Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Befektetési tanácsok lottónyerteseknek

Szeged - Kíváncsiak voltunk, hogy pénzügyi szakemberek mibe fektetnék be az ötös és a hatos lottón egy-egy telitalálat esetén megnyerhető 1 milliárd 350 millió és/vagy 2 milliárd 470 millió forintot. Arra pedig az adóhatóság egyik osztályvezetője válaszolt: ha a főnyereményből adunk valakinek, az illetőnek is kell-e adnia az adóhatóságnak?
– A nyertes előbb ugye bevásárol, házat, nyaralót, kocsit vesz, valószínűleg valamennyi pénzt ad a családtagoknak is, és csak utána kezd el gondolkodni, hogy mi legyen a többi pénzzel – kezdte Veseta Nándor, a Hungária Értékpapír Zrt. elemzője, amikor azzal kerestük meg, ha a hétvégén az ötös lottón ötöse vagy a hatos lottón hatosa lenne, mit kezdene a főnyereménnyel.

A pénzügyi szakember szerint a lottónyeremény fennmaradó részét hagyhatjuk bankban, vagy be is fektethetjük.

– Az összeg 20 százalékát fektetném magyar államkötvényekbe, további 10-10-et tennék pénzpiaci, illetve hazai részvényalapba. A dollár értékvesztését kihasználva a tőke fennmaradó részét leginkább USD-ben denominált befektetésekbe helyezném. Előnyös hozammal rendelkező orosz államkötvényekbe 15, orosz vállalati kötvénybe további 5 százalékot tennék. Euróalapú kötvényből az OTP Euro kötvényét javasolnám a portfólió 10 százalékáig. Az USA megtépázott pénzügyi szektora az elmúlt fél év során olyan alacsony árazást eredményezett, hogy a legjelentősebb bankok, biztosítótársaságok részvényeit érdemesnek tartom vételre, ebbe a pénz 15 százalékát fektetném. Az ázsiai gazdaságok bővülése nyomán várhatóan az állami szektor újraelosztásából jelentős részt hasít ki az egészségügyi ellátás javítása, ez pedig a gyógyszerfogyasztás növekedésével járhat együtt. Ebből a megfontolásból 10 százalékkal súlyoznám a kínai és indiai generikus gyógyszergyártók papírjait. Az elszabaduló nyersanyagárak miatt egyre népszerűbb az alternatív energiaszektor mint befektetés. Ez a szektor érdemelte ki a befektetésre szánt összeg fennmaradó 5 százalékát – mondta Veseta Nándor, aki néhány napja készített a lottófőnyeremény nagyságú összegre befektetési tanácsot, s azt osztotta meg velünk.

Mennyi? 2 milliárd 470 millió forint. Fotó: Karnok Csaba
Mennyi? 2 milliárd 470 millió forint.
Fotó: Karnok Csaba

Vincze Henriett, a Boston Investment értékpapír-ügynökség üzletkötője a kezdeti „kötelező" költekezés után a pénz egy részét, mintegy felét, tőzsdére vinné, elsősorban OTP-, Mol- és Richter-részvényeket vásárolna. A másik felét állampapírokba és devizába is fektetné, árfolyamnyereségből számítana a jelenleg elérhető legmagasabb, 11 százalékos banki kamatnál nagyobb hozamra.

Adózhatunk is meg nem is

– A lottónyeremény után a Szerencsejáték Zrt. fizeti az adót, tehát a nyertesnek nem kell adót fizetnie, viszont az adóbevallásában szerepeltetnie kell. Ha a nyertes 150 ezer forintnál nagyobb összeget készpénzben ad valakinek, az illetékköteles. Ennek nagysága annál kisebb, minél közelebbi rokon megajándékozásáról van szó. Ha a nyereményből az említett 150 ezer forintnál nagyobb összeg banki átutalással kerül ahhoz, akinek ezt szánjuk, akkor nem kell sem illetéket, sem személyi jövedelemadót fizetni, de az adóbevallásban fel kell tüntetni – tájékoztatta lapunkat Kovács Ferenc, az Adó- és Illetékhivatal tájékoztatási és ügyfélkapcsolat főosztály osztályvezetője.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai jog az egyetemen

Szeged - Elsőként és egyelőre egyedüliként az országban amerikai, francia és német jogi, illetve… Tovább olvasom