását: míg korábban főként az egyetem irányító szervei működtek itt, a jövőben az SZTE innovációért, ipari és gazdasági kapcsolatokért felelős egységei kapnak itt helyet.

A 2009-ben kezdődött rekonstrukció során a több mint 130 éves, a szegedi városképet is meghatározó épületnek csak az alapjai és a tartóelemei maradtak meg, a műemlék külsejét és belsejét eredeti formájában állították helyre. Az épület udvarát üvegtetővel fedték be, itt kiállításokat, fogadásokat, kisebb konferenciákat rendezhetnek majd.

Az egyetem Dugonics téri épületének újdonsága, az üvegtetővel fedett udvar elnyerte az avatóünnepség résztvevőinek tetszését. Fotó: Schmidt Andrea
Az egyetem Dugonics téri épületének újdonsága, az üvegtetővel fedett udvar elnyerte az avatóünnepség résztvevőinek tetszését. Fotó: Schmidt Andrea

A felújítás során számos környezetbarát megoldást alkalmazott a kivitelező Ferroép Zrt.: az épület tetején egy 50 négyzetméteres napkollektorrendszer kapott helyet, amely éves szinten a használati melegvíz-igény 55-60 százalékát fedezi majd. A műemlékben több, egymással párhuzamos vízellátó és szennyvízelvezető rendszert alakítottak ki. A mosdók és a kézmosók szennyvizét külön gyűjtik össze, és ezt az úgynevezett szürke szennyvizet szűrés után a WC-k öblítésére használják fel. Erre szolgál az épület tetejére hulló csapadékvíz egy része is.

Az egyetem Dugonics téren álló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el eredetileg főreáliskolának, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, melyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem.

Olvasóink írták

  • 8. sevenof9 2011. május 13. 03:23
    „elobb lesz fleto ujra miniszterzsarnok.”
  • 7. kalkutta 2011. május 12. 13:02
    „Megnéztem. Nagyon szép lett, köszönjük!
    Tényleg jó lenne további építkezés mint egy modern ttk.”
  • 6. sevenof9 2011. május 12. 12:21
    „2.5 milliardbol kellene egy tisztesseges ttk,nem az aktakukacoknak iroda.”
  • 5. macs 2011. május 12. 12:20
    „3. sevenof9,
    kifejtenéd?”
  • 4. szeti 2011. május 12. 08:28
    „nagyon szép lett, örülök.

    3. az egyetem fejlesztése mindenképpen produktív beruházás. másrészt így még nem újították fel, mindig csak a homlokzatot toldozták-foltozták. először gondolkodj, aztán írj.”
  • 3. sevenof9 2011. május 12. 03:25
    „hat ez is nagyon kellett. Eloszor hanyszor ujitottak mar fel? miert nem lehetett a garanciat ervenyesiteni?
    Van az aktatologoatoknak hol hizlalni a segguket. ismet egy produktiv beruhazas!”
  • 2. azbest 2011. május 11. 17:15
    „Szép lett, a fedett belső udvar külön jó ötlet.”
  • 1. deszkás 2011. május 11. 13:49
    „Nem messze az óvodától.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihelyezett ovi: táboroznak a Szivárvány nagycsoportosai

Kistelek - Nagycsoportosokat táboroztat a kisteleki Szivárvány Óvoda: a pusztaszeri alkotóházban… Tovább olvasom