Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Befogták Toldi bikáját

„Bika rugaszkodván, kötél szakadt vala..." – Arany János Toldijának kilencedik éneke élő valóság lett március egyik verőfényes napján a Kistelek és Balástya határában nyújtózó autópályán.
A majorból az épp sorra kerülő hízóbikát Bócsára kell szállítani! Csáki gazda kérése parancs: a vaskos állatot néhány bikaerős férfiember fölterelte a kocsi mögötti állatszállító utánfutóra. Elindult a menet az autópályára. Ám a balástyaiak által csak Lippai-saroknak nevezett felhajtónál valahogy kikapcsolódott az „utazókocsi" kallantyúja. A bika meg leugrott.

„Hirtelen nagy lárma, nagy sikoltás támad... nagy szilaj bika fut a keskeny utcán Pest városában" – írta Arany. Most a sztrádán haladó sok lóerős autókaraván lassított, megtorpant a kamioncsorda is – a hívatlan vendég, a bika láttán.

Az autópálya közelében szabadult el, de sikerült megfékezni és elszállítani a balástyai tanyavilág hízóbikáját. Fotó: Frank Yvette
Az autópálya közelében szabadult el, de sikerült megfékezni és elszállítani a balástyai tanyavilág hízóbikáját. Fotó: Frank Yvette

„A bika ..., mint a zúgó szélvész, / Nem nézte az útnak sem hosszát, sem szélét: / Annak tartott, akit elül-utol talált... /" Így valahogy történt most is, de Toldi Miklós sehol, hogy megfékezze a szilaj bikát. Helyette négy-öt, husángokkal fölfegyverzett férfi másfél kilométeren át űzte-terelte a megzavarodott állatot. Végre elérték a Galbácstanya melletti karámot.

Mire a balástyai tanya tulajdonosa traktort és állatszállító utánfutót kerített, addigra Csákiék bikája belenyugodott sorsába: másodszorra indult neki az útnak – a vágóhíd felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem könnyű visszafizetni a diákhitelt

Szeged - Telefonon, levélben figyelmeztetik a diákhitelt törlesztőket: elmaradásuk van. A… Tovább olvasom